(12.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Ivan Adamec, připraví se pan poslanec Beitl. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Adamec: Tak já ještě jednou, pan kolega Mašek mě vyprovokoval. Dá se to dávat do lidské roviny, že my jsme ti zločinci, kteří nechtějí těm městským policistům přidat. Slyšel jsem, co všechno dělají za Policii České republiky. No tak řešme Policii České republiky na této půdě! To nám přísluší.

Že nedostávají benefity? No to jsem snad neslyšel úplně dobře od pana kolegy Onderky. To je přece věc každého starosty, každého zastupitelstva, každé rady. Tady je totiž zásadní rozdíl, a on to řekl dobře kolega Foldyna, tam jste měli poslouchat. Vy jste jim nabořili do kompetence někoho úplně jiného a prostě městská policie nebo obecní policie zřízená obecním zastupitelstvem se vším všudy, a pokud velitelem je starosta nebo pověřený zastupitel obce, tak ten má zodpovědnost za to, jak ta městská policie nebo obecní policie bude fungovat. A včetně těch benefitů, které tam dneska dávno máme, a my tady najednou říkáme, že tedy Policie České republiky funguje špatně, že to supluje městská policie, no tak budeme řešit městskou policii, která je v kompetenci obecního nebo městského zastupitelstva. Děláme to fakt dobře! Díky.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Petr Beitl, připraví se pan poslanec Válek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Beitl: Vážené dámy, vážení pánové, já bych se chtěl také velmi důrazně ohradit proti tomu, abychom v případě podpory či nepodpory tohoto návrhu byli děleni na ty, co si práce městských strážníků váží a neváží. To je naprosto demagogické. Tady jde o ten zásadní princip naší práce jako zákonodárců. Když chceme samosprávám nakládat nějaké povinnosti, tak k tomu definujme zdroje. Nadefinujte tam zdroj, já pro to jasně zvednu ruku! Samozřejmě zdroj ze státního rozpočtu. Je to takhle jednoduché. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Vlastimil Válek, připraví se paní poslankyně Černochová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Děkuji pane předsedající. Dámy, pánové, tady dochází k mnoha intimním zpovědím, kdo co byl a nebyl, tak já bych se chtěl připojit. Já jsem nikdy nebyl velitelem městské policie (smích z pravé strany sálu), tak bych možná doporučil, jestli by si velitelé městské policie nemohli zařídit klub v Poslanecké sněmovně, tam se nějak domluvit (smích z pravé části sálu), a my, co jsme nikdy velitelé nebyli, že bychom to podpořili, jestli by to nešlo. Děkuji. (Potlesk v pravé části sálu.)

A jinak si vážím městských policistů a děkuji, že mi dávají botičky. (Smích z pravé strany sálu.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Paní poslankyně Jana Černochová, připraví se pan poslanec Birke. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji. I mě vyprovokoval pan poslanec Mašek, protože ten zákon není napsaný dobře. A řeknu vám - vy tady všichni argumentujete benefity ve prospěch strážníků. Četli jste ho? A víte, že tam je v článku, paragrafu 5a velmi problematické ustanovení, které naopak těm strážníkům zhoršuje situaci, která se týká přeřazení na jiné místo? Uvedené ustanovení může být totiž lehce zneužito proti strážníkům ze strany zaměstnavatele a převádění strážníků, byť na základě stížnosti, které se později mohou ukázat jako nepravdivé! Vy prostě někoho na základě tohohle toho ustanovení někam převedete a ta stížnost se třeba vyřeší dva měsíce poté.

Takže nelžete tady, že pomáháte tímhle tím zákonem strážníkům! Vy jim tím i škodíte. Vy jim tím škodíte, protože budou mít mnohem menší pravomoc! Stejně tak jim vkládáte mít oprávnění ve vztahu k zjišťování ovlivnění osoby alkoholem či jinou návykovou látkou. Tak dobře, pokud budeme chtít jít cestou přenosu pravomocí strážníků z jiných zákonů přímo do zákona o obecní policii, pak to ale musí být mnohem rozsáhlejší změna než jen oprávnění zjišťovat ovlivnění alkoholem nebo jinou návykovou látkou! Pokud by skutečně bylo oprávnění strážníků přeneseno do zákona o obecní policii, pak by logicky mělo být toto oprávnění takzvaného tabákového zákona přeneseno i do zákona o Policii České republiky. Tohle jste neřešili? Tohle jste si neuvědomili? Vy jim nedáváte pouze odchodné, vy jim i berete - a jako starostka vím, o čem mluvím - tu možnost se odpovídajícím způsobem bránit, když je bude někdo z jejich nadřízených převádět na místo bez vyřešení jejich stížnosti. (Celá řeč pronesena velmi důrazně, hlasitě.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Birke, připraví se pan poslanec Onderka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Birke: Děkuji za slovo. Slibuji, že budu vystupovat úplně naposledy, ale tak jsem moc rád, že pan poslanec Válek vstoupil do Poslanecké sněmovny vaším prostřednictvím, protože budu mluvit k němu. Mě k tomu vyprovokoval jako velitel založení vlastního klubu. Je mi to moc líto, pane poslanče, já budu vystupovat k věcem, kterým rozumím, na rozdíl od některých, kteří vystupujete úplně ke všemu. Říkám to proto, že já také nevystupuji ke zdravotnictví, kterému nerozumím.

Na druhou stranu musím říci, nedělejme z toho drama. Jedná se o jeden plat. Ještě jednou opakuji, já to podpořím proto, protože až budu končit na radnici, jako že jednou se to stoprocentně stane, tak tam po mně přijde někdo a bude alespoň respektovat to, co jsem tam já už dávno zavedl. Jinými slovy, jeden plat je přece legrace v tom rozpočtu. To je sranda. To znamená jinými slovy, já bych to tady neviděl jako drama, bavíme se tady s prominutím dlouho už o fakt jako marginální věci, což je zrnko v tom rozpočtu a v těch rozpočtech. Děkuji. (Potlesk z levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji a v tuto chvíli s poslední faktickou poznámkou bude reagovat pan poslanec Roman Onderka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Roman Onderka: Děkuji, pane místopředsedo. Já se vám chci osobně omluvit za to, že jsem přetáhl tu svoji minulou faktickou, a jenom dopovím, co se týče pana profesora Válka. On je z Brna. Já mu to rád osobně vysvětlím, až zajdeme u nás v Brně na kávu.

Co se týče pana Adamce, o tom to není. To není o policii. Já pouze říkám, že když máme problém přijímat nové příslušníky Policie České republiky a nové strážníky s ohledem na fyzickou zdatnost či psychickou odolnost a další náležitosti, tak chceme některé věci, které suplují práci Policie České republiky v naší zemi, po strážnících městských policiích v obcích a městech. A z tohoto pohledu si myslím, že bychom si jejich práce měli vážit, což vnímám, že všichni starostové a primátoři, kteří vystupovali tady, deklarovali, že si té práce váží. Já pouze říkám, že ti, co jsou schopní, si odstupné zaslouží. A ti, co nejsou schopní, u městské policie pracovat nemají. A to je důvod proč sociální demokracie tento návrh podpoří.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Nyní v rozpravě vystoupí... pan poslanec stahuje, paní poslankyně Černochová také stahuje, pan předseda Bartošek už si také nepřeje vystoupit v rozpravě. To byli ti, kteří se přihlásili. Mezitím se to vyřešilo faktickými poznámkami. Nehlásí se nikdo další. Končím rozpravu a zájem o závěrečná slova zástupce navrhovatele. Pan poslanec Ondráček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Já si dovolím jen kraťounce, abychom řekli. Samozřejmě upozorňuji na to, že to hlasování C2 je politické rozhodnutí. Je na každém z vás, jak se k tomu odchodnému postavíte. Říkáme, že na místo, když se stane jakákoliv událost, přijedou, řekněme, čtyři složky: policie státní, hasiči, záchranka a městská policie. Státní policie a hasiči jsou vyřešeni zákonem 361. Tam je odchodné řešeno v paragrafu 155, respektive 156. Policista získává první plat po šesti letech, následně potom každé tři roky, plnou výsluhu, tedy plných šest platů, získává po 21 letech služby. To je na objasnění informací. Stejně tak hasič. Zdravotnickou záchrannou službu vám komentoval pan kolega doktor Mašek. Je v podstatě obdobná a byla základem pro použití tohoto pozměňovacího návrhu, který je společným dílem pana doktora Maška, mě a pana kolegy Honzy Bartoška. A strážníci by toto získali, ten šestinásobek, až po třiceti letech služby. První plat po patnácti, na rozdíl od policistů a hasičů, kteří ho už mají po šesti letech. Takže bude to politické rozhodnutí a je na každém z vás, kolegyně, jak budete hlasovat.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Ještě než přistoupíme k proceduře, tak dvě omluvy. Pan poslanec Ondřej Veselý se omlouvá od 17.30 do konce jednacího dne z pracovních důvodů, pan poslanec Pavel Blažek od 14.30 do konce jednacího dne z pracovních důvodů.

Prosím pana zpravodaje. Má samozřejmě právo na závěrečné slovo, anebo už můžeme přikročit k jednotlivým pozměňovacím návrhům. Prosím tedy, aby nás zpravodaj garančního výboru seznámil s procedurou hlasování.***




Přihlásit/registrovat se do ISP