(14.20 hodin)

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za to slovo. Já nechci skutečně zdržovat a dohadovat se. Jen se zeptám, jestli myslíte vážně, pane předsedo Bartošku prostřednictvím pana předsedajícího, že některé velmoci u nás mohou provádět onu činnost, kterou chcete v té komisi sledovat, a jiné velmoci u nás tuto činnost provádět nesmějí. Mluvíte-li o autoritářských režimech, je na pováženou, že takovým režimem může být třeba Turecko, kde má Česká republika velmi silné ekonomické zájmy, a jakmile se jejich činností začneme tímto způsobem zabývat, možná uděláme velkou škodu české ekonomice. Nemluvím o Saúdské Arábii a dalších tzv. přátelských režimech, které v žádném případě nelze označovat za demokratické. Ale oceňuji vaši názorovou konzistenci. Budeme hlasovat proti sobě, jako se nám stává ostatně častěji. Je to o tom, že Poslanecká sněmovna vzešla ze svobodných voleb a že ne všichni můžeme mít na tytéž věci stejné názory. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. S přednostním právem pan předseda Kalousek. Poté pan předseda Bartošek.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Jenom kratičkou reflexi na pana předsedu Kováčika. Prosím, nemaťme se navzájem a nemaťme pojmy. Naší ambicí při zřízení vyšetřovací komise přece není kontrola tajných služeb. To nám nepřísluší a nikdo nechce... tedy svým způsobem přísluší v daných komisích, ale nikdo nechce tímto návrhem zpochybňovat práci tajných služeb. Úkolem této komise je odpovědět na otázku, zda politická reprezentace, zejména exekutiva, skutečně nakládá se zprávami tajných služeb způsobem, který minimalizuje kybernetické riziko. Je to tedy kontrola činnosti a důslednosti vlády, nikoliv tajných služeb.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Pan předseda Bartošek chce také reagovat s přednostním právem. Omlouvá se pan ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček dnes od 15.30 z pracovních důvodů. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji. Jenom krátké doplnění. Je veliký rozdíl mezi například americkými firmami, které chrání soukromí občanů, a chce-li po nich vláda, aby toto tajemství prolomily, tak se soudí a chrání toto soukromí, a rozdíl firmami například čínskými, které na základě místních zákonů jsou povinovány provádět špionáž, informace donášet, krást patenty a tak dále.

Já jsem přesvědčen, že úkolem Poslanecké sněmovny je skutečně nastavit systém tak, a podpořit, aby tyto aktivity se u nás neděly, abychom chránili české občany a Českou republiku před tím, aby tyto aktivity se v České republice děly. Já jsem přesvědčen, že to je naše zodpovědnost. A znovu žádám o podpoření zařazení tohoto bodu. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Takže zdá se, že už nikdo nebude reagovat. A přišla tedy řada na pana poslance Nachera k pořadu schůze.

 

Poslanec Patrik Nacher: Pěkné odpoledne, vážená vládo, kolegyně, kolegové. Tak já zkusím druhý pokus o zařazení bodu pod číslem 98, sněmovní tisk 320. Jde o novelu občanského soudního řádu. Jak jsem řekl, jde o posílení práva spotřebitele, který se předtím obrátil na mimosoudní orgán. Aby nedošlo k tomu, k čemu minule, kdy mě kolega Benda opravil, pak se musel omluvit, tak jsem to s ním radši konzultoval, jak to má zaznít. Nejsem tady tak dlouho, takže bych to poprosil za bod, s kterým přišla kolegyně Langšádlová, zítra, pokud bude zařazen. Pokud ne, tak jako první bod. Doufám, že v této podobě je to hlasovatelné. Snažil jsem se o to maximálně. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Upozorňuji, že na stejný okamžik už tam jsou maturity. A v případě, že by... Takže po maturitách. Dobře. Tak. Jestliže je to vše v tuto chvíli, tak já přivolám naše kolegy a vypořádáme se hlasováním s návrhy, které zde zazněly.

 

Jestliže není proti tomu námitka, hlasovali bychom návrhy grémia jedním hlasováním. Je to zařazení vratek senátních, dále jejich pevné zařazení a vyřazení dvou bodů z pořadu schůze.

Já zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro návrh z grémia. Kdo je proti?

Hlasování číslo 355, přihlášeno 185 poslanců, pro 176, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Dále tedy budeme hlasovat o návrhu paní poslankyně Langšádlové, abychom bod 284 týkající se návrhu na zřízení vyšetřovací komise zařadili ve středu na 14.30 za podmínky, že budou projednány všechny zákony vrácené Senátem. V případě, že nebudou, tak poté jako první bod po těch bodech, ve kterých budou projednány zákony vrácené Senátem.

Já zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 356, přihlášeno je 186, pro 141, proti 33. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu pana předsedy Výborného, abychom bod 29, tisk 645, a bod 30, tisk 506, u kterých je sloučená rozprava, jedná se o novelu školského zákona týkající se maturit, zařadili po tomto bodu, který jsme právě zařadili, to znamená za bod 284.

Já zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 357, přihlášeno je 186, pro 83, proti 36. Tento návrh přijat nebyl.

 

A konečně je zde návrh pana poslance Nachera, který se tímto dostává za bod 284, jedná se o novelu občanského soudního řádu, bod 98, tisk 320.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 358, přihlášeno je v tuto chvíli 186 poslanců, pro 108, proti 18. Tento návrh byl přijat.

 

Já vám děkuji. Tím jsme se vypořádali se všemi návrhy, které se týkaly pořadu této schůze, a budeme pokračovat. Jako první je pevně zařazen bod

 

3.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 266/1994 Sb., o dráhách,
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 326/7/ - vrácený Senátem

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy, jeho usnesení bylo doručeno jako sněmovní tisk 326/8. Informace k pozměňovacím návrhům vám byly rozdány do vaší pošty. Já mezi námi vítám pana senátora Mikuláše Beka. Je tady sám, žádný kolega ho nedoprovodil. (V sále je hluk.)

Poprosím, aby za navrhovatele se k pozměňovacím návrhům vyjádřil ministr dopravy Vladimír Kremlík. Poprosím o klid v sále. Děkuji.

Nejprve pan ministr, poté pan senátor jako zástupce Senátu. Máte slovo, pane ministře.

 

Ministr dopravy ČR Vladimír Kremlík Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážená veřejnosti, Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR schválila návrh zákona 13. září 2019 na 34. schůzi ve znění celé řady pozměňovacích návrhů a návrh zákona byl postoupen Senátu dne 8. října 2019. Senát následně návrh zákona projednal na své 12. schůzi dne 30. října a vrátil jej Poslanecké sněmovně se dvěma pozměňovacími návrhy.

První z pozměňovacích návrhů zasahuje do právní úpravy kácení dřevin a spočívá ve vypuštění věty, která vymezuje stromoví ohrožující plynulost drážní dopravy nebo provozuschopnost dráhy. Podle předkladatele tohoto pozměňovacího návrhu ponecháním této věty v navrhované právní úpravě hrozí, že budou preventivně káceny i zdravé stromy, které žádné reálné riziko pro provoz na dráze nepředstavují. Lze se podle něj zároveň obávat, že preventivní plošná aplikace daného ustanovení by vedla k nehospodárnému využívání peněžních prostředků provozovatelů drah. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP