(20.10 hodin)
(pokračuje Bartoš)

Usnesení druhé: "Poslanecká sněmovna apeluje na vládu, aby vůči občanům uplatňovala zodpovědnou politiku a uváděla jen a pouze ověřené informace tak, aby se neopakovala zmatečná situace s ujištěním o dostatečném počtu ochranných pomůcek a o nakaženosti osob v počátku krize." - Druhé usnesení.

Pak je tady usnesení, které má několik bodů a já si ho dovolím ho přečíst v zkrácené verzi. Když pan ministr řekl, že se nemůžeme společně dobrat, v čem byly ty rozdíly v cenách, tak jsem se rozhodl vyškrtnout tu pětku, protože to právě ukážou asi kontroly těch nákupů.

Takže třetí usnesení má několik bodů, dá se hlasovat najednou:

"Poslanecká sněmovna žádá vládu ve vztahu k vládním nákupům ochranných pomůcek o

1. ukončení ignorace většiny českých výrobců ochranných pomůcek a naopak zajištění dostatečné podpory tuzemským výrobcům pomůcek,

2. úplné a včasné zveřejňování informací o nákupech ochranných pomůcek,

3. ujištění o dostatečné kvalitě dováženého zboží, zejména z Číny,

4. zveřejnění skutečných majitelů anonymních dodavatelů zdravotních pomůcek,

pětku jsem vynechal, takže nově za páté:

5. zlepšení fungování logistického systému Ministerstva vnitra."

Je vidět, že tam nejsou adresovány věci na pana ministra, ale na vládu jako celek.

Další usnesení: "Poslanecká sněmovna apeluje na vládu, aby se ignorace českých firem u nového nastavení zásob zdravotnického materiálu Správou státních hmotných rezerv neopakovala a naopak aby došlo k co možná největšímu zapojení firem ČR v budoucnu."

Další usnesení: "Poslanecká sněmovna vyzývá vládu, aby připravila státní hmotné rezervy a rezervy jednotlivých složek státu na boj s dalšími vlnami pandemie s podílem 85 % od českých výrobců."

Pak je tady ještě jedno usnesení, které mi přišlo od pana Kaňkovského, já si nejsem jist, zda bylo rozesláno, patrně ne, mám ho tady, nevím, jestli ho máte vy k dispozici. Je to poslední návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby v případě druhé vlny epidemie koronaviru SARS-CoV-2 či epidemie jiné závažné infekční choroby zajistila nákupy a distribuci osobních ochranných pomůcek, dezinfekce a dalšího materiálu ke zvládnutí epidemie prostřednictvím resortu Ministerstva vnitra a Správy (státních) hmotných rezerv."

Tak, to byla veškerá usnesení, která jsem měl k dispozici. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Myslím, že je shoda na tom, že veškerá usnesení byla načtena, a pokud se do podrobné rozpravy již nikdo další nehlásí, tak podrobnou rozpravu v tuto chvíli končím a ptám se, jestli je zájem o závěrečné slovo po podrobné rozpravě. Pokud tomu tak není, tak je čas přistoupit k hlasování. Už jsem svolal kolegy do sálu a prosím pana zpravodaje, aby nás seznámil s návrhem procedury.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Já děkuji za slovo. Svoláváte, nebo mám seznamovat, pane předsedající?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já mám za to, že prostě máme nějaké množství usnesení, která se budou hlasovat buď jednotlivě, nebo společně.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Já navrhuji následující proceduru, a to tak, že ta první dvě načtená bychom hlasovali, protože jsou poměrně komplexní, jako zvlášť usnesení 1 a 2, potom je tam to usnesení několikabodové, z kterého jsem vypustil ten bod 5, to bych hlasoval najednou jako usnesení třetí. A pak jsou tři další samostatná usnesení, která bychom tedy hlasovali zvlášť zejména z toho důvodu, že poslední bylo dodáno panem Kaňkovským potom v té speciální, nebo v té pozdější fázi, kdy ta usnesení byla navrhována a zaslána poslancům. Takže toto je můj návrh procedury.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Doufám, že procedura je jasná. Všechny jsem vás odhlásil na žádost, přihlaste se prosím znovu svými kartami, až se nám počet přihlášených ustálí, budeme hlasovat o proceduře.

 

Tak, vypadá to, že máme počet přihlášených ustálen, takže já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro představenou proceduru. Kdo je proti?

Já vám děkuji. V hlasování číslo 32 je přihlášeno 115 poslanců a poslankyň, pro 109, proti nikdo. Procedura byla schválena.

 

Takže já prosím, pane zpravodaji, můžete načítat návrhy.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Já vám děkuji. Tedy usnesení první: "Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby uložila Správě státních hmotných rezerv navýšit adekvátním způsobem množství zdravotnického ochranného materiálu do 31. srpna 2020, včetně provedení krizové inventarizace dalších komponent pro případ jiných typů krize, a informovala v této věci Poslaneckou sněmovnu."

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Usnesení je jasné. Zahájil jsem hlasování číslo 33, ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 33 je přihlášeno 117 poslanců a poslankyň, pro 51, proti 3. Návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Druhé usnesení: "Poslanecká sněmovna apeluje na vládu, aby vůči občanům uplatňovala zodpovědnou politiku a uváděla jen a pouze ověřené informace tak, aby se neopakovala zmatečná situace s ujištěním o dostatečném počtu ochranných pomůcek a o nakaženosti osob v počátku krize."

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro toto usnesení. Kdo je proti?

hlasování číslo 34 je přihlášeno 117 poslanců a poslankyň, pro 50, proti 1. Ani tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Nyní bude to usnesení, které má 5 bodů:

"Poslanecká sněmovna žádá vládu ve vztahu k vládním nákupům ochranných pomůcek o

1. ukončení ignorace většiny českých výrobců ochranných pomůcek a naopak zajištění dostatečné podpory tuzemským výrobcům pomůcek,

2. úplné a včasné zveřejňování informací o nákupech ochranných pomůcek,

3. ujištění o dostatečné kvalitě dováženého zboží, zejména z Číny,

4. zveřejnění skutečných majitelů anonymních dodavatelů zdravotních pomůcek,

5. zlepšení fungování logistického systému Ministerstva vnitra.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Zahajuji hlasování číslo 35. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 35 je přihlášeno 117 poslanců a poslankyň, pro 51, proti 3. Návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Já vám děkuji.

"Poslanecká sněmovna apeluje na vládu, aby se ignorace českých firem u nového nastavení zásob zdravotnického materiálu Správou státních hmotných rezerv neopakovala a naopak aby došlo k co možná největšímu zapojení firem z České republiky v budoucnu."

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Zahájil jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

hlasování číslo 36 je přihlášeno 117 poslanců a poslankyň, pro 50, proti 1. Návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Další usnesení: "Poslanecká sněmovna vyzývá vládu, aby připravila státní hmotné rezervy a rezervy jednotlivých složek státu na boj s dalšími vlnami epidemie s podílem 85 % od českých výrobců."

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

hlasování číslo 37 je přihlášeno 117 poslanců a poslankyň, pro 28, proti 1. Návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Poslední vznesený - to je návrh pana Kaňkovského: "Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby v případě druhé vlny epidemie koronaviru SARS-CoV-2 či epidemie jiné závažné infekční choroby zajistila nákupy a distribuci osobních ochranných pomůcek, dezinfekce a dalšího materiálu ke zvládnutí epidemie prostřednictvím resortu Ministerstva vnitra a Správy státních hmotných rezerv. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP