(15.10 hodin)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Všechny ještě jednou poprosím o klid v sále. Vyslechněte si své kolegy, vyslechněte si, o čem budete za chvíli hlasovat. Úroveň hluku v sále je nemístná.

Paní poslankyně, prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Dana Balcarová: Vážené dámy, vážení pánové, pane předsedo, ráda bych požádala o pevné zařazení bodu na program této schůze, a to zařazení bodu, který se jmenuje Informace vlády o ochraně klimatu. Je to bod č. 354.

Důvodem je dlouhotrvající sucho a v tuto chvíli sucho extrémní, vlastně největší a nejhlubší za posledních 500 let. A protože to téma rezonuje i naší společností, rádi bychom se v rámci tohoto bodu zeptali naší vlády, jak sucho řeší, nejenom jak řeší jeho dopady, ale jak chce řešit jeho příčiny, a současně bychom rádi představili, jak my si představujeme, že by ty kroky měly vypadat, aby zabránily nebo zmírnily dopady sucha, které se prohlubují vlivem postupující klimatické změny. Děkuji moc za podporu tohoto bodu. A chtěla bych navrhnout, aby se tento bod zařadil zítra odpoledne za ostatní pevně zařazené body programu. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Ptám se, zda ještě někdo k pořadu schůze. Nikoho nevidím, vypořádáme se tedy s návrhy, tak jak zazněly, hlasováním. Přivolal jsem kolegy z předsálí.

 

Nejprve tedy budeme hlasovat o gremiálním návrhu, o návrhu, na kterém se shodlo grémium Poslanecké sněmovny. Není-li námitek, budeme hlasovat jedním hlasováním. Dám možnost kolegyním a kolegům zaujmout své místo v sále.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro návrh grémia. Kdo je proti?

Hlasování číslo 127, přihlášeno je 191, pro 183, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní je zde návrh pana předsedy Faltýnka, abychom zákony, které byly předloženy s návrhem na zkrácené jednání, tisk 848, 849, 850 a 851, zařadili za body, které jsme před chvílí schválili v rámci gremiálního návrhu, tzn. byly by to body 3 až 6 dnešního jednání. Není-li námitky, hlasovali bychom jedním hlasováním.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 128, přihlášeno je 191, pro 182, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Dále pan předseda Faltýnek nejprve navrhoval zařazení bodu 2, tisk 250, jako první z bodů třetích čtení, poté došlo k modifikaci po dohodě s panem místopředsedou Pikalem, který navrhl, aby se nejprve hlasovalo o těch referendech. O tom hlasovat budeme.

 

Ale teď budeme hlasovat, aby ten tisk 250, maturity, byl jako druhý bod v rámci třetích čtení zítra.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 129, přihlášeno je 191, pro 166, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Já bych možná měl opravit trochu tu svoji větu. On to nebude druhý bod, on to bude bod následující po těch třech tiscích, které se věnují stejné tematice, a to změně Ústavy v souvislosti se suchem, takže on to fakticky bude čtvrtý bod, ne druhý. Ptám se - je nutné opakovat hlasování, nebo všichni jsme srozuměni? Pan předseda Stanjura.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Jinými slovy navrhujete, aby v bloku třetích čtení byly tři zákony v prvém čtení? Rozumím tomu dobře?

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Jo, ty jsou odpoledne. Takže jsem se spletl já, omlouvám se, všechno je v pořádku, odvolávám, co jsem odvolal.

 

Takže teď tady máme návrh pana předsedy Jurečky, pana místopředsedy Pikala, přidal se pan předseda Kováčik i paní poslankyně Krutáková? Ne? Paní poslankyně Pekarová se hlasuje až poté.

 

Nejprve tady máme tedy rozhodnout o bodu 153, tisk 508, bod 154, tisk 526, a bod 155, tisk 539, aby tyto body byly zařazeny pevně jako první body zítra odpoledne.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 130, přihlášeno 191, pro 73, proti 24. Tento návrh přijat nebyl.

 

Dále je zde návrh paní předsedkyně Pekarové Adamové na zařazení nového bodu Vměšování Ruska do vnitřních záležitostí České republiky. Nejprve tedy zařazení nového bodu.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 131, přihlášeno je 191, pro 57, proti 42. Návrh přijat nebyl, o pevném zařazení již nebudeme hlasovat.

 

Dále je zde návrh pana předsedy Chvojky týkající se bodu 24, novela zákoníku práce, tisk 689. Nejprve žádal o pevné zařazení v rámci bloku druhého čtení, poté upravil svůj návrh na 14.30 zítra. V tuto chvíli zde máme pevně zařazené tři body. Ptám se pana předsedy, zda trvá na těch 14.30. Jestliže by tento návrh byl přijat, bude se jednat o první bod, jestliže ne, pak už nebudeme hlasovat o tom, že by byl čtvrtý. Chápeme se dobře. Takže 14.30.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro tento bod. Kdo je proti?

Hlasování číslo 132, přihlášeno je 191, pro 172, proti 3. Tento návrh byl přijat.

 

Pan poslanec předseda Chvojka dál navrhl vyřadit bod 25, tisk 514 a s tím související i třetí čtení tohoto tisku, bod 267, z pořadu této schůze.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 133, přihlášeno je 191, pro 135, proti 24. Tento návrh byl přijat.

 

Dále vystoupil pan místopředseda Pikal, to byly upřesňující protinávrhy.

 

Dále je zde tedy návrh pana poslance Kubíčka, abychom sněmovní dokument 5113, to je ten nový bod, usnesení Poslanecké sněmovny umožňující jednat výborům formou videokonference, zařadili zítra odpoledne jako druhý bod.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 134. Přihlášeno 191, pro 186, proti 1. Návrh byl přijat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP