(20.00 hodin)
(pokračuje Kalousek)

Ta kontrola pouze zjistí, zda byl, či nebyl dodržen zákon, zda byl či, nebyl dodržen proces nebo zda byl, či nebyl dodržen organizační řád. Ale už nemůže vyšetřovat, jak k tomu došlo. To může jenom to vyšetřování, ať už to dělají orgány činné v trestním řízení, nebo vyšetřovací komise. Myslím, že nikdo nepodal trestní oznámení a já to nemám v úmyslu. A to ta komise může. A to ta komise nebude dělat, pokud bude zřízena, a já se za to velmi přimlouvám, to nebude dělat proto, aby někoho mediálně lynčovala nebo politicky lynčovala. Koneckonců každý tam bude mít svého zástupce, to znamená, každý klub bude mít objektivní zprávu, zda ta komise postupovala, nebo nepostupovala korektně. Právě proto, že nemůžeme vyloučit, že taková situace se bude opakovat. Může přijít druhá vlna, může přijít cokoliv jiného podobného a my tu bezprecedentní situaci, kterou jsme tady společně prožívali ať už ve Sněmovně, nebo na ministerstvech, bychom měli detailně zmapovat a vyšetřit, aby se prostě některé chyby, které se staly, nemusely opakovat. K tomu ta vyšetřovací komise může sloužit velmi užitečně.

Znovu opakuji, kontrola NKÚ a vyšetřování jsou dva kvalitativně zcela odlišné procesy. To znamená, že ten, kdo říká, že když tam jde NKÚ, tak na to nemusíme dělat vyšetřovací komisi, si buď není zcela vědom tohoto kvalitativního rozdílu, nebo to říká pouze jako účelový argument. Ale argument to není. To by bylo jedině v případě, kdyby to vyšetřovaly orgány činné v trestním řízení.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Dobrý večer v poslední hodince dnešního jednání. S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Hájek. Než dorazí k mikrofonu, seznámím vás s omluvenkami.

Paní poslankyně Pekarová Adamová se nám omlouvá z jednání od 6 do 7 hodin -

 

Poslanec Josef Hájek: Kolegyně, kolegové, omlouvám se, už tady mám kritiku z našich řad, ale prostě v některých věcech nemohu mlčet. Já se divím, že tady kolegové z KDU-ČSL mlčí, protože jejich předseda pan Jurečka přece podal trestní oznámení. Dnes jsme v pozici, že řeší nákup ochranných pomůcek NKÚ, a pan Jurečka dal podnět prostřednictvím pana předsedajícího na podezření ze spáchání trestného činu. To znamená, co ještě chcete více?

A co se týče, prosím vás, vyšetřovací komise, zase tady mě úplně jako irituje ta pokrytečnost, čtrnáct roků jste, ODS a TOP, bránili zřízení komisí OKD, vzali jste si od Bakaly 30 miliónů korun, a teď tady budete ze sebe dělat Mirky Dušíny? Hanba!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Tak, já dokončím čtení omluvenek. Pan poslanec Michálek se omlouvá ze zbytku dnešního jednání z pracovních důvodů, zasláno to bylo v 19.25.

Nyní jsou zde série tří faktických poznámek, takže paní poslankyně Langšádlová, poté pan poslanec Kalousek, poté pan předseda Stanjura. Prosím.

 

Poslankyně Helena Langšádlová: Hezký večer, dámy a pánové. Já chápu, že je hodně hodin, že jsme unavení a že pan kolega Josef Hájek prostřednictvím pana předsedajícího měl potřebu tady něco říkat, ale pořád tady platí pravidla a platí také to, že když předsedající hovoří, načítá omluvy a nedostaneme slovo, tak hovořit nemůžeme. Já jsem se chtěla moc přimluvit za to, abychom ta pravidla dodržovali. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Také děkuji. S faktickou poznámkou pan poslanec Kalousek. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Prostřednictvím pana předsedajícího panu poslanci Hájkovi. Čtrnáct let ještě topka neexistuje, tak čtrnáct let nemohla nic blokovat.

Co se týče trestního oznámení, podání trestního oznámení ještě neznamená vyšetřování. Může maximálně existovat přípravné řízení. Vyšetřuje se od určité fáze, k ničemu takovému nedošlo, to znamená, žádné vyšetřování neběží. Na tenhle termín jsem kdysi od vašeho předsedy vyhrál sázku o deset milionů korun a nikdy mi to nezaplatil. (Směje se.) Takže vyšetřování neběží a my si myslíme, že vyšetřovat by měla vyšetřovací komise.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Pan poslanec Stanjura s faktickou poznámkou, poté pan poslanec Bartošek. Prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Pan poslanec Hájek si začal. (Smích v sále.) V pondělí nebo v úterý, už přesně nevím, ale bylo to tento týden, dlouholetý místopředseda hnutí ANO, bývalý brněnský primátor, vystoupil z hnutí ANO se slovy, že hnutí ANO v Brně je napojeno na mafiánské struktury. Řešte tohle, pane poslanče Hájku prostřednictvím pana předsedajícího. Soustřeďte se na to. Neobviňujte jiné z něčeho, co neudělali. Stoka, pane poslanče Hájku. Stoka, pane poslanče Hájku. Nezapomeňte.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já bych poprosil v tuto chvíli, abychom se snažili držet tématu. Prosím pana poslance Bartoška, který je v tuto chvíli posledním přihlášeným s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vystupuji, protože KDU-ČSL byla zmíněna. Otázka, proč nevystupujeme - prostě proto, že máme respekt k vašemu času a k jednacímu řádu. Jestliže piráti mají potřebu diskutovat, nebo kdokoli jiný, jsme tady, a jestliže máme co říci, do diskuse se přihlásíme. (Hlas ze sálu.)

Paní poslankyně, prosím vás, jestli se mnou chcete diskutovat, přihlaste se na mikrofon, já vám rád odpovím, ale nepokřikujte na mě.

Takže já budu pokračovat. Pan předseda Jurečka podal trestní oznámení, jak zde zaznělo "prostřednictvím pana předsedajícího" - ne, on ho podal sám za sebe. A vyšetřovací komise - je třeba si uvědomit, a stále to platí, a bohu díky, že Poslanecká sněmovna kontroluje vládu. Můžete s věcmi nesouhlasit, to také, ale já odmítám zříci se té možnosti a toho pravidla, že my máme právo přicházet s tím, že chceme kontrolovat, jak vláda koná, a to v dobách klidných i v dobách koronaviru, když byla pandemie. To přece není nic proti ničemu.

Jenom mě mrzí, že když se otevře téma Smartwings, tak je najednou problém s tím, aby se pokračovalo v jednání. A když my řekneme, že chceme zřídit vyšetřovací komisi, tak se tady dělá sáhodlouhá diskuse o tom, že se kradlo nebo nekradlo. Jak říkal Standa Gross, jestli je to křišťálově čisté, tak přece o nic nejde, ne, pane ministře? Rozhodující budou fakta, faktury a doložitelné věci.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Tím jsme vyčerpali všechny faktické poznámky, stejně tak všechny přihlášky do rozpravy, takže pokud se již nikdo další nehlásí, tak já v tuto chvíli všeobecnou rozpravu končím. Ptám se, jestli je zájem o závěrečné slovo po všeobecné rozpravě. Není. V tom případě otevírám rozpravu podrobnou, do které je přihlášen pan poslanec Bartoš. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Já vám děkuji a děkuji všem, kteří s námi podstoupili tuto divočejší obecnou rozpravu, která právě proběhla.

Já bych zde rovnou přikročil k tomu, že bych zde načetl několik usnesení, která budeme navrhovat v souvislosti s tímto bodem. Jsou to návrhy usnesení klubu Pirátů, ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. My jsme tato usnesení rozeslali, předseda klubu Jakub Michálek, myslím, všem poslancům, nicméně je tady když tak mám v několika kopiích. Já bych ta usnesení teď přečetl, nebo je ještě varianta, že bych je přečetl - jo, teď je přečtu a pak, kdyby nebylo jasné, která to jsou, můžu připomenout v momentě hlasování.

Takže usnesení: "Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby uložila Správě státních hmotných rezerv navýšit adekvátním způsobem množství zdravotnického ochranného materiálu do 31. srpna 2020, včetně provedení krizové inventarizace dalších komponent pro případ jiných typů krize, a informovala v této věci Poslaneckou sněmovnu."

To mi přijde jako dosti jasné usnesení. To by bylo první. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP