(13.00 hodin)
(pokračuje Richterová)

Takže já samozřejmě nemám k dispozici stejná čísla jako paní ministryně, je pro mě velkou neznámou to číslo 30 klientů na den. Tam jde o to, že ti pracovníci jdou za ten den do dvou tří rodin a tam pracují s dětmi, s rodiči. A upozorňuji na to, že neřešené problémy se zhoršují velmi rychle. Z terénu je veliké volání o pomoc.

A já se pak ještě dostávám k jedné oblasti, na které je vidět, že nerozumím rozhodnutím této vlády. Nerozumím tomu, jak poznat, že jsme na úspěšné, dobré cestě, a proto dám ten konkrétní příklad k testování.

Jsem ráda, že tady je pan ministr zdravotnictví. Jde mi o to, že se snažím o myslím z mé strany co nejzdvořilejší a čas šetřící komunikaci s panem profesorem Prymulou a teď nakonec i s panem ministrem vnitra a předsedou vlastně toho Ústředního krizového štábu Hamáčkem zjistit, jak je ustavena komise věnující se koordinaci testování. Bez testování se jako země nehneme. Já jsem v kontaktu přes náš zdravotní tým s lidmi ze spousty laboratoří. Co se týče samotných odběrů, tak tam to vázlo na chybějících odběrových tyčinkách. Je potřeba koordinovat tedy i výrobu tohoto materiálu. Potom vlastně je hodně, hodně velké nasazení akademických pracovišť. Tam zase vlastně vytvářejí, vyrábějí ty nové enzymy. Ale k tomu chci jenom říct, je potřeba koordinovat mnoho různých skupin odborníků. A potřebujeme i matematiky a statistiky, aby ve skupině pro testování konfirmovali i různé epidemiologické modely, aby se mohli svým odborným pohledem podívat na to, co předkládá třeba Ústav zdravotních informací. A tohle všechno dnes není jasné.

Já se proto obracím na pana ministra takto osobně tady ve sněmovně, že existuje občasná skupina k tomu tématu kolem testování, ale není formálně ustavená. Není formálně jasně řečeno, že ji vede - prý to asi je pan docent Hajdúch. Ale nemá ty pravomoci, aby řekl, kdo budou členové. Jaké všechny skupiny, obory, aktéři toho testování budou zahrnuti. Není tam jasná frekvence těch setkání a není jasné, jestli z nich jsou zápisy a jestli se ty zápisy pak stručné předávají Ústřednímu krizovému štábu, dalším pracovním odborným skupinám.

Já opravdu nejsem člověk, který by se chtěl nimrat v drobnostech. Ale testování je to hlavní pro to, aby mohla fungovat chytrá karanténa. Bez testování ten virus nepřemůžeme. A když není ani vyladěno dobré fungování odborné skupiny pro testování, aby celý ten proces třeba neskončil na tom, že se odebrané vzorky nahromadí v přetížené laboratoři, a ta nebude mít funkční informační systém, v kterém by se jiná laboratoř nabídla, že jí pomůže, tak prostě to stejně zkolabuje. Takže já se opravdu snažím tady co nejhlasitěji říci, že odborníci potřebují mít dostatečný prostor. A po vás jako vládě tedy jenom žádám, ať jim ho dát a ať mě nebo našeho člena v Ústředním krizovém štábu pana docenta Matějku informujete, jak to teď probíhá, jak ty formální skupiny jsou jmenované, kdo jsou jejich odborní členové a jakým způsobem jsou distribuovány zápisy.

To je celé. A na těchto příkladech jsem se snažila ukázat, proč si nejsme tak docela jistí, že vždy a všechno probíhá nejlépe, jak by mohlo. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Tak to bylo vystoupení ještě před polední přestávkou paní poslankyně Richterové. Přerušuji jednání do 14.15 podle dohody. A prvním vystupujícím po přestávce je pan poslanec Mikuláš Ferjenčík. Tím končím dopolední jednání.

 

(Jednání přerušeno ve 13.03 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP