(15.00 hodin)

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo. Moc se omlouvám za malé zdržení.

Kolegyně a kolegové, prosím za volební komisi o pevné zařazení nového bodu. Sice volby zítra nebudou, jsou zatím plánovány na ten variabilní týden, ale na žádost klubu SPD proběhla žádost o změny v orgánech Poslanecké sněmovny. Jedna změna je tam podána, dnes volební komise per rollam tu změnu přijala, takže bych prosil o pevné zařazení tohoto volebního bodu změny v orgánech Sněmovny, je to hlasování aklamací, jako první bod v rámci volebního bloku. A v tuto chvíli by to tedy bylo až na ten variabilní týden, na tu středu, pokud se v té době volby uskuteční. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Jako další je přihlášen k pořadu schůze pan poslanec Lipavský.

 

Poslanec Jan Lipavský: Vážený pane předsedající, vážení přítomní členové vlády, dámy a pánové, já navrhuji, abychom zařadili bod Informace vlády k plánované záchraně ČSA a abychom to zařadili na zítra. Vycházím z toho, že bude přijat návrh grémia, tedy za ty dva informativní body odpoledne, doufám, že to mám správně naformulované, za bod Informace vlády k nákupu ochranných pomůcek. Pane předsedající, doufám, že je to dostatečné pro to, aby to byl hlasovatelný návrh. (V sále je velký hluk.)

Pan předseda Faltýnek zde apeloval, abychom projednávali věci, které souvisí s koronakrizí, a toto jednoznačně s koronakrizí souvisí, protože paní místopředsedkyně vlády a ministryně financí o tom právě hovoří jako o jednom z navrhovaných záchranných opatření a argumentuje tím, že se jedná o strategický podnik. ČSA nejsou žádný strategický podnik. Jsou to malé aerolinie, které mají mizernou pověst, bohužel už to není dávno to rodinné stříbro, kterým kdysi bývaly, po manažerských zásazích současného zaměstnance čínského státu Jaroslava Tvrdíka a člena našeho Ústředního krizového štábu. To je taky dost velká ostuda. To je argument číslo 1.

Další argument je ten, že ti akcionáři, kteří vlastní ČSA, mají vlastní prostředky, ze kterých se mohou pokusit o záchranu podniku, tudíž není nezbytné, aby to šlo z českého rozpočtu, z peněz českých daňových poplatníků, které se buď vybraly z daní, nebo které si nyní český stát bude půjčovat, takže bych to považoval za velice nemravné.

Já bych chtěl, aby nám zde vláda představila, jakým způsobem komunikuje, co tím vlastně zamýšlí, jak to chce financovat, jak je tedy vůbec zamýšleno, na jaký národní rozvojový fond a proč raději ty peníze nepoužije na něco jiného.

Děkuji za slovo. (Potlesk z lavic Pirátů.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Jako další je v rozpravě přihlášen pan poslanec Ondřej Benešík. Tedy ne v rozpravě, k pořadu schůze, omlouvám se. (Hluk v sále přetrvává.)

 

Poslanec Ondřej Benešík: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, rozhodl jsem se iniciovat výzvu Poslanecké sněmovny předsedovi vlády Andreji Babišovi, aby na úrovni Evropské rady požádal o zaúkolování Evropské komise k vyšetření faktorů, které vedly ke vzniku pandemie, jakož i k vyšetření zavádějících informací o novém koronaviru COVID-19. Vede mě k tomu jak závažnost situace, která bude mít masivní dopad na světovou ekonomiku, politiku a společnost, tak informace svědčící o závažných pochybeních čínské vlády.

Výzkumy ukazují, že k takto masivnímu rozšíření nákazy nemuselo dojít, kdyby Čína včas učinila nezbytná opatření. Kdyby intervenční opatření byla učiněna o tři týdny dříve, mohl být dopad pandemie podle kvalifikovaných odhadů až o 95 % menší. Nestalo se. Ve chvíli, kdy byl uzavřen jedenáctimilionový Wu-chan, ohnisko prvotní nákazy, opustilo město už mezitím několik milionů obyvatel, kteří v rámci enormní migrace kolem hlavních čínských svátků Nového roku zamířili za svými rodinami po celé Číně i do zahraničí, nebo se vydali během svátečního volna na cesty po světě. A právě tito cestující pandemii způsobili.

Čína po dlouhou dobu šířila mylnou informaci, že virus není přenosný z člověka na člověka. Přitom již 31. prosince 2019 informovalo tchajwanské Centrum pro kontrolu šíření nemocí Světovou zdravotnickou organizaci o opaku. Čína snižovala údaje o počtu nakažených, jakož i o počtu obětí. To vedlo k tomu, že řada států zavedla restriktivní opatření odpovídající vážnosti situace mnohem později, než by bylo nutné. Ještě 31. března konstatovala doktorka Birxová, koordinátorka americké administrativy pro koronavirus, že z důsledné analýzy čínských statistik jejím týmem vyplývá, že koronavirus nebude mít větší dopad, než měl podobný virus způsobující SARS. Tehdy SARS postihl v letech 2002 až 2003 až na 8 000 lidí ve 26 státech, čili proti dnešnímu stavu je to velmi málo. Jenomže je evidentní, že čínské statistiky tentokrát neodpovídaly skutečnosti.

Světová zdravotnická organizace je velmi pravděpodobně za vývoj globální krize spoluzodpovědná. Její ředitel podcenil situaci a veřejnosti poskytl neúplné a neprověřené informace o viru v době jeho šíření v Číně. Světová zdravotnická organizace ještě v polovině ledna označovala nový koronavirus v celosvětovém měřítku pouze za střední ohrožení, teprve v pondělí 20. ledna 2020 hodnocení změnila na velmi vysoké riziko v rámci Číny a vysoké riziko celosvětově. Generální ředitel Světové zdravotnické organizace, který byl v lednu na jednání v Pekingu, vyjádřil plnou důvěru čínské vládě, že bude schopna epidemii sama zvládnout. Jak jsme všichni viděli, jeho důvěra nebyla opodstatněná. (V sále je stále velký neklid.)

Z těchto důvodů požaduji důkladné vyšetření důvodů vedoucích k pandemii a analýzu dopadů čínské propagandy na naši situaci. Následky pandemie budou zdravotní, ekonomické, ale i společensko-sociální. Hlavním cílem vyšetření nemá být ostrakizace Číny, ale poučení mezinárodního společenství, které v budoucnu zvýší jeho odolnost. Pokud se prostě nedobereme k tomu, co se stalo, proč se stalo a kdo co zanedbal, tak nebudeme schopni nastavit mechanismy k tomu, abychom riziko do budoucna minimalizovali, popřípadě mu zabránili.

Takže já navrhuji, abychom zařadili na jednání Poslanecké sněmovny bod Vyšetření okolností vzniku a šíření pandemie koronaviru na mezinárodní úrovni, v rámci kterého chci navrhnout usnesení, kde bychom vyzvali předsedu vlády České republiky, aby takovéto vyšetřování inicioval v rámci Evropské unie. Tento bod navrhuji zařadit jako první po pevně zařazených bodech tohoto jednání Sněmovny.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Míněno dnešních pevně zařazených? Děkuji. Další je přihlášen pan poslanec Jiří Bláha. Ještě přečtu omluvu. 21. a 22. se z rodinných důvodů omlouvá z jednání Poslanecké sněmovny pan poslanec Lukáš Kolářík. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP