(15.10 hodin)

 

Poslanec Jiří Bláha: Vážené kolegyně, vážení kolegové, stojím tu jako prosebník, který by chtěl pevně zařadit mimořádný bod s názvem Změna nastavení podpory zaměstnanosti Antivirus, režim A a B.

Proč jsem tady, je některým z vás asi jasné. Pro ty, kteří nevědí, tak jenom připomenu. Navrhovatelé při sestavování pravidel pro režim Antivirus A a B nepočítali s aktivitou našich podnikatelů a pozapomněli na to, že firmy, ač byly zavřeny, tak dále pokračovaly proto, aby zachránily suroviny, aby zachránily navařená jídla, otevíraly hromadně okénka, jiné firmy zas pro změnu uzavřely posezení a prodávaly dál a další firmy byly nucené prodávat, protože neměly možnost uzavřít podniky, ale přesto musely udělat řadu hygienických opatření včetně řazení všech zákazníků, takže ve výsledku byly donuceny mít k práci daleko více lidí než při normálním provozu. A na tyto lidi jsme pozapomněli, protože tito všichni, kteří denně pracují s nulovým ziskem, často s nulovými tržbami, nemají nárok ani na korunu podpory zaměstnanosti tak, jak je dneska navrženo. Na podporu mají nárok pouze ti, kteří zůstanou doma, to znamená ti, kteří chodí na výlety, užívají si volna. Tak tito všichni dostanou zaplaceno. Ale ti, kteří stojí u okének, potkáváte je v obchodech, které jsou otevřené, ale bez zákazníků, tak všichni tito nedostanou podporu ani korunu.

Za mě by bylo velice dobré, kdybychom tento bod nejen pevně zařadili, ale odpovědně oddiskutovali, abychom ukázali cestu Ministerstvu práce a sociálních věcí, jak by se celá záležitost dala řešit, aby všechny ty, kteří zůstali otevření a neznají pravidla zákona o zaměstnanosti, který předepisuje dalších tisíc pravidel, jak se chovat, jako např. to, že se musí pracovní doba zameškaná hodnotit po týdnu, a jakmile máte v týdnu zameškáno u pracovníka méně jak osm hodin, tak nespadá do žádného programu. V okamžiku, kdy jeden týden máte pět hodin a druhý deset, tak můžete zařadit jenom deset hodin, které jste zameškal. Tak bych byl hrozně rád, kdybychom to mohli všechno prodiskutovat, říci, jaké problémy jsou v jednotlivých krajích, městech a vesnicích. A pro to, abychom zachovali dnešní rozmanitost speciálek a různých malých podnikatelů, kteří sídlí ve městech, která jsou dneska prázdná, by bylo vhodné, abychom tento bod nejenom pevně zařadili, ale zařadili ho jako první bod dnešního jednání.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Dále se z místa hlásil pan poslanec Ferjenčík k pořadu schůze.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedo. Já mám především prosbu buď na vás, nebo na pana předsedu Faltýnka ohledně vyjasnění dnešního postupu, protože u nás na klubu vznikl trochu zmatek v důsledku toho, že nejprve jsme na rozpočtovém výboru odsouhlasili, že budeme projednávat tisky v nouzovém stavu ve středu večer, a z toho jsme dospěli k tomu, že schůze bude pokračovat i ve čtvrtek a v pátek, abychom se následně dozvěděli, že zasedne narychlo rozpočtový výbor nakonec v úterý večer. Nicméně já stále nevím, na kdy plánujete zařadit ty tisky 830 a další, především ten jednorázový bonus atd., kdy to má v tom programu být. Za mě prodloužení jednorázového bonusu je jasná priorita, určitě budeme vládě nápomocni v tom, aby se to projednalo co nejdřív. Ale chtěl jsem dát k tomuto návrh, ale spíš počkám, co navrhuje v této věci vládní koalice. Ale chtěli bychom vědět, jestli to bude ve středu dopoledne, nebo ve čtvrtek, nebo jaký je plán, jak se to má všechno stihnout. A z tohoto důvodu jsme i navrhovali ty body v pátek. Druhá věc je, že jsme nevěděli, že je skutečně v plánu variabilní týden. Takže pokud je, tak to samozřejmě částečně mění situaci. Jinak stanovisko klubu Pirátů je, že chceme projednat prioritní body co nejdřív, a pokud je vyčerpáme, tak jsme připraveni projednávat i další věci, ale jsme otevření dohodě.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Já než dám slovo s přednostním právem panu předsedovi Stanjurovi, tak jenom informativně. Na základě dohody z grémia jsem se písemně obrátil na paní předsedkyni Vostrou, která už mi písemně odpověděla, že to chápe a že místo středy svolá rozpočtový výbor už dnes v 19.00. Předpokládám, že už přišla pozvánka. Pan předseda Stanjura.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Součástí návrhu z grémia je, že tyto body, těch pět zákonů v legislativní nouzi, které přišly včera, se projednají zítra, poté co doprojednáme vratky ze Senátu. Těžko říct, jestli to bude dopoledne, nebo odpoledne, záleží, kdy a jak rychle Sněmovna projedná těch sedm zákonů, které jsou buď zamítnuté, nebo vrácené Senátem. Pochopil jsem návrh z grémia, že hned po nich budeme projednávat tyto čtyři body. Proto jsem navrhoval i na grémiu, že by dneska proběhly ty výbory. Další postup už okomentoval pan předseda Vondráček.

Já mám jednu prosbu. Já se omlouvám, pane předsedo Vondráčku, nebyl jsem schopen zachytit pořadí těch senátních vratek. Já mám jeden procedurální návrh na Poslaneckou sněmovnu, abychom u zákona, který Senát zamítl, o rozpočtové odpovědnosti, umožnili vystoupení paní předsedkyni Národní rozpočtové rady, jak tomu bylo v Senátu. Nebyla tady původně ve Sněmovně. Myslím, že by bylo dobré, aby dostala ten prostor. A protože nevím přesně, který to je bod, a taky jí musíme případně vzkázat, aby sem dorazila, tak bych poprosil, až skončí rozprava k návrhu programu, abychom hlasovali, že v tomto bodě Poslanecká sněmovna umožní vystoupení předsedkyni Národní rozpočtové rady. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Je pravda, že jsme se vzhledem k délce grémia k tomuhle nedostali, takže jsme si to nevyjasnili. Beru na vědomí. Jenom poprosím, řešíme pořad schůze, kdo chce vystoupit, navrhuje nějaký bod, nemůžeme se tady pouštět do nějaké debaty - to je pro pana poslance Ferjenčíka, který není nadán přednostním právem. Chcete navrhnout nějaký nový bod?

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Já bych chtěl především vyjasnit tu otázku - a navrhnu bod, abych dostál jednacímu řádu - co se stane v případě, že ty zákony předložené v nouzovém stavu nestihneme projednat do středy 19.00. My bychom rádi věděli, ať je jasné, jestli bude jednání do sedmi, nebo po sedmé, nebo ve čtvrtek, nebo v pátek.

A z tohoto důvodu, abych dostál jednacímu řádu, navrhuji zařazení jednorázového bonusu na středu jako první bod pevně, případně za návrh kolegy Jurečky.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Tak děkuji. Já jenom poprosím, opravdu, máte dva zástupce na grémiu, kde se to řeší, tak si to nemůžeme znovu vyjasňovat, od toho tady fungují nějaké mechanismy.

S přednostním právem pan předseda Faltýnek.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Děkuji za slovo. Já se pokusím potřetí apelovat na tu naši dohodu z ranního grémia s tím, že odpovím panu kolegovi Ferjenčíkovi, že když to nestihneme zítra do sedmi, tak možná to stihneme do osmi, nebo do devíti, nebo do deseti. Na tom jsme se nedohodli, kdy to ukončíme. Dneska jsem přišel s návrhem na grémium, abychom jednali dneska do 21, nakonec jsme se dohodli, že do 19 kvůli výborům, aby stihly ty věci projednat. Takže já za sebe jsem optimista a věřím, že když začneme konečně ty zákony projednávat, tak že čas ukáže, že jsme schopni to do konce zítřejšího dne schválit. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. K pořadu schůze z místa pan poslanec Ondráček. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP