(15.20 hodin)

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Děkuji, pane předsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych se chtěl také vyjádřit, popř. podpořit, či nepodpořit za klub KSČM návrh zařazení nového bodu od pana poslance Miholy, který hovoří o zahraničních studentech na českých vysokých školách. Víte, tento bod by mohl být součástí toho stanoviska vlády, ale je potřeba si také říci, že vláda České republiky umožnila nám, opozičním stranám, mít svého zástupce v Ústředním krizovém štábu. Vy tam, pane kolego prostřednictvím pana předsedajícího, máte svého zástupce a na tom jednání je bod, který se toho týká, já jsem ho tam nechal zařadit, a týká se nejenom zahraničních studentů ze Slovenska, ale i z třetích zemí. A my tu informaci nepotřebujeme znát pouze od Ministerstva školství, ale i od Ministerstva zahraničních věcí, protože musíme vědět také termín, kdy začnou zastupitelské úřady přibírat žádosti o víza, a ten čas květen už je prostě hraniční, aby ten akademický rok 2020-2021 začal v září, nebo chcete-li, v říjnu. Ale netýká se to pouze vysokých škol, týká se to také jazykových škol. A vy jste zmínil prostřednictvím pana předsedajícího také třeba lékaře, a já třeba vím, že přes dvacet lékařů mělo dojet ze zemí bývalého Sovětského svazu, především Ukrajiny, a měli jste zahájit jazykové kurzy, aby mohli nastoupit do našich nemocnic, a bohužel, toto musíme odložit.

Takže nechme to projednat Ústřední krizový štáb na zítřejším dopoledním jednání, ani se nebráním tomu, abychom na příštím jednání v rámci variabilního týdne měli další stanovisko vlády o tom rozvolňování, nebo o těch dalších opatřeních, která k tomu budou. Takže za nás, my ten váš návrh v tuto chvíli podpořit nemůžeme, protože se ta věc bude zítra řešit na Ústředním krizovém štábu a vy tam svého zástupce máte. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Je to hezké, že jste se vyjádřil k bodu, ale znovu říkám, v téhle fázi by každý měl buď navrhovat, nebo nevystupovat. Respektujme jednací řád, zvlášť v případě, kdy máme nouzový stav, sedí nás tu dvě stě a jinak v celé republice jsou lidi dva metry od sebe. Děkuji. Jestli ještě někdo k pořadu schůze? Není tomu tak, tak bychom se tedy postupně vypořádali s jednotlivými návrhy tak, jak zazněly. Já přivolám kolegy z předsálí.

 

Nejprve bychom tedy hlasovali o gremiálním návrhu jako celku, jedním hlasováním, včetně toho návrhu formálního podle § 12, že se zařazuje bod o vydání či nevydání k trestnímu stíhání ze strany předsedy.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 3. Přihlášeno je 189, pro 178, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní tedy budeme hlasovat o jednotlivých návrzích, jak je přednesla paní předsedkyně Pekarová Adamová.

 

Nejprve navrhuje zařazení nového bodu - omezení přeshraničního pohybu občanů České republiky v době nouzového stavu. Nejprve tedy zařazení nového bodu.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 4. Přihlášeno 188, pro 38, proti 3. Tento návrh byl přijat. O pevném zařazení již nebudeme hlasovat.

 

Dále je zde... už se mi to stalo asi potřetí během kariéry, omlouvám se, myslím si něco jiného, než říkám. (Pobavení v sále.)

 

Za druhé. Informace vlády České republiky o přípravě zavedení takzvané chytré karantény. Nový bod navržený paní předsedkyní Pekarovou Adamovou.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 5. Přihlášeno 189, pro 39, proti 2. Návrh byl zamítnut. Pevné zařazení nebudeme hlasovat.

 

Dále je zde návrh, abychom tisk 536 týkající se voleb do Parlamentu České republiky, konkrétně se jedná o novelu o korespondenční volbě, zařadili jako první bod v pátek 24. 4.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 6. Přihlášeno je v tuto chvíli 190 poslanců, pro 39, proti 4. Návrh byl zamítnut.

 

Dále je zde návrh pana místopředsedy Okamury na zařazení nového bodu - vyhlášení referenda o vystoupení z Evropské unie. Zařazení nového bodu.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 7. Přihlášeno je 190, pro 28, proti 93. Návrh nebyl přijat. Pevné zařazení nebudeme hlasovat.

 

Dále je zde návrh pana předsedy Jurečky, zařazení nového bodu Aktuální informace vlády České republiky o opatřeních na pomoc firmám a živnostníkům, zda jsem si to takto správně poznačil.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 8. Přihlášeno je 189, pro 41, proti nikdo. Návrh nebyl přijat.

 

Dále je zde návrh pana poslance Vymazala na pevné zařazení tisku 331, bod 97, novela zákona o návykových látkách, na pátek 24. 4. jako první bod.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 9. Přihlášeno je 190, pro 21, proti 41. Návrh byl zamítnut.

 

 

Dále je zde návrh pana poslance Grospiče, abychom nově zařazený bod hlasování o vydání k trestnímu stíhání paní poslankyně Maříkové zařadili pevně na čtvrtek 23. 4.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 10. Přihlášeno je 190, pro 31, proti 2. Tento návrh byl zamítnut.

 

Dále je zde návrh pana poslance Miholy, zařazení nového bodu Informace vlády k režimu na státní hranici ve věci vědecké spolupráce, je-li to takto možné, protože se trochu lišila ta písemná pozvánka a to, co přednesl pan poslanec, ale víme, o čem hlasujeme. Navrhuje zařazení nového bodu.

Nejprve tedy zařazení nového bodu. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 11. Přihlášeno je 190, pro 38, proti 3. Návrh byl zamítnut.

 

Dále je zde návrh pana poslance Kolovratníka, abychom jako první bod ve volebním bloku ve variabilním týdnu zařadili bod změna v orgánech Poslanecké sněmovny.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 12. Přihlášeno je 190 poslanců, pro 176, proti nikdo. Tento návrh byl přijat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP