(14.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Zazněl procedurální návrh. Já o něm dám samozřejmě hlasovat. Nicméně podle dohody předsedů poslaneckých klubů vyčkáme nějakou dobu, aby se mohli poslanci dostavit do sálu.

Je zde návrh, já ho zopakuji, abychom přerušili jednání do doby, než budou přítomni premiér, ministr vnitra a ministr zdravotnictví. (Hovor mimo mikrofon.)

Tak není to závěrečné hlasování. Myslím, že na toto hlasování jsme připraveni. Takže dávám hlasovat o... Prosím? Prosím, paní poslankyně, k hlasování vám dám slovo.

 

Poslankyně Jana Černochová: Prosíme o hlasování po jménech, protože jsou tady návrhy, které zazněly na tři osoby. Takže aby se hlasovalo o každé osobě zvlášť. (Hlasitá reakce v sále.) K hlasování ještě pan ministr, vicepremiér Hamáček.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Jan Hamáček: Já bych chtěl požádat paní navrhovatelku, aby nám tedy objasnila, co v této Sněmovně platí. Pokud vím, tak tady padla nějaká gentlemanská dohoda, že poslanci v zájmu toho, aby se vzájemně nepromořili, nemusí trávit čas v jednacím sále. Stačí, když budou sledovat jednání Sněmovny na obrazovkách nebo z kanceláří. Předpokládám, že pokud to platí pro poslance, platí to i pro ministry. Já se ptám, zda platí tato dohoda, že můžeme sledovat jednání v sále mimo sál za předpokladu, že zde bude aspoň jeden ministr, nebo zda platí, že paní poslankyně Adamová vyžaduje, aby tady byla celá vláda jako na hřadu. Já jsem měl doteď pocit, že jsme se na něčem gentlemansky dohodli. Pokud to neplatí, tak jsem ochoten to akceptovat, ale pak se podle toho zařídíme.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Tak já, pokud nejsou námitky, protože jinak bych měl nechat hlasovat bezprostředně, dám ještě slovo paní předsedkyni, aby upřesnila svůj návrh. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová: Ten návrh zněl na klíčové osoby vlády, to znamená vás, pane ministře vnitra a předsedo Ústředního krizového štábu, ministra zdravotnictví a pana premiéra. Samozřejmě že platí gentlemanské dohody. Ale tady jsou vznášeny argumenty, jasné dotazy a na ně tady prostě nezaznívají odpovědi. A to je to klíčové. Tak pokud máme rozhodovat o něčem tak zásadním, jako je prodloužení nouzového stavu, tedy o tom, že jsou omezována základní práva občanů a že je žádost o to mít možnost je omezovat dále, tak přece snad vedeme nějaký dialog a chceme na ty otázky, které tady padly od mnohých řečníků, slyšet také odpovědi. A já jenom chci, aby tady byli přítomni na tomto jednání ti klíčoví, ne celá vláda. To jsem takto řekla, to byl můj návrh. A ještě jej upřesňuji.

My jsme se možná nepochopily úplně dobře s paní kolegyní poslankyní Černochovou. Já si myslím, že stačí hlasovat jedním hlasováním jako všechny tyto požadavky. Teď už v podstatě chybí jenom dva z požadovaných. A pokud tady budou, tak můžeme samozřejmě klidně pak pokračovat dále. Ale měli by být schopni s námi vést skutečně dialog, nejenom nás tady nechat mluvit. Vypadá to, že se ten nouzový stav vám zalíbil a že se vám v něm vlastně funguje velice dobře. Ale my chceme, abychom tady mohli skutečně argumentačně (nesrozumitelné), aby byly odpovědi.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Postupoval jsem zatím velmi tolerantně, ale teď už se musíme vrátit k tomu, co nám říká jednací řád. Zazněl procedurální návrh. Ten procedurální návrh je velmi jasný a je potřeba o něm hlasovat.

Slyšel jsem žádost o odhlášení a mezitím jsem vás už odhlásil. Přihlaste se prosím znovu svými hlasovacími kartami. Jenom připomínám, že projednáváme návrh na vyslovení souhlasu s prodloužením doby nouzového stavu ve zvláštním režimu, to znamená, že nejsou přípustné faktické poznámky. Proto i ten, kdo se hlásí s faktickou poznámkou, nemůže být mnou vyzván, aby promluvil.

 

Budeme hlasovat o návrhu na přerušení této schůze do doby, než zde bude přítomen premiér, ministr vnitra a ministr zdravotnictví. (Hlasitá reakce v sále.)

Zahajuji hlasování. (Ze sálu: nefunguje.) Teď už to funguje. Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 4. Přihlášeno 94 poslanců, pro 38, proti 47. Návrh nebyl přijat. Budeme pokračovat.

 

Ptám se pana vicepremiéra, zda platí jeho přihláška k přednostnímu právu. S přednostním právem, ano. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Jan Hamáček: Děkuji. Dámy a pánové, já si jenom vyprošuji poznámky, že se nám nouzový stav líbí. Paní kolegyně prostřednictvím pana předsedajícího, nelíbí. Já bych byl strašně rád, abych se nemusel bát o své příbuzné, abych se nemusel bát o svoji rodinu, aby už to tady skončilo. Ale ono to zatím neodešlo. A jestli si myslíte, že si to užíváme, to, jak spíme tři čtyři hodiny denně a snažíme se řešit krizi, která na nás spadla ,a nikdo před námi ji řešit nemusel, já si to fakt neužívám. Tak si vyprošuji tyto poznámky! (Mohutný potlesk z levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Na řadě v rozpravě pan poslanec Jan Skopeček, připraví se pan poslanec Václav Klaus. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Skopeček: Děkuji pěkně. Já se to zase pokusím vrátit do věcné roviny. My tady dneska diskutujeme nouzový stav. Já předem říkám, že také nejsem schopen podpořit to prodloužení, které navrhuje vláda, protože jsem od ní neslyšel jasný plán toho, jak se bude chovat podle toho, jak se ta nemocnost bude vyvíjet. Koneckonců už dneska vidíme lepší čísla. Myslím si, že se může říct, že se vyhýbáme těm zemím, které prošly tím problémem s velikými škodami a ztrátami na životech. Ale přesto ze strany vlády vidím spíše chaotická odstraňování, nebo liberalizaci těch restrikcí, které přišly na začátku a které jsme i já a spolu se mnou i ostatní kolegové z opozice podporovali.

Já bych vedle toho nouzového stavu právě chtěl pohovořit o těch restrikcích. Já bych velmi chtěl vládu poprosit o to, aby byl jasný plán na to, jakým způsobem restrikce bude odstraňovat. Mně teď jde nejvíce o malé a střední podnikatele. Za okamžik tady budeme během dneška a zítřka projednávat nejrůznější ekonomická opatření na pomoc podnikatelům včetně OSVČ. Ale ta opatření nikdy nemůžou nahradit to, co potřebujeme, aby se událo nejrychleji, a sice aby se naši živnostníci a podnikatelé mohli vrátit do svých provozoven a mohli znovu nastartovat své podnikání. Protože jenom to, jak rychle to zvládneme a jak rychle zase se podnikatelé dostanou do svých provozoven, do své práce a budou moci podnikat, vydělávat a platit své zaměstnance, bude rozhodovat o tom, jak velké škody bude ČR v souvislosti s koronavirem mít.

A mně přijde skoro neuvěřitelné, že ani po těch týdnech nemá řada živnostníků, řada podnikatelů jasnou alespoň perspektivu toho, kdy zrovna jejich obor, jejich předmět podnikání bude znovu moci běžet, bude moci fungovat. Já bych proto chtěl vyzvat vládu, ať představí našim podnikatelům jasný plán, kdy jaká profese bude moci zase zahájit podnikání podle toho, jak se bude vyvíjet nemocnost v ČR. Protože i podle nejrůznějších dat vidíme stovky a tisíce podnikatelů a živnostníků, kteří ukončují své živnosti a hlásí se na úřady práce. A každý den těchto podnikatelů a živnostníků přibývá. A podle mého názoru, když aspoň některým z nich dáme nějakou naději, že v rámci dnů, týdnů se ta situace změní a zrovna ta jejich profese bude na řadě pro to, aby mohla začít znovu fungovat, tak můžeme předejít konci stovek a tisíců živnostníků, kteří beze sporu budou ČR chybět. Protože já jsem přesvědčen, že páteří české ekonomiky musí být malí a střední podnikatelé a že všechno neutáhnou pouze velké firmy a velké korporace, často vlastněné zahraničním kapitálem. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP