(18.50 hodin)
(pokračuje Okamura)

Mám tady dvě faktické poznámky. Jako prvního vyzývám k vystoupení pana poslance Romana Onderku a připraví se pan poslanec Pavel Plzák. Také na faktickou. Pane poslanče, máte slovo. Vaše dvě minuty. A prosím o klid v jednacím sále!

 

Poslanec Roman Onderka: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, kolegové, prostřednictvím vás bych chtěl kolegovi Bendovi říci, že určitě z právního hlediska asi bude mít pravdu, což on definoval právě jako právník, jako člověk z praxe z tohoto pohledu, ale já ho chci upozornit na jednu věc. Lesy se zatím ve velkém měřítku v České republice nevypalují, kdežto kšeft se psy, s kočkami a s dalšími domácími zvířaty je prostě třetí největší po sexu a po drogách. Z tohoto pohledu si myslím, že tento zákon je namístě a ta vratka Senátu je úplně v pořádku. A já doufám, že Senát a dneska Poslanecká sněmovna zatáhne za záchrannou brzdu a tento byznys, tento hnusný byznys, konečně zastaví, i když mu rozumím z pohledu, toho právnického pohledu, tak jak ho pojal. Děkuji všem, kteří budete pro tento zákon dneska hlasovat.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní na faktickou poznámku pan poslanec Plzák, na faktickou se dále připraví paní Helena Válková. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Pavel Plzák: Děkuji za slovo. Ke kolegovi Marku Bendovi. On mi přesně trošku nahrál. Já jsem se přesně na našem klubu ptal, kdo definuje to nevhodné prostředí. A nedostalo se mi ani od paní profesorky nějaké odpovědi, které bych výrazně rozuměl. A chtěl bych upozornit na negativní stanovisko Ministerstva spravedlnosti. A já našemu Ministerstvu spravedlnosti věřím a podle toho se také zachovám. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. A zatím poslední faktická, paní poslankyně Helena Válková. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji. Teď mi pan poslanec také nahrál, pan kolega Plzák vaším prostřednictvím, pane místopředsedo. V rychlosti. Prosím vás, musíme číst to znění, kdo chová větší počet zvířat v nevhodných podmínkách, a tím - což je kumulativní podmínka - ohrožuje jejich život nebo jim způsobuje značné útrapy, že to není izolované. To musí být takové nevhodné podmínky a v takové intenzitě, že z toho lze dovodit, že úmyslně ohrožuje jejich život anebo jim způsobuje značné útrapy. To je bod jedna.

Bod dvě. Pokud jde o ten zvlášť závažný zločin, resp. odnětí svobody na pět až deset let, tak mluvíme samozřejmě o škodách majetkových a mluvíme o škodách jiných. On o tom tady hovořil můj předřečník. Kriminologické výzkumy ukazují, a jsou to evropské i americké, že pachatelé nejbrutálnějších trestných činů se velmi často, signifikantně častěji, dopouštějí v mládí, dospívání do třiceti let, týrání zvířat. To je předzvěst toho horšího, co přijde. Takže i z tohoto hlediska si myslím, že není možné házet do jednoho pytle trestný čin proti životnímu prostředí a týrání zvířat, pokud jde o kvalifikovanou skutkovou podstatu, tak jak je v odstavci 3 zakotvena, nebo zatím navržena. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. Nyní faktickou poznámku nemám, takže vystoupí v obecné rozpravě pan poslanec Jan Chvojka.

 

Poslanec Jan Chvojka: Děkuji za slovo. Hezký podvečer kolegyně, kolegové, pane místopředsedo. Já bych chtěl za klub ČSSD říci, že my dnes podpoříme zpřísnění trestů za týrání zvířat tak, jak to navrhuje Senát. Koneckonců jsme celou tu dobu, když se tento zákon projednával tady, na půdě Sněmovny, drželi lajnu, jak se říká, a podporovali jsme to, jak já v rámci prvního čtení jako předkladatel tohoto zákona, tak například Kateřina Valachová jako členka ÚPV za to velmi bojovala. Máme za to, že Sněmovna má dnes šanci na reparát, a my tuto šanci chceme podpořit všemi hlasy našeho klubu. Chceme konečně zastavit utrpení zvířat v nelegálních množírnách a chceme také, aby bylo jasné, že krutost vůči zvířatům bude trestána, a že bude trestána nekompromisně. Je potřeba říci, a každý den to vidíme v médiích, ať už tištěných, nebo v televizi, že týraných zvířat bohužel přibývá. Je to problém, o kterém si myslím, že je to vážný problém, a před kterým bychom neměli jako poslanci, jako volení zástupci lidu, strkat hlavu do písku. Někteří soudci a někteří úředníci nás varují, že bychom neměli dělat v trestním zákoníku revoluci, ale já mám za to, a naopak si myslím, že jsme tuto revoluci měli udělat už mnohem, mnohem dříve. Děkuji za slovo.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Rozhlédnu se, zdali je někdo další přihlášen. Pokud se nikdo nehlásí, tak rozpravu končím. Táži se, zdali je zájem o závěrečná slova. Pan senátor? Máte zájem, nemáte. Zástupci navrhovatele paní poslankyně Markéta Adamová Pekarová máte zájem o závěrečné slovo? Nemáte. Takže přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon číslo 40/2009 Sb., trestní zákoník, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, podle sněmovního tisku 214/8, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 214/9."

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 22 přihlášeno 159 poslanců, pro 133, proti 4. Konstatuji, že jsme návrh zákona ve znění schváleném Senátem přijali. (Potlesk.)

 

Tím končím projednávání tohoto tisku. Nicméně máme tři minuty do konce, takže jestli s tím souhlasíte, tak já bych asi přerušil schůzi, protože tady mám tyto podněty a návrhy. Nevidím, že by někdo protestoval, takže přerušuji schůzi Poslanecké sněmovny a uvidíme se zítra v 9.00. Přeji vám hezký večer.

 

(Jednání skončilo v 18.57 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP