(14.40 hodin)
(pokračuje Skopeček)

Takže prosím vládu, aby jednak každý den zvažovala na lékárnických váhách náklady a výnosy těch jednotlivých restrikcí a skutečně si uvědomovala, že vedle těch výnosů jsou i ty náklady, a to nejen ekonomického charakteru. Bezesporu tu rád připomenu naše seniory, kteří samozřejmě trpí v důsledku toho, že jsou opuštění a že mají stíženou možnost se setkávat se svými blízkými. Čili volám po postupném odstraňování restrikcí. Myslím si, že na to nazrál čas. A myslím si, jak říkají i slovutní profesoři medicíny, že ta léčba nesmí pacienta poškodit více, než jak vážná je jeho nemoc samotná.

Takže prosím vládu, aby místo toho chaotického oznamování, že tu se otevřou železářství, že tu se otevře jiný předmět podnikání, dala našim podnikatelům, kteří dneska nemohou podnikat a jsou opravdu v tíživé situaci, aby jim dala jasný plán. Myslím si, že je načase se vracet k normálnímu životu, že je načase to postupně uvolňovat. A třeba i za podmínek toho, že v těch provozovnách budou moci chodit zákazníci v určitých skupinách, že tam budou dezinfekce, že ten provoz zkrátka bude omezený. Ale prostě je nelogické, když člověk jde po velkém supermarketu a vidí otevřenou květinku, vidí otevřenou vinotéku, vidí otevřenou dokonce směnárnu - a vedle toho je zavřené kadeřnictví. Já vůbec tuto logiku nechápu a myslím si, že nejenom kadeřnice, ale celá řada dalších profesí prostě čeká na to, aby mohla znovu alespoň částečně vydělávat, a snížili jsme tak riziko toho, že se dostanou na úřad práce a že z nich budeme mít nezaměstnané. Takže prosím vládu vzít rozum do hrsti a postupně, postupně i v rámci nouzového stavu ty restrikce uvolňovat, a snížit tak ty škody, které bezesporu česká ekonomika bude mít a které budou dlouhodobé. Každý zachráněný živnostník se této zemi vrátí dvojnásobně.

Děkuji pěkně.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. A než dám slovo panu poslanci Václavu Klausovi, tak jedno upozornění, aby všichni věděli, jaký je postup, protože podle toho § 109m tady nejednáme běžně, nebo nejednáme vůbec. Upozorňuji, že v tomto případě máme pouze jednu rozpravu, není žádná podrobná rozprava. To znamená, že všechny návrhy, o kterých se má poté hlasovat, musejí zaznít v rámci této rozpravy, která je nyní otevřena.

Pan poslanec Václav Klaus má slovo. Připraví se pan poslanec Benda. Prosím.

 

Poslanec Václav Klaus: Dobrý den, dámy a pánové. Já se budu držet merita věci a to je prodloužení nouzového stavu a věci ekonomické a další si nechám na ty další schůze, které budou následovat.

My jsme jako nezařazení poslanci a také naše hnutí Trikolóra stáli za vládou od počátku, protože opatření naší vlády přišlo relativně brzy, resp. rychleji než v řadě jiných zemí. To je evidentní. A já to tady říkám znovu, až tady začnou vznikat ty vyšetřovací komise za dva měsíce, až bude po všem, že na tomto stanovisku setrvám. Nicméně nyní jsme tři týdny od zavedení tvrdé karantény, která dolehla na Českou republiku. Co nám zbývá, je sledovat data, bez emocí, a chovat se podle nich.

Když se na ta data podíváme, tak vidíme dvě věci. Za prvé to onemocnění, ten nárůst klesá procentuálně, den po dni, teď je další pokles. Ale druhé, co vidíme, že přestože údajně inkubační doba té nemoci je čtrnáct dnů, tak ještě celý minulý týden byly ty nárůsty sedmiprocentní za den. Čili to znamená, že ta nemoc se šíří nějakým způsobem stejně bez ohledu na opatření, která se zavedla, ta je srazila zhruba na polovinu. A je zcela jasné, že ta opatření nelze držet donekonečna, i z toho důvodu, že v České republice žádný jako fanatický výjimečný stav není. Nemáme tady vojáky a policisty v ulicích, lidé se chovají zodpovědně, ale víceméně ten stát po nich nic moc nevyžaduje. Ti, co se chovají méně zodpovědně, nikterak je jaksi nepenalizuje. Čili stejně je to takový nouzový výjimečný stav jakoby v uvozovkách.

Pojďme se chovat racionálně, nespěchejme s otvíráním škol, cestování, zábavy a zbytných věcí, ale chraňme ekonomiku. A to, co evidentně je vidět, že ta situace se mění každý den. Přijdou čísla, snižují se, nebo se zvyšují. Čili to si myslím, je největší argument pro to, abychom se neusnesli na tom, že ad hoc ten nouzový stav prodloužíme do půlky května nebo bůhví dokdy, protože ta situace se skutečně mění den za dnem. Ten ekonomický koronavirus je obrovské nebezpečí a není sebemenší důvod, aby se Sněmovna nesešla nebo tady ještě jednou nepohádala za čtrnáct dní, deset dní a podobná data, ale neotevírali jsme to až někdy do půlky května nebo bůhví dokdy.

Čili my za nezařazené poslance podpoříme všechny návrhy, které budou směřovat ke kratší době nouzového stavu, protože si myslíme, že ten nouzový stav stejně svým způsobem kromě toho názvu, a to, že vláda může nakupovat něco bez výběrových řízení, víceméně v republice není. A ta nemoc se stejně šíří, sice pomalu, ale musíme prostě hledat ten balanc mezi záchranou ekonomiky české a postupem té nemoci. Čili to je naše stanovisko a podpoříme nikoli tu měsíční dobu nouzového stavu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Na řadě je pan poslanec Marek Benda, připraví se pan poslanec Marek Výborný. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, my tady formálně nemáme vlastně žádný návrh usnesení, jestli mě mé smysly neklamou, protože sněmovní dokument 4676 je žádost vlády, která dokonce ani tam reálně neřekne, řekl to tady jenom premiér, že navrhuje třicet dní, je tam jenom, že je tam stanovisko Ústředního krizového štábu - předpokládám, že premiér přichází s touto tezí.

Já bych chtěl, abychom mohli hlasovat o těch ostatních návrzích, tak navrhnu za klub Občanské demokratické strany prodloužení o čtrnáct dní. To znamená, "Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR souhlasí s prodloužením nouzového stavu na dobu čtrnácti dnů." Myslím, že to vychází tak, že pak stejně bude schůze Poslanecké sněmovny, takže se můžeme sejít a ty otázky, které dneska nebyly zodpovězeny, a to zcela zjevně nebyly zodpovězeny, minimálně ten scénář dalšího uvolňování, by si myslím, že celá země, nejen tato Poslanecká sněmovna, ale celá země, zasloužila co nejdřív. Proto doporučuji, abychom prodloužili nouzový stav jenom o čtrnáct dní a formálně to prosím berte jako můj návrh.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Na řadě jej pan poslanec Marek Výborný, připraví se pan poslanec Feri. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, já budu velmi stručný a nebudu se tady vyjadřovat k tomu, o čem tady hovořili kolegové už předešlých několik hodin. Ale jeden aspekt bych tady chtěl vypíchnout a vyslovit také jedno poděkování.

Asi všichni dostáváme v posledních dnech různé e-maily a zprávy s žádostí, abychom se, v uvozovkách, přimluvili u Ústředního krizového štábu a u vlády, aby nějakým způsobem byla uvolněna opatření, která se dotýkají tohoto týdne, protože pro křesťany je tento týden klíčový v rámci celého roku. Prožíváme Velikonoce, velikonoční týden. A já rozumím tomu, že pro řadu křesťanů je velmi bolestivé to, že nemohou tyto svátky prožívat v tom společenství, tak jak je zvykem, tradicí a jak je to také hluboce vlastní křesťanům.

Nicméně podle těch informací, které mám, tak i Česká biskupská konference byla v kontaktu s panem náměstkem Prymulou, ty věci byly řešeny. A já rozumím těm důvodům, proč není možné v tuto chvíli otevřít kostely, modlitebny pro velikonoční obřady. Asi bychom těžko řešili potom situaci, kdy by se určovalo, kdo tam ještě může a kdo už nemůže, a to by přece také bylo nespravedlivé. Čili já těm důvodům rozumím. Ale chtěl bych, aby tady jasně zaznělo poděkování vůči všem kněžím, duchovním, pastorům, protože v této krizové době i oni se naprosto netradičním způsobem ale věnují těm společenstvím, která spravují, o která se starají, protože ta duchovní pomoc v době této krizové situace je velmi důležitá. A když se podíváme na to, kolik bohoslužeb různých křesťanských církví a dalších náboženských společností je třeba vysíláno on-line způsobem, kolik těchto duchovních nabízí různé intervenční služby, rozhovory po telefonu, jako třeba plzeňský biskup Tomáš Holub, tak myslím, že i oni, tak jako zdravotníci a všichni, kteří jsou nasazeni v první linii, si zaslouží velké poděkování. A co bych chtěl zvlášť vypíchnout, to je duchovní služba v nemocnicích, ve věznicích a v dalších zařízeních, protože ta je taky velmi důležitá a určitě to poděkování tady na půdě Poslanecké sněmovny si zaslouží, aby zaznělo. Děkujeme. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP