(17.20 hodin)
(pokračuje Maláčová)

Druhá věc - kritika na elektronizaci. Já jsem ministryní práce a sociálních věcí rok a tři čtvrtě a myslím si, že za MPSV hovoří dva úspěšné elektronické projekty. Prvním byla eNeschopenka, ten návrh zákona byl schválen v červnu. K 1. lednu tohoto roku jsme zavedli eNeschopenku, je to vnímáno jako velmi úspěšný projekt, který se extrémně osvědčil v době koronakrize, a všichni to velmi kvitují. Každý dnes uznává, že eNeschopenka nám velmi ulehčila práci.

A druhá věc, a to je pochvala, kterou jsme dostali od všech zaměstnavatelských svazů, elektronický formulář pro program Antivirus je považován za jeden z nejúspěšnějších, nejjednodušších projektů eGovernmentu, protože je to velmi jednoduchý, velmi srozumitelný formulář, který pomáhá firmám zachovat pracovní místa a tu pochvalu na něj, i když jsme jej vypracovali během několika málo dní, zhotovili během několika málo dní, jsme dostali opravdu ze všech koutů. To znamená, že na MPSV pod mým vedením se nám podařilo jen za poslední půlrok realizovat dva velmi úspěšné projekty elektronizace státní správy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Hlásí se ještě někdo do obecné rozpravy? Do obecné rozpravy se nikdo nehlásí, obecnou rozpravu končím. Zájem o závěrečná slova? Paní ministryně nemá, pan zpravodaj také ne. Otevírám podrobnou rozpravu. V podrobné rozpravě jako první vystoupí paní poslankyně Golasowská, připraví se paní poslankyně Šafránková. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Pavla Golasowská: Děkuji za slovo, pane předsedající. Chtěla bych se přihlásit nejenom ke svému pozměňovacímu návrhu, ale také k pozměňovacím návrhům kolegy Mariana Jurečky. Všechny pozměňovací návrhy byly náležitě okomentovány v obecné rozpravě. První pozměňovací návrh se týká odpuštění penále ve výši 100 %, je pod sněmovním dokumentem číslo 5223. Další pozměňovací návrh se týká posunutí termínu splatnosti, je pod sněmovním dokumentem číslo 5234. Další pozměňovací návrh se týká odpuštění části pojistného a je pod sněmovním dokumentem číslo 5235. Další pozměňovací návrh se týká odpuštění penále ve výši 90 % a je pod číslem sněmovního dokumentu 5236. Další pozměňovací návrh se týká také odpuštění penále, a to ve výši 95 %, a je pod číslem sněmovního dokumentu 5237. A poslední pozměňovací návrhu se týká odkladu plateb DPH a je pod číslem sněmovního dokumentu 5264.

A ještě bych se chtěla přihlásit k usnesení, které tady v obecné rozpravě načetl kolega Marian Jurečka. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Nyní paní poslankyně Šafránková, připraví se pan poslanec Bauer. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji. Já bych se také ráda přihlásila ke svým pozměňovacím návrhům, které jsem podrobně odůvodnila v obecné rozpravě. První pozměňovací návrh je pod číslem sněmovního dokumentu 5219 a týká se úplného odpuštění penále z plateb sociálního pojištění zaměstnavatelům, pokud vše uhradí do 31. 12. 2020. Druhý pozměňovací návrh pod číslem sněmovního dokumentu 5217 se také týká úplného odpuštění penále z plateb sociálního pojištění zaměstnavatelům, pokud vše uhradí do 20. října 2020. Třetím pozměňovacím návrhem, který je pod číslem sněmovního dokumentu 5227, je zrušení paragrafu, který občanům odebírá možnost platit dluhy ze sociálního pojištění na pobočkách České správy sociálního zabezpečení v hotovosti. A posledním pozměňovacím návrhem pod číslem sněmovního dokumentu 5221 je ponechání možnosti platit dluhy ze sociálního pojištění v hotovosti, ale nikoli na pobočkách České správy sociálního zabezpečení, ale na poštách formou bezplatných složenek. Prosím vás tímto o jejich podporu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Bauer v podrobné rozpravě, připraví se paní poslankyně Aulická Jírovcová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Bauer: Pane místopředsedo, milé dámy a pánové, já bych se chtěl tímto přihlásit k pozměňovacímu návrhu, nebo komplexnímu pozměňovacímu návrhu vloženému do systému pod číslem 5220. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Paní poslankyně Aulická Jírovcová, připraví se paní poslankyně Valachová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Děkuji, pane předsedající. Já se dovolím také přihlásit ke dvěma pozměňovacím návrhům, a to je jeden pod sněmovním tiskem 5257 a druhý pod sněmovním tiskem 5259. Odůvodnění obou pozměňovacích návrhů zaznělo v obecné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Paní poslankyně Valachová, připraví se pan poslanec Martínek. Máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Děkuji vám. Přihlašuji se k pozměňovacímu návrhu číslo 5256 Kateřiny Valachové a Aleše Juchelky. Odůvodnila jsem ho podrobně v obecné rozpravě.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Tomáš Martínek, připraví se pan poslanec Skopeček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Martínek: Já bych se chtěl přihlásit k pozměňovacím návrhům, které jsou předloženy a načteny do systému. Chtěl bych je jenom krátce odůvodnit.

Jeden z nich, číslo sněmovního dokumentu 5262, je pozměňovací návrh, který předkladatel - příslušné OSSZ požaduje přehled o výši vyměřovacího základu výlučně elektronicky. Tento pozměňovací návrh to ruší, a to z toho důvodu, že hlavním argumentem předkladatele je administrativní náročnost zpracování přehledů o výši pojistného zaslaných ve fyzické, tedy papírové podobě. Dle důvodové zprávy obdržela ČSSZ v roce 2019 elektronicky téměř 2,8 mil. přehledů o výši pojistného, což představuje více než 80 % celkového množství. Necelých 20 % zaměstnavatelů podávajících přehled o výši vyměřovacího základu fyzicky papírově bude nuceno takřka okamžitě podávat elektronicky. Podporujeme digitalizaci, ale nemyslím si, že tento pozměňovací návrh je vhodné projednávat v tuto chvíli v legislativní nouzi.

Dále se hlásím k pozměňovacímu návrhu SD 5263, kdy předkladatel v návrhu nově ruší možnost úhrady pojistného na OSSZ v hotovosti. Hlavními argumenty předkladatele jsou rizikovost výběru pojistného v době epidemie, nákladovost a neefektivita. Dle důvodové zprávy se ročně na pokladnách přijme pojistné ve výši okolo 850 mil. korun, což představuje méně než dvě promile zaplaceného pojistného. Zastáváme názor, že každý by si měl svobodně zvolit, jakým způsobem uskuteční transakci úhrady pojistného.

Dále předkládám doprovodné usnesení, které je předloženo jako sněmovní dokument 5265, a to: Poslanecká sněmovna upozorňuje vládu, že daňové zatížení práce včetně povinných odvodů je v České republice velmi vysoké. V období ekonomického propadu tato skutečnost vede k vyšší nezaměstnanosti a vytlačování zaměstnanců do šedé ekonomiky. Za druhé, vyzývá vládu, aby připravila opatření v oblasti daňové politiky včetně politiky povinných odvodů, kterými by vysoké zdanění práce zmírnila, a předešla tak vyšší nezaměstnanosti a dalším strukturálním problémům.

Na závěr předkládám ještě jeden pozměňovací návrh pod číslem SD 5270, který vychází z pozměňovacího návrhu pana poslance Jurečky. Snižuje tedy, stejně jako v tomto pozměňovacím návrhu, penále o 90 % s tím, že na rozdíl od daného pozměňovacího návrhu ponechává možnost odpuštění penále do výše 1 000 korun drobnějším plátcům.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Nyní paní předsedkyně Pekarová Adamová a potom pan poslanec Skopeček. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová: Děkuji, já budu velice stručná. Přihlašuji se tímto ke sněmovnímu tisku (dokumentu) 5247, k pozměňovacímu návrhu, který jsem tady už během předchozí rozpravy odůvodnila. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Jan Skopeček, poslední přihlášený v podrobné rozpravě. Prosím, máte slovo.***




Přihlásit/registrovat se do ISP