(23.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající. Členové vlády, paní a pánové, děkuji místopředsedovi vlády panu Havlíčkovi za jeho slova. Já oceňuji, že ČR se dostala mezi ty tři státy, které alespoň nějaký plán připravily. Já bych ocenil, kdyby ten plán měl, řekl bych, i kratší časový úsek. To znamená, aby nekončil až v tom červnu, aby byl dříve. Chápu, že to záleží nejvíce na nákazové situaci. Nakonec jsme to byli my, kteří usilovali o to, aby nouzový stav skončil 30. 4. Ten návrh nakonec Sněmovna schválila. A k tomu se také váží i další kroky, které jste měli udělat.

I když vnímám vnitřní logiku těch jednotlivých opatření, proč se který krok dělá, kdy se co uvolňovalo, trochu mi chybí v té vnitřní logice to, jak se budou otevírat ty velké obchodní galerie, to znamená, když mají dole otevřený supermarket, mají u toho například drogerii, mají k tomu ještě otevřenu dokonce lékárnu, a ten zbytek je zavřený. Jestli bychom o tom nemohli uvažovat, aby to bylo dříve, protože to si myslím, že pro ty lidi ztrácí logiku. I když ta vaše vnitřní logika těch opatření svým způsobem je funkční a ukázala se jako efektivní.

Pokud jde o samotné rozhodnutí, kdy co otevřít, samozřejmě také závisí na tom, jestli budeme pořád plošně některé věci uplatňovat, nebo jestli z pohledu práce hygienické služby budou některé regiony v jiném režimu, třeba karanténním. Myslím tím například Domažlice v tuhle chvíli, protože je evidentní, že někde to zvládli lépe a někde hůře, a to samozřejmě pokud by se i rozhodovalo regionálně, tak to může umožnit v tom rozhodnutí rychle otevřít některé provozovny, umožnit ten běžný život a samozřejmě vyčlenit z toho místo, které je tím místem té nákazy, tedy zdroje virologického. To já myslím, že ještě chybí.

A jinak musím říct, že děkuji za ty návrhy, protože nám umožňují být mezi těmi, kteří zvládají tu krizi. Když si spočítám počet obyvatel v ČR, v sousedním Rakousku, počet mrtvých, počet nakažených, počet uzdravených, tak samozřejmě je jasné, že ta naše opatření se ukázala jako efektivnější než u těch, kteří tak nerozhodovali. Ale samozřejmě každá věc se mění. Je potřeba přijímat ta nová opatření. Já bych byl rád, abychom pořád byli spíše na té špičce těch, kteří zvládají tu krizi nejlépe.

Poslední poznámka se týká toho spíše příštího bodu, to je ochranných pomůcek. Já jsem přesvědčen, že je možné skončit ten nouzový stav, že je potřeba nastoupit i běžné praktiky pro objednávání řešení těch ochranných pomůcek jak pro zdravotníky, tak pro občany, tak například v těch jednotlivých provozovnách. A byl bych rád, aby při kontrole - jsem rád, že se toho Nejvyšší kontrolní úřad chce ujmout - aby při té kontrole těch jednotlivých nákupů bylo co nejméně excesů a co nejméně trestních oznámení. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Tak já děkuji. Nyní pan poslanec Mihola s přednostním právem, připraví se pan předseda Rakušan. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mihola: Děkuji za slovo. Dobrý večer, vážený pane předsedající, vážení členové vlády, kolegyně, kolegové. Mimořádná situace vyžaduje mimořádná opatření a myslím, že všichni pro to máme pochopení, a v tomto smyslu se určitě jsme schopni cítit všichni na jedné lodi. Bohužel pak v těch konkrétních věcech to tak úplně poznat vždycky není. A já bych byl rád, kdybychom v rámci těch uvolňování restriktivních opatření opravdu nedocházeli k různým takovým excesům, které se někdy tlučou, při vši úctě. Já mám pochopení pro otevření hobby marketů, určitě, ale tam do sebe pomalu vrážejí desítky lidí. Potom na druhé straně ty opomenuté kostely, tam budeme přísně počítat 15 lidí a ani o nohu víc do velké katedrály. To trošičku přece jenom jaksi se tříská, stejně jako když jeden den je vyhlášený, že se doma stříhat nesmí, druhý den se najednou může. Ale říkám, jsem pochopení plný a vím, že je velmi náročné to všechno zvládnout.

Přesto včera tady zaznělo několik proseb o zařazení, to byly prosby, věřím, že věcné ve všech případech, o zařazení mimořádných, nebo nových bodů, které se týkaly právě rozvolňování těch restriktivních opatření. A já jsem se ptal, nebo jsem apeloval na to, abychom se dozvěděli něco nového k režimu na hranici, a především v té oblasti spolupráce hospodářské a vědecko-vzdělávací, tedy především v rámci té univerzitní spolupráce, to, co se týká zahraničních studentů a učitelů. Nebyl včera čas, možná také vůle. Všichni ubezpečovali, že dnes se sejde krizový štáb. Pokud vím, krizový štáb se nesešel, takže informace odtud žádné nové tedy nejsou. A přiznám se, že já jsem tady tento bod považoval za úplně stejně důležitý, ne-li ještě důležitější než mnohé ty další diskutované věci, protože opravdu čas běží a my nevíme docela zásadní věci, které nás mohou dostat právě i do těch finančních problémů následovně.

Já jsem to v náznaku včera v rámci té prosby o ten mimořádný bod říkal, co by znamenalo pro univerzity, kdyby tato záležitost stagnovala, tak abychom vzápětí zase nemuseli vymýšlet další kompenzace. Já myslím, že se tomu dá předejít. Ale není tady ani pan premiér, pan vicepremiér tady byl, ale také není, tak mně je skoro pana ministra Havlíčka líto, jak tady má ty věci, který jsou v gesci vlastně. To já nijak neznevažuji, já říkám, já mám, spíš je mi ho líto, prostě protože tady ten hraniční režim je záležitost asi tak čtyř ministrů, co se týká právě té univerzitní spolupráce, a musí to řešit, nebo očekávám, že tedy se aspoň něco dozvím od pátého ministra. Tak to už je škoda prostě, že tady nejsou ti, kterých se to týká víc. Doufám, že se ta věc nepotáhne tak, abychom opravdu si na podzim říkali zase, jaké škody přibyly a jak to musíme řešit, a zase se budeme scházet nad státním rozpočtem a dalšími opatřeními.

Nevidím, nechci vidět všechno kriticky a černě, ale ty příklady, jak dlouho tady řešíme, tak vezměte si povinnou nebo nepovinnou maturitu z matematiky, tak se opravdu trošičku lekám. A byl jsem opravdu včera takhle ubezpečován, žil jsem v té naději, tak doufám, že mi ji pan ministr aspoň trochu splní. Je to kvůli těm učitelům, studentům, nebo jak říkal kolega Benešík, rodinám česko-slovenským a příbuzným, aby nemuseli tedy jako partyzáni hledat nějaké takové náhradní řešení.

Takže děkuji předem a doufám opravdu, že nějaká nová informace zde zazní.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Mám zde opět s faktickou poznámkou přihlášeného pana poslance Benešíka. Já nevím, jestli ta předchozí dohoda platí, nebo ne, ale prosím.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Děkuji, pane místopředsedo, velmi stručně. Už pan kolega Mihola tady zmínil návštěvy na bohoslužbách. Prostě normální věřící to nechápe. Pokud můžeme chodit do hobby marketů, a já se přiznám, že já jsem tam, tuším, v sobotu byl, tak nechápe, proč nemůže v podobném režimu chodit na bohoslužby, proč se prostě neodehrávají. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP