(Jednání pokračovalo v 17.46 hodin.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Vážené poslankyně, vážení páni poslanci, uplynul čas vyhlášený pro pauzu na základě žádosti poslaneckého klubu ODS, budeme tedy pokračovat v rozpravě. Já nejprve přečtu omluvy, kterých je tady řada, takže nemusíte pospíchat s příchodem do sálu.

Pan poslanec Václav Klaus se omlouvá od 17.15 do konce jednacího dne z osobních důvodů, pan poslanec Marian Bojko se omlouvá odteď do konce jednacího dne ze zdravotních důvodů, pan poslanec Julius Špičák se omlouvá mezi 18. a 19. hodinou z důvodu návštěvy lékaře. Pan poslanec Antonín Staněk se omlouvá od 17 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů, ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček se omlouvá od 17 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů, poslankyně Tereza Hyťhová se omlouvá od 16.40 do konce jednacího dne z pracovních důvodů. Pan poslanec František Kopřiva se omlouvá od 14.30 do 16.30 z pracovních důvodů, pan poslanec Marian Jurečka se omlouvá do konce jednacího dne z pracovních důvodů, pan poslanec Jan Skopeček se omlouvá od 16 hodin do konce jednání, poslanec Jan Skopeček. Pan poslanec Martin Baxa se omlouvá od 18 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů a pan poslanec Jiří Kobza se omlouvá od 16 hodin na zbytek jednacího dne z rodinných důvodů.

Takže já se podívám, kdo je přihlášen dále v obecné rozpravě, a je to pan poslanec Vlastimil Válek a připraví se pan poslanec Lukáš Bartoň. Pane poslanče, máte slovo. Prosím.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající. Já navážu vaším prostřednictvím na svého předřečníka, který byl řádně přihlášen v diskusi, a on toho většinu řekl. A já bych se velmi stručně zastavil u těch přirovnání s povolenou rychlostí v obcích a s nulovou tolerancí k alkoholu. Kdyby tato přirovnání nezazněla, tak jsem se asi nepřihlásil do debaty. Ale prosím vás, 50 kilometrů v obcích... (Poznámka ze sálu.) Ne fakt, nepřihlásil! Padesát kilometrů v obcích... (Směje se.) Periferní vidění.

Padesát kilometrů v obcích je rychlost, kterou chceme - chceme - aby se v obcích dodržovala. Proto tam máme radary, proto jsou tam policisté a preventivně může, pokud někdo tuto rychlost překročí, byť nic nezpůsobil, a je chycen, dostat pokutu podle toho, o kolik překročil, blokovou na místě, ve správním řízení atd. atd. Ale pokud někdo tuto rychlost překročí a my aktivně chceme, aby policisté vyhledávali ty, kteří překročí tuto rychlost, protože jsme si vědomi, doufám, všichni toho, že ta padesátka není rychlost vycucaná z prstu, ale je to rychlost, která byla nějakým kompromisem na základě velmi podrobných studií vycházejících z reakční doby, vycházejících z brzdných drah a já nevím čeho všeho. Pokud si vzpomenete na návrhy, tak ty návrhy byly 30 kilometrů jako to, co by bylo ideální, 60 kilometrů atd., dostalo se to na těch padesát. Přečíst si ty debaty i tady v Poslanecké sněmovně - a mně nic jiného nezbývá, protože jsem tady první období - je velmi zajímavé a poučné. Tady řada mých předchůdců, kteří byli z různých politických stran, argumentovala velmi korektně, odborně a rozumně a opírala se opravdu o seriózní data.

A velmi podobné je to s nulovou tolerancí u řidičů aut. Vy když jedete autem, zastaví vás policie, preventivně vás zastaví z nějakých důvodů, v rámci akce, čehokoliv, nechá vás dýchnout, vy jste nic neprovedli, nepřekročili jste rychlost. Pokud něco nadýcháte a je to měřitelné a je to naměřitelné, tak máte problém v rozmezí 0,3 až 0,5 promile. Pokud je to víc než 0,5 promile, máte velký problém. Je úplně jedno, jestli jste něco provedl, je úplně jedno, jestli vyjíždíte z parkoviště. A proč se to děje? Protože víme z tvrdých dat, že řidič, který požil alkohol a má hladinu alkoholu, se jednak chová méně zodpovědně, méně koriguje svoje chování, to obecně víme. Víme, že se prodlužují jeho reakce, zkracuje se brzdná dráha, a jsou naprosto přesné analýzy, jaká je závislost mezi hladinou alkoholu, vědomi si toho, že ty individuální rozdíly jsou podle váhy, pohlaví a nevím čeho všeho, hladiny alkoholu, dehydrogenázy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP