(16.10 hodin)
(pokračuje Stanjura)

U té letecké dopravy je to prostě zvláštní. Jsou nějaká opatření pro ty, kteří přiletí na česká letiště ze zahraničí? Nejsou. Kromě toho, že je tam napsané, že si máme mýt ruce. Ale vlastně my jako stát vůbec nevíme, kdo k nám přiletěl. Máme volný pohyb osob, to znamená, někdo přiletí z schengenského prostoru, tak taky mohl přiletět z Itálie, nebo byl v Itálii. A mohli tam lyžovat Němci, Poláci. Slováci mohli lyžovat v Itálii. Nejenom naši spoluobčané. Tak jaký je ten přístup, že našim spoluobčanům doporučíte 14denní karanténu - jestli to říkám správně, pokud ne, tak se omlouvám, že nejsem v tom odborník - a těm ostatním, kteří dorazili do České republiky, kteří bydleli v tom stejném hotelu, lyžovali na stejné sjezdovce v té Itálii, o tom nic nevíme, ti sem normálně přijedou. A tváříte se, pane ministře zdravotnictví, jako že máte systémový přístup.

Takže bych zopakoval ty tři základní otázky: Co jste udělali pro praktiky, jestli je vybavíte respirátory, a pro jejich zdravotní sestry? Proč jste si vybrali jenom jeden jediný sport nebo jednu sportovní akci a ty ostatní jste nechali volně? A jaký význam mělo zrušení přímých letů, když nejsou žádná dodatečná opatření například na ruzyňském letišti? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobré odpoledne, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, členové vlády. Budeme pokračovat. Ještě než dám slovo k faktickým poznámkám - paní poslankyni Procházkové, panu poslanci Vondrákovi a Maříkové - tak přečtu omluvy došlé předsedovi Poslanecké sněmovny. Paní ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová se omlouvá od 16 hodin z pracovních důvodů a pan poslanec Václav Klaus se omlouvá od 16.30 do konce jednacího dne z osobních a pracovních důvodů.

Nyní paní poslankyně Procházková. Prosím, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslankyně Věra Procházková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Dobré odpoledne všem. Technická jenom vůči mému předřečníkovi prostřednictvím vás. To, abychom dělali kontroly na hranicích měřením teploty, je absolutně nesmyslné. Je tady inkubační doba. Ti lidé přijedou bezpříznakoví. A samozřejmě vy tím nezachytíte ty lidi. Jsou to jenom zbytečné náklady. Nic jiného v tom není.

A to ostatní - já nechci brát slovo panu ministrovi, on určitě vysvětlí ty ostatní věci. Díky.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. A nyní faktická poznámka pana poslance Vondráka. Připraví se paní kolegyně Maříková, poté pan kolega Stanjura. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Ivo Vondrák: Dobré odpoledne. Přece jen musím zareagovat na pana Stanjuru. To ježišmarjá bylo proto, že si nemyslím, že tady jsou nějaké skryté úmysly, jestli biatlon byl pro, nebo proti té či oné agentuře. Jedná se o 100 tisíc lidí z celého světa, i z těch postižených oblastí. Přece jenom Slávie, Sparta - Slávie zase není tak nebezpečná v tom smyslu, že tam jsou prostě lidé, kteří jsou z naší země, kde zatím máme naštěstí jenom pět potvrzených případů. Čili tady vnímám jakési riziko.

Ale my jsme včera také seděli na Bezpečnostní radě a říkali jsme, zdali povolit, či nepovolit akce většího charakteru. My jsme se dohodli na jakési hranici - je to konsenzus, který doporučili odborníci - 500 lidí. Ale to neznamená, že 499 je bezpečných a 501 je nebezpečných. To všichni víme. Je to o tom, nějakým způsobem se snažit v daný okamžik omezit tyto akce. A dle mého názoru, nezlobte se na mě, mi to připadá příliš vyfabulované, že příčinou je to, jestli někdo byl pro, nebo nebyl pro zřízení agentury. Nezlobte se na mě.

Teď řešíme fakt závažné problémy. Tento virus je zjevně velmi nakažlivý, velmi rychle se šíří. A pravda je taková, že se ukazuje, že jediné možné preventivní opatření je člověka, který byl v tom ohnisku nákazy, prostě na 14 dnů někam zavřít. To je jediná možnost, aby nenakazil ostatní. Nic se s tím nedá. Žádné měření teploty. Žádné odběry vzorků. To nepomůže. Víte, vy nevíte o tom vůbec nic. Já jsem to včera řešil tři hodiny na našem úřadu s profesionály. A nezlobte se na mě, vy jste možná byl programátor, já ještě jsem programátor, ale vy o tom nevíte taky vůbec nic. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní paní poslankyně Maříková s faktickou poznámkou, poté kolega Stanjura, potom Václav Klaus. Pan ministr se hlásí s přednostním právem po faktických poznámkách. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Jenom bych navázala na to, co tady říkal pan předseda Stanjura. Itálie udělala naprosto tu samou chybu, že pozastavila lety z rizikových oblastí z Číny a pak ztratila, jak tady řekl, ten přehled nad tím, jaké osoby k nim do země přicházejí. Protože zapomínáme na to, že skutečně nakažený člověk může přiletět někam jinam a dopraví se autobusem, vlakem nebo automobilem. A my opakujeme tu chybu, kterou vlastně Itálie udělala. To opatření je úplně k ničemu. A přijde mi to, že to je absolutně populistický krok a nevede vůbec k žádné prevenci.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana předsedy Stanjury. Poté pan poslanec Václav Klaus, také s faktickou poznámkou. Máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, tady k panu poslanci a hejtmanovi Vondrákovi. Kdo nemá argumenty, uráží oponenta. Já jsem kladl otázky. Já jsem ani nenavrhoval, ať měříme teplotu. Já jsem říkal, že některé státy to dělají. Já jsem jenom říkal, že nemáme přehled jako Česká republika, kdo navštívil Čínu, když přijde sem. Já jsem jenom říkal, že v některých zemích měří teplotu. Já jsem po tom nevolal. Taky jsem řekl, že tomu rozumějí lékaři a že ti vědí přesně, co se má dělat. Já jsem reagoval podle mého, našeho názoru na chaotická opatření vlády. Já si nemyslím, že tomu rozumím. To, že vám tři hodiny něco říkali odborníci, tak máte možná tři hodiny náskok proti mně. A já vás nebudu urážet, jak jste urazil vy mě. Já jsem se tady nepasoval do nějakého odborníka na viry a boj s tím.

A pro paní poslankyni prostřednictvím. Já jsem nevolal po tom, abych měřili teplotu. Já jsem říkal, že to některé země dělají. Nic víc, nic míň.

Možná byla absurdní ta fabulace, to přiznávám, na tom není nic divného. Možná jsem si to mohl odpustit. Ale rozumím tomu, co jste říkal vy (k panu poslanci Vondrákovi). Jestli jsme v našem kraji rozhodli, že všechny akce nad 500 jsou rizikové, a chápu to, tak to je systémový přístup. A můžeme se bavit, jestli 500 je správná hranice, nebo 800, nebo 1 000, nebo 400. Ale když si vyberete jenom jednu akci ze všech, tak je to prostě podivné. Uvidíme, co mi pan ministr odpoví.

Kdyby takhle rozhodla vláda a řekla, všechny akce nad 1 000, nebo nad 10 000, rušíme diváky, tak bych nevystupoval. To mi věřte. Ale pokud se vybere jenom jedna... A já jsem dával příklad jiných sportů. A nevolám po tom, abychom si rozuměli, abychom to zakázali i jinde.

Ale to, že jsme ztratili přehled o tom, kdo sem do České republiky přicestoval... A určitě se shodneme na tom, že ten, kdo navštívil rizikové oblasti, je rizikovější. A my to prostě nevíme jako Česká republika. A tím, že jsme zrušili přímé lety, tak aspoň část informací jsme dobrovolně ztratili. A říkáme tomu opatření. Podle mě je to protiopatření. V neprospěch občanů České republiky. Kdyby to bylo jediné letecké spojení (upozornění na čas) a nikdo sem nemůže přiletět, tak máte pravdu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Tak nyní faktická poznámka poslance Václava Klause a poté s přednostním právem pan ministr. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Václav Klaus: Nechtěl jsem zasahovat, ale když tady slyším takové ty odborníky, tak mám pocit, že zatím neví nikdo nic, ne? Já jsem to konzultoval s pár lékaři. Nevíme, jak přesně se to šíří, jak dlouhá je inkubační doba. Čili všichni vaříme z vody. Tak se tady neurážejme.

Jedna věc, co bych, pane ministře, rád slyšel. Mně se ozvalo několik lékařů, že jednak ministerstvo a státní úřady zásobují neustále dotazníky a tisícem kravin a audity a blbostmi, ale že nešel nějaký jednoznačný pokyn. Takže jeden praktik neví, co ví druhý. Čili to je jedna věc, co bych se chtěl zeptat.

Druhá věc je, jestli myslíte taky na policisty a pracovníky v maloobchodě. Protože myslím, že my jsme docela výkonná ekonomika, čili nějaké ty roušky, ať už jsou účinné málo, nebo hodně, ale má to i psychologický efekt, jestli jsme schopni vybavit pracovníky v maloobchodě, protože když jste jim třeba byli schopni doručit EET každému, tak by bylo dobré, kdybyste jim byli schopni doručit nějaké roušky a něco, aby se ten trh nezhroutil. Protože upřímně, já když budu v Peci, doma, tak se nějak koronaviru, že bych umřel na kašlíček, nebojím. Pekárna tam funguje. Lidka tam asi bude jako fungovat. Ale co když ona se rozhodne, že to zavře, že bude mít strach, že ji prostě někdo nakazí, a pekárna bude zavřená, tak začne drama. Čili myslíte i na ten maloobchod, ochránit policisty a lidi, kteří s tím přijdou do styku, aby vám nedezertovali a ten stát se udržel v chodu? To je spíš otázka, kterou bych kladl já.

A pak taky dát jednoznačný pokyn a přiznat, že toho moc nevíme - ani jeden odborník, ani lékař, ani ministr a všichni tak nějak se snaží dělat nějaké opatření. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní ještě jedna faktická poznámka. Pane ministře, posečkejte. Pan kolega Vondrák se hlásí k další faktické poznámce. Prosím.

 

Poslanec Ivo Vondrák: Já jsem stoprocentně nechtěl nikoho urážet. Není to v mém stylu. Domnívám se, že spíš jde o to si uvědomit, že přijímat systematická opatření v této době není vůbec nic jednoduchého, protože my ten virus ani způsob nákazy neznáme. Byly doby, kdy jsme si říkali: počkejme, až je nemocný, a pak ať zavolá na hygienickou stanici. Teď jsme to zpřísnili. Teď říkáme: vracíte se z té oblasti, není vám nic, ale vy prostě budete muset 14 dnů počkat, než ověříme, že nejste nakažený. Čili hledat ta systémová opatření fakt v daný okamžik není vůbec jednoduché. A v daný okamžik skutečně my tápeme, protože nevíme, co se bude dít. Ale pravda je taková, že nelze tu situaci podcenit, protože on i ten mor na začátku neměl stoprocentní úmrtnost a pak nějakým způsobem zmutoval a stala se z něj metla lidstva. Takže já bych nerad, abychom propouštěli tyto věci do situace, že nám potom tenhle virus tím, že se bude šířit, přeroste přes hlavu. Ale tady bych nechtěl vstupovat do kompetence lékařů, kteří to určitě znají lépe. Děkuji.***




Přihlásit/registrovat se do ISP