(18.50 hodin)
(pokračuje Benešová)

A pokud jde o přísedící, já jsem naopak přísedící zachránila, protože když jsem přišla na ministerstvo, tak tam byl návrh, kde byli úplně odbouráni. Takže jsme je nechali aspoň v těch nejzávažnějších zločinech, a myslím si, že tam patří, že to je tradice této země. A pokud jde o jejich další, finanční, samozřejmě jsou podhodnoceni, ale v tomto rozpočtu se nenašly peníze, budeme o to usilovat v tom dalším, který bude letos dělán, a paní ministryně financí s tím počítá.

Takže znovu prosím, aby zákonu byla dána zelená a aby byl propuštěn a mohli jsme o tom diskutovat ve výborech.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Podívám se, jestli je nějaký zájem ještě o vystoupení v obecné rozpravě. Nikoho nevidím, takže obecnou rozpravu končím. Táži se paní ministryně a zpravodaje, zdali mají zájem o závěrečná slova. Má zájem, takže pan zpravodaj Dominik Feri má zájem o závěrečné slovo. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Dominik Feri: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Dovolím si jenom pár myšlenek k tomu, co tady zaznělo.

Já rozumím, že tady to je tribuna a že zastávat se soudců není úplně populární. Protože do médií se dostanou jenom takové zkratky, že mají 140 000 hrubého a že nic nedělají a že jsou průtahy ve věcech a tak podobně. Jenže my to neděláme kvůli těm soudcům! My to děláme kvůli účastníkům řízení. My to děláme kvůli těm lidem. Aby tam byl soudce, který se zajímá o účastníky řízení, který se snaží třeba, nerozhoduje od stolu, nařizuje jednání, snaží se každého vyslechnout a tak podobně. My to děláme kvůli těm lidem, aby věřili v ten systém, v justici, v demokratický právní stát. Takže proto chceme, aby byl ten soudce znalý té věci a aby nebyl v 45 letech úplně vyhořelý. To je jedna věc.

Co se týče přísedících, tak netvařme se taky tady prosím, že to, že tam budou nějací dva lidé, kteří nejsou profesionální soudci, že to povede k rozhodnutí, které bude spravedlivější a které bude přesvědčivější. To rozhodně není pravda. A byl to myslím pan předseda soudu Vávra, nechci mu vkládat slova do úst, ale myslím, že to byl on, který na té akci říkal, že tam řeší nějaký případ závažné hospodářské kriminality nebo něco takového a musí to sám nastudovávat 14 dnů z nějakých odborných knih, protože se taková věc nesoudí každý den, a pak mu tam přijdou jako dvě přísedící nějaké dvě starší paní, kterým může být dokonce i přes 70 let - na přísedící se nevztahuje podmínka 70 let - a to není nějaká otázka ageismu, prosím, ale tím myslím, že i ta hranice by tam měla být stanovena - které o té věci vůbec nic netuší, ale přesto mohou předsedu senátu přehlasovat.

Takže neříkám "zrušme přísedící všude", ale proboha, neříkejme tu, že to rozhodnutí bude spravedlivé, že to bude jakési lidštější. Rozhodně to ale nebude lidštější v rámci civilního procesu. Vůbec nerozumím tomu, proč by měli být v civilním procesu přísedící, proč by o těch pracovních věcech měli rozhodovat dva přísedící proti jednomu předsedovi soudu, když velmi často ti přísedící jsou zaměstnanci a mohou toho zaměstnavatele nějakým způsobem v těch rozhodnutích znevýhodnit, kupříkladu. To znamená, rozhodně ta rozhodnutí nejsou přesvědčivější, rozhodně nejsou spravedlivější. A jestli tu chceme nějaké lidové soudy, tak myslím, že už jsme trochu dál.

Ale abych zakončil optimisticky - věřím, že to dovedeme opravit v rámci prodlouženého projednávání ve výborech. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání ústavně-právnímu výboru jako výboru garančnímu. Navrhuje někdo přikázání jinému výboru jako garančnímu? Žádný návrh nevidím, takže přistoupíme k hlasování. Zagonguji. Dáme malý prostor, aby se poslanci dostavili do jednacího sálu.

 

Budeme hlasovat o tom, kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání ústavně-právnímu výboru jako výboru garančnímu.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 86, přihlášeno 150 poslanců, pro 119, proti žádný. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání ústavně-právnímu výboru jako výboru garančnímu.

 

Organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh dalšímu výboru. Má někdo návrh na přikázání dalšímu výboru nebo výborům k projednání? Žádný návrh nevidím, takže nyní budeme hlasovat o návrhu pana poslance Dominika Feriho prodloužit - slyším? Ťuká někdo? Máme odhlásit? Ano, je tady žádost, takže vás odhlásím. Znovu se přihlaste hlasovacími kartami. Já vím, že už někteří mají karty uklizeny. Takže se znovu přihlaste, prosím vás.

 

Takže je to návrh na prodloužení lhůty pro projednání o 20 dnů.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 87, přihlášeno 115 poslanců, pro 64, proti žádný. Konstatuji, že návrh byl přijat, a tímto končím první čtení tohoto návrhu.

 

Otevřeme další bod, jedná se o vládní návrh zákona, kterým se mění zákon číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu... Ano, s přednostním právem předseda klubu ČSSD pan Chvojka.

 

Poslanec Jan Chvojka: Hezký večer. Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Kolegyně, kolegové, já si myslím, že na takto důležitý bod, na novelu stošestky, by bylo dobré si vyčlenit spoustu času, že není potřeba to nějak kouskovat. Takže já bych si prosím vzal jménem poslaneckého klubu na zbývající čtyři minuty pauzu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Ano, takže vyhlašuji pauzu do konce jednacího dne, do 19 hodin. Přerušuji tímto jednání dnešní schůze Poslanecké sněmovny a přeji hezký večer a uvidíme se zítra v 9 hodin.

 

(Jednání skončilo v 18.57 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP