(Jednání pokračovalo ve 14.16 hodin.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, pěkné odpoledne. Budeme pokračovat v projednávání bodu, kterým je Návrh na vyslovení souhlasu Poslanecké sněmovny s prodloužením doby nouzového stavu. Pokračujeme v rozpravě, která byla před polední přestávkou přerušena. Před tím přerušením byl přihlášen do rozpravy pan poslanec Ferjenčík, který nyní vystoupí. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, mám jednu prosbu, kterou směřuji primárně na pana předsedu Hamáčka, který tady opakovaně zmiňoval, že by si přál, aby stav nouze trval aspoň do 11. května, protože očekává, že se bude dále prodlužovat. Chtěl bych apelovat na vládu a především na něj, aby v tom případě ta opatření, která schvalujeme, trvala dál než do 30. dubna, protože jinak stejná situace, jako byla na začátku, kdy se narychlo schvalovalo strašně moc zákonů, se bude opakovat znovu. Už teď bude velmi obtížné prodlužovat platnost těch opatření v případě, že se nouzový stav bude prodlužovat. Prosím, aby na to vládní koalice pamatovala ve chvíli, kdy návrhy připravuje, aby nekončily 30. dubnem, ale končily skutečně ukončením nouzového stavu, nebo tam byl nějaký snadný způsob, jak snadno prodloužit jejich účinnost. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Na řadě je pan poslanec Martin Kupka, který v tuto chvíli není přítomen, jeho přihláška se posouvá, a dalším přihlášeným je pan poslanec Petr Třešňák, který také není přítomen. Je přítomen. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Třešňák: Vážený pane předsedající, chtěl jsem oslovit i vážený pane ministře, ale pana ministra tu teď nevidím, tak doufám, že některé dotazy, které položím, by posléze odpověděl.

Zcela mi jistě všichni potvrdíte, že zcela zásadní věcí v případě krize, jakou nyní prožíváme, je informovanost nejen obyvatel České republiky, ale také všech zúčastněných odpovědných osob, a to včetně zákonodárného sboru. Dne 18. března jsem posílal panu ministrovi sérii otázek a záměrně jsem zvolil formu e-mailu namísto interpelace, a chápu, že se jednalo o poměrně obsáhlou sadu více než třiceti otázek, nicméně v průběhu posledních tří týdnů, myslím si, u mnoha z nich nedošlo k vyjasnění, avšak tu informovanost považuji za zcela stěžejní, ať už se jednalo o dostupnost a nákupy ochranných prostředků, kapacity lůžkové péče, vybavenost plicními ventilátory a ECMO, stejně tak i takové otázky, na které skutečně stále nemáme odpověď, například zda byly v minulosti provedené investice potřebné k ochraně obyvatelstva před případnou epidemií, tak jak je zmiňuje Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí, a pokud ne, tak proč tomu tak bylo.

Na minulé schůzi jsem také zmiňoval možné jednání orgánů Evropské unie ve vztahu k dočasnému omezení patentu léčiv, a ačkoli to mnou navrhované usnesení neprošlo, tak v té obecné rovině je stále několik dotazů týkajících se koordinace kroků v rámci Evropské unie, asi nemá smysl, abych je zde detailněji předčítal, a to ponechám stranou, že zdravotnictví jako takové je sice v kompetenci jednotlivých národních států, nicméně jsme v naprosto odlišné situaci, a ta spolupráce v mnoha oblastech je tady mnohem aktuálnější.

A nejsou to jen otázky. Jak bylo několikrát z naší strany sdělováno, tak v této situaci chceme být maximálně konstruktivní, a tak některá navrhovaná řešení nejsou pouze střelbou od boku, ale jsme vlastně schopni se podílet posléze i na samotné realizaci takových návrhů. Například tedy dotažení tzv. chytré karantény nejen do stavu zpětného dosledování kontaktů nakažených, tak jak je představováno vládou, ale i proaktivního nástroje, který by umožnil ekonomice rychlejší restart, a jako první se například nabízí její první využití u pendlerů, což jsme navrhovali předsedovi Ústředního krizového štábu panu ministru Hamáčkovi. A byť nyní již došlo k drobným úpravám, tak zrušení turnusového režimu, stejně tak elektronizaci namísto papírových dokladů považujeme vlastně i za usnadnění práce bezpečnostním složkám na přechodech.

Za tento oslí můstek od původního tématu se omlouvám, použil jsem ho však jako ilustraci věcí, které skutečně lze nyní postupně zlepšovat společnými silami, a v následujícím bodu se k tomuto tématu ještě vrátím. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Na řadě je pan poslanec Skopeček, který v tuto chvíli není přítomen, takže se jeho přihláška posouvá, a pan poslanec Martin Kupka vystoupí v tuto chvíli. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP