(12.30 hodin)

 

Poslanec Bohuslav Svoboda: Tak dovolte, abych se připojil k ostatním velitelům městské policie. Já jsem také bývalý velitel městské policie, bývalý velitel největší městské policie v této republice s největšími problémy, a něco o tom vím. Vím o tom, čeho potřebujeme dosáhnout. My potřebujeme dosáhnout toho, aby k městské policii lidé šli. To znamená, každý komunální politik a každý primátor se snaží o to, aby mohl nabízet těm, kteří uvažují o práci v policii, nejlepší podmínky v okamžiku, kdy nastupují, v okamžiku, kdy pracují, ne v okamžiku, kdy odcházejí. To těm lidem vlastně žádnou nabídku nedáváte - až budete končit, dostanete nějaké peníze. Navíc rozhodnutí o té koncepci policie by mělo být skutečně v rukou toho komunálního politika. Je úplně rozdílné, jaké problémy má policista v malém městečku a jaké problémy má v Praze nebo v Ústí, a mělo by být v rukou komunálních politiků, aby své zaměstnance ocenili, ale aby je ocenili za jejich práci. Já jsem zažil i státní policii a vím, jak to funguje v okamžiku, kdy doběhne do věku, kdy má nárok na odškodné, odchází a přechází do jiného zaměstnání. Není to nic stabilizačního. Nic stabilizačního. Vím, o čem mluvím, navyšoval jsem stavy policie, zvyšovat jsem platy, zlepšoval jsem podmínky. To jediné funguje. Žádné odchodné pro ně nemá cenu než v tom okamžiku, kdy nepracují dobře a nejsou hodnoceni dobře. To je jediný rozdíl. A práce městské policie je něco, co musíme podpořit tím, že tu městskou policii získáme, ne že nám odchází.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Staněk, připraví se pan poslanec Mašek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Antonín Staněk: Děkuji za slovo. Já jenom tři poznámky k mým předřečníkům. První poznámka směřuje k tomu, že rozhodujeme o penězích komunálu tady na úrovni Poslanecké sněmovny. Já bych chtěl jenom říci, že to není poprvé. Je třeba říci, že v mnoha jiných případech zvyšujeme např. platy zaměstnanců v oblasti kultury a výrazně se to dotýká také zaměstnanců divadel zřizovaných městy a obcemi. Takže to není první případ v případě městské policie.

Druhá poznámka. Musím trochu nesouhlasit s posledním předřečníkem, panem poslancem Svobodou, vaším prostřednictvím, pane předsedající. Ano, máte pravdu v té části, kdy říkáte, že odchodné není stabilizační prvek. Na druhé straně ale nemohu souhlasit s vámi, že člověk, který odchází z nějaké pozice, neocení, že dostane významný příspěvek, protože s odchodem ze svého zaměstnání se dostává do určité problematické situace. Já vím, že nelze tímto zákonem a tímto pozměňovacím návrhem postihnout všechny případy a problémy, které jsou, ale odchodné městskému strážníkovi nepovažuji opravdu za něco, co si nezaslouží.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Jiří Mašek je na řadě, připraví se pan poslanec Onderka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, nechci vůbec extendovat diskusi, ale chtěl bych jenom odpovědět na tzv. nesystémovost, kterou tady zmínil kolega Adamec prostřednictvím pana předsedajícího. Tady bych se chtěl velmi ohradit. My jsme chtěli pracovat systémově a využili jsme dikci zákona o zdravotnické záchranné službě z roku 2011. Možná jste tady někteří byli a ten zákon jste možná schvalovali. A tehdy jste tady schválili to, že zdravotničtí záchranáři, kteří mimochodem se potkávají na ulicích při těch jednotlivých případech s městskou policií, se strážníky, a úzce spolupracují, tak těm jste tehdy schválili odchodné, které vyplácejí kraje, a kraje jsou zřizovatelé příspěvkových organizací, záchranek. Takže není to tak, že by to spadlo z nebe, prostě podobná konstrukce tady byla. A my chceme systémově reagovat na to, že při podobné práci i ti strážníci v tuto chvíli ze strany obcí mohou odchodné dostat. A přijde mi trošku nedůstojné - přitom na výboru kromě dvou členů za ODS, kteří nebyli přítomni, to bylo jednomyslně na bezpečnostním výboru schváleno. Já se té diskusi trošku divím a lidsky se divím tomu, že diskutujeme o jednom platu po 15 letech souvislé práce, o třech platech po 20 letech, maximu šesti platů po 30 letech. Takže já věřím, že ti, co nás sledují, vědí, kdo těm strážníkům fandí a myslí to s nimi dobře a kdo jim úplně nefandí.

Takže jenom to je můj názor a už nechci dál extendovat diskusi, ale má to tady už určitou oporu a pro záchranky se toto v minulosti opravdu udělalo a kraje s tím žádné problémy nemají.

A snad poslední poznámka. Sehnat kvalitního strážníka třeba na posledních pět let práce a rozhodnout se, že mu potom dám jeden nebo dva platy při odchodném (upozornění na čas), tak si myslím, že se pořád ještě vyplatí ho vzít a mít toho černého Petra na závěr.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Onderka, potom vystoupí v tomto pořadí poslanci Koten, Adamec, Stanjura, Beitl s faktickými poznámkami. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Roman Onderka: Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, tak vystupují všichni současní a bývalí velitelé městské policie. Já jsem měl tu čest osm let být velitelem Městské policie v Brně, druhé největší v této republice. A musím se přiznat, že se svými předřečníky nejsem ochoten, ne schopen, ale ochoten souhlasit. Máme výběrové řízení na strážníka městské policie, dvacet třicet přihlášených. Po psychotestech a testech na fyzickou náročnost projdou dva, možná tři. My je přijmeme, ti lidé u nás slouží, možná někde dostanou náborový příspěvek, a my po nich požadujeme práci, která supluje práci Policie České republiky. A půjdu na to historicky. Za pana ministra Langera třeba - nemáme pohonné hmoty, nemáme auta, primátore, půjč nám městskou policii, potřebujeme zajistit tohle a onohle. Vrátím se trošku dále - máme tady extremisty, např. na 1. máje: primátore, máme málo policistů, půjč nám městskou policii, zajisti si pořádek. Kolegové z Policie České republiky, proč nekontrolujete tahle zaparkovaná auta? My na to nemáme kapacitu, ať to dělají strážníci.

Takže my chceme po strážnících v České republice, aby konali v rámci zákona jako náhrada za Policii České republiky, protože tam máme taky podstavy, to všichni víme, a přitom jim nechceme dát některé benefity, které pomohou i ke stabilizaci, protože v nich vyprovokují i to, že do té městské policie vstoupí (upozornění na čas), že pro to město budou pracovat. Takže já vás prosím, pojďme jim to schválit. Městští strážníci si to zaslouží a ti (upozornění na čas), co si to nezaslouží, ať neslouží. Omlouvám se.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Musíme měřit všem stejně. Pan poslanec Koten, připraví se pan poslanec Adamec. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji, pane předsedající. Ještě jednou dobrý den, dámy a pánové. Městští strážníci dostávají tímto zákonem některé další pravomoci, aby mohli zasahovat i při jiných zásazích, než dosud dělali. Je to velice záslužná práce. Určitě jste si všimli, že mnoho městských strážníků hlídá přechody před školami, nedochází tam potom k nehodám, protože pokud tam řidiči vidí ty žluté vesty, tak přece jenom přizpůsobí rychlost úplně jinak, než kdyby tam ti strážníci nebyli.

Já si myslím, že už dávno nevnímáme strážníky městské policie jako ty, kteří nám s gustem nasadí botičku, když nějak špatně zaparkujeme, ale musí řešit s tím nárůstem nápadu trestné činnosti i další věci. Obvykle jsou na místě daleko dříve než státní policie. Samozřejmě nemají pravomoci vyšetřovat a vést trestní řízení, to nemají, ale my městské strážníky v dnešní době potřebujeme, aby byli v té dané lokalitě, a zároveň je potřebujeme také stabilizovat a nějakým způsobem motivovat, aby k té městské policii šli a nechali se tam zaměstnat. Proto si myslíme jako klub SPD, že je nutné podpořit tento benefit pro naše strážníky, protože to bude určitě jeden z dalších stabilizačních prvků pro to, aby k městské policii šli pracovat. Takže ještě jednou prosím o podporu tohoto návrhu.***




Přihlásit/registrovat se do ISP