(11.10 hodin)

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Pane předsedající děkuji za slovo. Pane ministře, já svoji poznámku nikterak nesměřuji vůči vám, jenom vám chci jednu věc sdělit, když tu mluvíme o těch milionech. Ty miliony peněz, které se dávají, to nejsou nic jiného než peníze, které odevzdává český daňový poplatník. To znamená, lidé ze zákona jsou nuceni odevzdat peníze. A já vás chci tady z tohoto místa upozornit, že ve Šluknovském výběžku žije 55 tisíc obyvatel, kteří dneska nemají nemocnici, a vy posíláte jejich peníze do nějakého Maroka, do nějakých vznešených cílů, které nemají vůbec žádný efekt. A já vás tady všechny žádám, abyste poslali 68 milionů na Krajský úřad do Ústí nad Labem, aby koupil v Rumburku nemocnici a ty peníze použili pro ty lidi, kteří je dali. Tady to nemá žádný smysl. Vyhazujeme je z okna. Vždyť to všichni vidíte.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní faktická poznámka Jiřího Kobzy, poté místopředsedy vlády Hamáčka. Pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji, pane předsedající. Já bych jenom rád zareagoval na pana ministra Petříčka. Protože jak říká klasik, situace na bojišti se mění každým okamžikem, a jak vidíme - už jsem to tady zmínil - právě na příkladu Turecka, kde proces mezi rozhodnutím a skutkem nebo aktem je vlastně v horizontu hodin nebo dnů, tak já si právě myslím, že teď je nejvyšší čas přehodnotit tyto projekty, které směřují na pomoc zdrojovým zemím migrace. Protože teď je daleko aktuálnější záležitost pomoci ostraze vlastních schengenských hranic, a až ty budou ochráněny, tak potom teprve řešit otázku zdrojových zemí. Ale v první řadě musí být naprosto jednoznačně zamezený ten prostup schengenskou hranicí.

Já bych tady v této situaci právě - a děkuji panu ministrovi, že připomněl západní cestu. Samozřejmě máme zde Chartúmský proces, máme zde Rabatský proces, máme zde Newyorskou deklaraci a oba dva pakty, které se samozřejmě dostávají už do určité protiváhy proti té situaci, která panuje na hranicích. A myslím si, že bude diplomatická záležitost tohle nějakým způsobem vyřešit.

Ale fakt je ten, že teď je doba, kdy musíme my jako Evropané myslet na Evropu v první řadě, a pak teprve na Afriku. Protože já jsem pomáhal v rámci své práce pro neziskovou organizaci na různých akcích a vím, že v první řadě, když někdo chce pomáhat, tak musí pomoct sám sobě. Musí být postaráno o něj, a pak teprve se může starat o ty další, protože jinak se stane sám další zátěží prostě systému jako takového. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana místopředsedy vlády Jana Hamáčka a poté pan kolega Petříček.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Jan Hamáček: Děkuji. Já bych zareagoval na pana kolegu Foldynu. Sleduji, že když ho už netíží členství v sociální demokracii, tak mluví otevřeně. Já bych jenom chtěl upozornit, abychom byli velmi opatrní s těmi poznámkami o daňových poplatnících, a kam jdou peníze. Problém Šluknovského výběžku je velký. My o něm víme, vláda ho řeší. Ale primárně by ho mělo řešit Zastupitelstvo Ústeckého kraje, protože ten problém jednoduchý není, a já si myslím, že prostor pro řešení tam byl.

Ale abychom tady populisticky říkali "neposílejme peníze na rozvojovou pomoc, pošleme to do Šluknova", to může být velmi ošidné. Já se těším, až bude probíhat debata o rozpočtovém rámci Evropské unie, o dotacích, jak v tom dánském parlamentu a v tom francouzském parlamentu budou říkat "neposílejme ty peníze našich daňových poplatníků do České republiky, pošleme to na nemocnici někde v Perpignanu, tam je to potřeba dát". To bude zajímavá debata.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana ministra zahraničí Petříčka. Máte slovo, pane ministře.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Tomáš Petříček Já nebudu na pana poslance Foldynu už reagovat, když to udělal pan místopředseda vlády. Já bych zároveň rád doplnil pana poslance. Samozřejmě nemohu souhlasit s tím, že bychom pouze reagovali na to, co se děje v uplynulých 24 hodinách. Jsem přesvědčen, že zodpovědná zahraniční politika je také taková, která se kouká na vývoj situace i jinde, a právě se bude snažit předcházet tomu, abychom se nesetkali s tím, že to, co se nyní děje na hranici mezi Tureckem a Bulharskem a Tureckem a Řeckem, se nám nebude dít třeba v Ceutě či jinde. A právě proto je potřeba v tuto chvíli, aby Česká republika se podílela na tom společném řešení krize, která se prohlubuje v oblasti severní Afriky, Sahelu, odkud ten migrační tlak bude pouze narůstat, pokud se něco nezmění. Takže ten program, který byl schválen vládou, směřuje právě k tomu, abychom předešli podobným situacím jinde.

To, že nemůžeme nereagovat na to, co se děje, a zajistit ochranu vnějších hranic Evropské unie, je jasné. I proto také jsou svolána ta dvě jednání na úrovni Rady Evropské unie. I zde je potřeba také jasně a konkrétně podpořit Řecko nejenom politicky, ale i finančně, technicky i materiálně, i v případě aktivace a rozšíření mandátu Frontexu. A v tomto směru bych byl rád, kdybychom nespojovali ty otázky dohromady.

Já jsem také přesvědčen, a to zde bohužel v té debatě opakovaně padlo - cestou k řešení situace je jednání s tureckou stranou. My prosazujeme dodržování dohody mezi EU a Tureckem z roku 2016, protože ta zajistila stabilizaci v této oblasti na celé čtyři roky. Nyní Turecko vydírá Evropskou unii, nicméně ta situace se dá řešit jednáním.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane ministře, přihlásil jste se k faktické poznámce. Nemohu jinak, než ukončit vaši faktickou poznámku. Další faktická poznámka je od pana poslance Miroslava Kalouska, dále kolega Koten a kolegyně Válková stále čekají. Máte slovo, pane poslanče, k faktické poznámce.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Já pozorně poslouchám debatu a líbí se mi. Nicméně rád bych podotkl, nebo upozornil, na jistý komický prvek. Kolik dáváme na rozvojovou pomoc, popřípadě kolik dáváme na humanitární pomoc ve zdrojových zemích migrace, je předepsáno pro letošní rok zákonem o státním rozpočtu. Já jsem pro ten zákon nehlasoval z celé řady důvodů, ale tyto položky opravdu tím důvodem nebyly, ty bych nikdy nekritizoval. Nicméně když je dnes přichází kritizovat vládní poslanec, který hlasoval pro rozpočet, a tím i pro tyto položky, tak je to trošku darda. Možná bychom si měli uvědomit, co kdo tady z nás hájí a proti čemu protestuje.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Ještě než dám slovo panu poslanci Radku Kotenovi, konstatuji omluvy došlé do Poslanecké sněmovny. Z důvodu nemoci se omlouvá na celý den Martin Kolovratník a paní poslankyně Levová od 11 do 13 hodin.

Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Radek Koten: Dobrý den, dámy a pánové. Děkuji, pane předsedající. Já bych tady v této souvislosti zmínil několik faktů. Něco z toho už zde zaznělo, něco nikoliv. Turecko vstoupilo do Sýrie jako člen NATO, je to velice nebezpečná situace. Myslím si, že Turecko tím svým vydíráním chce pouze další peníze pro to své vojenské angažmá v Sýrii a potřebuje tímto způsobem vydírat Evropskou unii, aby dostalo další peníze. Má to několik rovin. Samozřejmě tím vstupem do Sýrie generuje další uprchlíky, další uprchlickou vlnu, která se tedy zvedá a míří dál do Evropy.

Pomoc Řecku je tím pádem pro nás poměrně značně klíčová, protože vzhledem k množství těch migrantů, které z území Turecka míří přes Řecko dál do Evropy, tak si myslím, že je naprosto klíčová a Česká republika i na základě informací, které zde zazněly, by měla na základě té řecké žádosti tedy vyhovět a tu pomoc poskytnout právě v tom rozmezí, v jakém to řecká strana chce.

Co se týká těch migračních tras, tak už Maďarsko a Viktor Orbán tím svým naprosto rozhodným postojem k migraci vybudováním plotu supluje vlastně to, co tady Evropská unie neudělala za celých dlouhých pět šest let, protože žádná ochrana vnější hranice schengenského prostoru dosud nefunguje. To znamená, že ti migranti, kteří se rozhodnou, že budou migrovat směr Německo nebo Švédsko nebo jakékoliv další místo západní Evropy, tak mají vlastně téměř volnou cestu.

Z doby, kdy ještě byl ministrem vnitra Itálie pan Salvini, tak víme, že ty neziskovky, které vozily migranty od libyjských břehů do italských přístavů, měly v té chvíli, bych řekl, smůlu. Co se týká neziskových organizací, tak ty neziskové organizace jsou podporovány i z rozpočtu Evropské unie a z dalších rozpočtů členských států, a právě ty neziskovky nám sem ty migranty z toho afrického kontinentu a z dalších částí vlastně navážejí. Takže my si ten problém ještě financujeme. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP