(14.30 hodin)

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Jan Hamáček: Děkuji, vážený paní předsedo. Kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych reagoval na vystoupení pana místopředsedy Poslanecké sněmovny ve věci Řecka. Chci vás všechny ujistit, že česká vláda zareagovala na žádost Řecka o pomoc. My jsme připraveni poskytnout okamžitě pomoc ve dvou rovinách. Řecko žádá finanční pomoc, takže my jsme schopni z rezortu Ministerstva vnitra okamžitě uvolnit milion eur, které je možné potom transferovat Řekům tak, aby ty peníze mohli použít na případný nákup materiálu, tak jak o to žádají. Současně jsme připraveni uvolnit materiál ze zásob Hasičského záchranného sboru, protože součástí té žádosti je také žádost o humanitární pomoc. Takže de facto cokoliv, co je na skladu Hasičského záchranného sboru a co Řecko bude potřebovat, jsme schopni do Řecka odtransportovat.

Zatím z řecké strany nepřišla žádost o policejní pomoc, to znamená, pokud bychom měli do Řecka posílat naše policisty, můžeme tak učinit pouze v případě, že o to řecká strana požádá. Já jsem přesvědčen, že řecká strana za nasazení policie a armády tu situaci zvládá, a zatím nepřistoupila k tomu, aby zvala na svoje území zahraniční policejní kontingenty. Pokud by došlo k žádosti o policejní pomoc, máme připraven kontingent, který by mohl do Řecka odcestovat. Nicméně v minulosti jsme tak činili v některých jiných balkánských zemích, ale tím základním předpokladem je žádost té přijímající země a ta zatím nepadla.

Co pokládám za úplně požadavek mimo realitu, je nasazení armády. Chci upozornit pana místopředsedu, že nasazení ozbrojených sil Armády České republiky se řídí Ústavou České republiky, a já při vší úctě a při vší snaze nalézt v Ústavě formulaci, která by umožnila nasazení ozbrojených sil Armády České republiky na řeckém území, tak jsem tam tu formulaci nenalezl.

Samozřejmě můžeme se bavit o tom, zda je to téma pro Evropskou unii. Ano, já zítra odpoledne odlétám na mimořádnou Radu ministrů vnitra do Bruselu, kde jediným bodem je právě situace na řecko-turecké hranici, a budeme se bavit o koordinované pomoci ze strany Evropy právě Řecku v té aktuální situaci. Stoprocentně je to téma na jednání Severoatlantické rady. Nicméně chci jasně říci, že já v této fázi nevidím možnost, jak by Česká republika mohla nasadit ozbrojené síly České republiky na řecko-turecké hranici. Pokud pan kolega Okamura má nějaký nápad, který je ústavně konformní, tak sem s ním, ale já jsem zatím nic takového nenašel. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji vám. Dovolte mi přečíst několik omluv. Omlouvá se paní ministryně spravedlnosti Marie Benešová od 16.30 do konce jednacího dne z pracovních důvodů. Omlouvá se paní poslankyně Markéta Pekarová Adamová od 14 do 16 hodin z pracovních důvodů.

S přednostním právem pan předseda Bartošek.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji za slovo, pane předsedo. Já bych v kontextu toho, co říkal pan ministr vnitra, chtěl požádat o podporu bodu, který navrhuje KDU-ČSL, byť rozumím požadavku SPD, z toho důvodu, že ten náš bod je mnohem širší, protože my chceme, abychom to řešili nejenom na úrovni České republiky, ale i na úrovni toho, co můžeme vyjednat v rámci Evropské unie, protože v současné době se řeší víceletý finanční rámec a my chceme, aby se to řešilo v širším kontextu v návaznosti na evropský rozpočet, kdy náš premiér chce právě krátit rozpočet na ochranu veřejných hranic, a my jsme přesvědčeni o tom, že je to špatná cesta a KDU-ČSL odmítá tento postup.

Také chceme, aby projednávání tohoto bodu se zúčastnil jak premiér, tak ministr zahraničních věcí a ministr vnitra, abychom to řešili v širším kontextu. Pevně věřím, že získáme podporu tohoto bodu. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Jestliže se nehlásí nikdo další s přednostním právem, tak jako první je k pořadu schůze přihlášen pan poslanec Mikuláš Ferjenčík.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: (Přichází oblečen v pruhovaném vězeňském mundúru.) Vážené kolegyně, vážení kolegové, nepřítomný pane premiére, já jsem se dneska slavnostně oblékl na protest proti naprosto nehorázným výrokům pana premiéra na adresu českých europoslanců, kteří udělali jenom to, že se snaží, aby peníze našich občanů, které naši občané posílají do Evropské unie - z té Evropské unie se často i ve větším objemu vracejí zpátky do této země - tak aby se tyto peníze našich občanů nerozkrádaly nebo nekončily třeba v dotacích na toastový chléb firem pana premiéra. A za to, že chtějí kontrolovat, aby se tady nerozkrádaly evropské peníze, je pan premiér označil za vlastizrádce. To je naprostá nehoráznost a proti té já tady protestuji.

Každopádně si myslím, že premiér dělá takovéhle věci, aby zakryl výsledky své reálné práce, a proto já tady vystupuji s návrhem nového bodu. Navrhuji, abychom projednali to, že výsledek hospodaření České republiky za první dva měsíce tohoto roku je nejhorší od vzniku České republiky. Nejhorší výsledek hospodaření státu od roku 1993: 27 miliard minus v únoru. Takže já navrhuji, abychom jako bod číslo jedna zařadili dnes bod Výsledek hospodaření státu za první dva měsíce tohoto roku.

Děkuji za podporu tohoto návrhu a děkuji za pozornost. (Potlesk z řad poslanců Pirátů.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Pochopil jsem to správně, že navrhujete zařazení nového bodu Výsledek hospodaření českého státu za první dva měsíce a jako první bod dnešního jednání? (Ano.) Tak, pochopili jsme se správně, děkuji.

Jako další vystoupí k pořadu schůze pan poslanec František Kopřiva.

 

Poslanec František Kopřiva: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Dobré odpoledne, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážení členové vlády. Já bych chtěl navrhnout zařazení bodů 56 a 57, které jsou sloučené, jsou to sněmovní tisky 201 a 211, a dám na výběr. Navrhuji je zařadit buď tento pátek, 6. 3., ve 14.00 nebo příští pátek, 13. 3., ve 14.00. Navrhuji to na tento nestandardní čas z důvodu, abychom neblokovali standardní blok třetích čtení v pátek, protože je pravda, že rozprava k těmto bodům byla poměrně obsáhlá a argumenty se často opakovaly, tak abychom nezdržovali jiné zákony.

Jenom uvedu pár důvodů, proč si myslím, že je vhodné, aby Poslanecká sněmovna tyto návrhy projednala. Od předložení sněmovního tisku 201 uplynulo k dnešnímu dni 630 dní a u toho druhého tisku to jsou o dva dny méně. Jednalo se o tom dvakrát. Poprvé 14. 11. 2018 a potom před téměř rokem, 26. 3. 2019 na 27. schůzi. Teď máme schůzi 41., pokud se nemýlím, takže se o tom skutečně už téměř rok nejednalo. A jsme v absurdní situaci, kdy ten návrh, sněmovní tisk 201, to je uzákonění manželství pro stejnopohlavní páry, tak ho podporuje podle posledního průzkumu Medianu z ledna letošního roku 67 % Čechů a Češek, nicméně Poslanecká sněmovna stále mlčí a o tomto návrhu nehlasovala.

Jenom si dovolím ještě připomenout, že ten návrh podepsalo 46 poslanců ze šesti klubů a ten protinávrh, tu ústavní změnu, podepsalo 37 poslanců a poslankyň ze šesti klubů také. Takže dohromady to je 83 poslanců. Divil bych se tedy, kdyby ten návrh neprošel, protože si myslím, že nechceme podporovat ten stereotyp, že politici se flákají, a myslím si, že Parlament by v téhle otázce měl nějakým způsobem rozhodnout, a to tak, že hlasováním. Proto bych chtěl na všechny apelovat, abychom ty návrhy vypořádali v prvním čtení a buď je poslali dál, nebo je zamítli, nebo vrátili k přepracování. Každopádně aby se o nich už hlasovalo.

Poslední fakt na ilustraci, že nejsme opravdu z těch nejrychlejších. Jenom za tohle volební období, to znamená něco přes dva roky, tak manželství pro všechny přijalo už šest jiných států po celém světě. Myslím si, že není na co čekat, a doufám, že všichni předkladatelé ať už jednoho, nebo druhého návrhu podpoří zařazení. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. K pořadu schůze dále vystoupí pan poslanec Zdeněk Ondráček. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP