(16.20 hodin)
(pokračuje Stanjura)

Já na konci svého vystoupení dám procedurální návrh, abychom přerušili projednávání tohoto bodu do příštího úterý, aby zástupci předkladatelů slyšeli výhrady těch, kteří jsou proti. Moje souhlasné stanovisko asi nemusí senátoři slyšet, ale pokládám to za nedůstojné k našim kolegům. Včera tady byli celou dobu, pan senátor Nytra, je z našeho senátorského klubu. A mohl tady být i dnes dopoledne, když jsme řekli, že budou vratky dopoledne, ale zase nebyly. Já si myslím, že to prostě není slušné a že ty zákony klidně mohly počkat do úterý příštího týdne. To za prvé.

Takže můžeme tady nadávat senátorům, můžeme se jim tady smát, můžeme je žádat, aby to dělali tolikrát či tolikrát ročně, ale mluvíme sami k sobě. A není to jejich chyba, že tady dneska nejsou. Opravdu si myslím, že to tak není. Kdyby to byl řádně zařazený bod a nikdo ze Senátu tady nebyl, tak tady k tomu vůbec nevystoupím a naopak zkritizuji, že nikdo ze senátorů nepřišel. Oni dneska prostě nemohli, protože nepředpokládali, že ve středu odpoledne se budou brát tyto body. A nemůžeme po nich chtít, když mají své programy, aby tady prostě čekali.

A teď k té debatě. Ta debata se opakuje. To je hezké, je to pořád dokola. Ti svatí obhájci nulové tolerance jako by zapomněli říci - já bych je poprosil, aby na mikrofon, já to vím, vyjmenovali ty státy v Evropě, nebo skoro v Evropě, kde je nulová tolerance. Česká republika, Slovensko, Estonsko, Bělorusko a Rusko. To jsou země, kde je nulová tolerance alkoholu pro cyklisty. Zejména v Rusku to funguje. Tam už skoro ani nepijí, mám pocit. Mají nulovou toleranci, všichni jsou zodpovědní, pohoda. To je to pokrytectví a ta absurdita.

Ten argument pana poslance Votavy - a nebyl jediný, abych byl spravedlivý: my Češi, když povolíme dvě piva, tak vypijeme čtyři, nebo šest, nebo osm, nebo tři promile. Cožpak jsme horší než ti Němci, Francouzi, Rakušané? Nejsme horší. Jenom někteří z nás si to myslí. Tak jděte před voliče a říkejte jim: Vy jste horší než na tom Západě, vy nemáte naši důvěru. Jo, ti Rakušané, Němci, Francouzi, Italové, ti mohou, ti jsou zodpovědní, to jsou ti zápaďáci, kdežto vy, vy byste pili jako duhy, kdybychom vám povolili 0,5. Neslyšíte tu absurditu?

Pan poslanec Juránek - já respektuji jeho názor. Přijďte s těmi statistikami a řekněte mi, jak je to možné, když je nulová tolerance. Jak je to možné? Já to nechápu. Kdyby platilo, že není žádná nehoda a při povolení by se mohla stát, tak to je pravdivý argument. Pro ty, kteří dneska jedou na kole nebo autem a mají promile, dvě, tři, pro ty ten zákon není. Ti budou vždycky zločinci a budou porušovat zákon. Ale bavme se o té slušné většině. A my jim říkáme, že jsou horší než jejich kolegové z jiných západoevropských zemí. Já si to fakt nemyslím. Tak tomu nerozumím. Tak si dejte na ty billboardy: Jste horší, nebojte, ale my ta pravidla pro vás, horší Evropany, zachováme. Obávám se, že takový billboard si nedáte. Ale přesně v tomhle duchu tady vystupujete. Bohužel.

Nakonec dávám procedurální návrh, abychom debatu přerušili do příštího úterý, aby byla zahájena po té první vratce příští úterý. Myslím, že zástupci Senátu se dostaví. Rádi vám znovu zopakují důvody, proč ten návrh zopakovali. Protože to je pravda, že je to opakovaně, a já myslím, že to bude tak dlouho a tolikrát, až se to jednou povede. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Zazněl procedurální návrh, abychom přerušili projednávání tohoto bodu do příštího úterý. Já o tomto návrhu dám hlasovat. Slyším žádost o odhlášení. Všechny jsem vás odhlásil. Prosím, abyste se znovu přihlásili svými hlasovacími kartami.

 

Jsme připraveni na hlasování. Budeme hlasovat o návrhu na přerušení tohoto bodu do příštího úterý.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 45, přihlášeno 143 poslanců, pro 45, proti 74. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme pokračovat v rozpravě. Na řadě je faktická poznámka pana poslance Václava Votavy jako zatím jediná faktická poznámka.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, já se musím ohradit proti tomu, co řekl pan kolega Stanjura. On si moje vyjádření upravil k obrazu svému. Já jsem nikde neřekl, že my jsme horší než Němci, Francouzi nebo já nevím kdo. Já jsem řekl, že to tak občas u nás bývá, že někdo si dá jedno pivo, nebo by bylo povoleno jedno pivo, a tak si řekne: tak já si dám ještě jedno, ono to bude tak do toho limitu 0,5. Něco v tom smyslu jsem řekl, ale ne že my jsme horší, pane kolego. Takže důrazně se vůči vašemu vyjádření tady ohrazuji!

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ano, a pan předseda Stanjura s faktickou poznámkou. Máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Tak to jsem rád za ta slova pana poslance Votavy, mně to vůbec nevadí, já jsem to takhle pochopil. Nevím, proč to říkáte. Já myslím, že se to občas stane i v tom Německu, že si někdo dá více než povolený limit. Nebo myslíte, že ne? Nebo v tom Rakousku? Tak abychom byli poctiví, měli bychom vyjmenovat všechny národnosti, že se stane, že občas si dá někdo víc, než je povoleno podle zákona.

Ale protože jste nevyhověli naší žádosti a my si teď úplně nevíme rady, jak s tím postupovat, tak vás žádám o přestávku v délce 80 minut na poradu poslaneckého klubu ODS. My se spojíme s našimi senátory a zkusíme přinést nějaké jejich nové argumenty. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Vyhovím této žádosti a vyhlásím přestávku v délce 80 minut na jednání poslaneckého klubu ODS. To znamená, že jednání Poslanecké sněmovny bude pokračovat v 17.46 hodin.

 

(Jednání bylo přerušeno v 16.26 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP