(12.40 hodin)
(pokračuje Dostálová)

Dovolte mi tedy pokračovat v té časové ose. Když hovořím o tom, že jsme v bodě 2b, tak nám přišel skutečně návrh závěrečné zprávy o auditu. Česká republika má nyní dva měsíce na to, aby samozřejmě k tomuto podala připomínky. Takže jestli mohu citovat přímo z nařízení 13/03, abyste mě nechytali za slovíčko: Ještě před přijetím rozhodnutí o případné finanční opravě zahájí Komise řízení oznámením předběžných závěrů svého šetření členskému státu spolu s výzvou, aby členský stát do dvou měsíců předložil své připomínky. Pokud stát předloží, členský stát tedy může dle článku 145 odst. 1 nařízení předložit připomínky k předběžnému závěru. Potom se samozřejmě přezkoumává rozsah nesrovnalostí mezi stanoviskem auditovaných osob a Evropskou komisí. Pokud na základě dalších kroků Evropská komise vypočítá korekci na základě extrapolace nebo paušální sazby, má členský stát samozřejmě možnost toto připomínkovat a vyvolat takzvané bilaterální jednání podle článku 145 odst. 4 nařízení 13/03/2013. Nepřijme-li členský stát předběžné závěry Komise, pozve ho Komise na slyšení, aby se zaručilo (upozornění na čas), že jsou k vyvození závěru Komise ohledně uplatnění opravy důležité informace a zjištění zajištěny.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Potom se připraví poslanec Zbyněk Stanjura. Zatím tady mám už jenom dvě přihlášky na faktické poznámky. A třetí přibyla - předseda ODS Petr Fiala. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Děkuji. Já bych jenom velmi krátce stručně zareagoval na poslední vystoupení pana předsedy Stanjury. Pan místopředseda Sněmovny Fiala tady řekl, že zákon o střetu zájmů byl přijat kvůli panu Babišovi. Na tom se všichni shodujeme. Je to obecně známá informace a on to tady dneska potvrdil.

Tak se ptám, proč jste ho neudělali lépe? Proč jste ho neudělali lépe? Snažil jsem se v té debatě, která tady probíhala v roce 2016, když ten zákon ve Sněmovně vznikal, debatovat se všemi předkladateli pozměňovacích návrhů. Byl to kolega Plíšek, byl to kolega Chvojka a další. A tehdy jsem se ptal odborníků na legislativu, proč v tom zákoně není navrhováno, co konkrétně má ten člen vlády s tím majetkem udělat. A bylo mi tehdy všemi odpovězeno všemi napříč politických spektrem, že to nelze do toho zákona prostě přesně stanovit a popsat, protože by to bylo protiústavní. Takto mi bylo odpovězeno. Tak se ptám, proč jste to neudělali lépe?

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Připraví se místopředseda Sněmovny Petr Fiala. Prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Tak za prvé. Návrh zákona byl vládní návrh zákona. Když jste citoval pozměňovací návrhy, ani jeden nebyl z dílny ODS, ale vašeho koaličního partnera. Váš problém, že jste to nebyli schopni zvládnout. Vládní většina má vždycky většinu v Poslanecké sněmovně, v kterémkoliv složení. Takže bez toho, že jste ztratili svoji vládní většinu, by ten zákon nebyl přijat.

Já jsem tady citoval. Andrej Babiš si ten majetek mohl klidně nechat. Mohl si ho nechat, nikdo mu to nezakazuje. Nezakazoval, nezakazuje. Jenom by chudáček nemohl čerpat dotace. A přitom říká, že Agrofert nepotřebuje dotace. Necítíte v tom logický rozpor? Já v tom cítím naprosto... Ano, je tam jeden rozdíl, to jsou média, to jsem nezmínil, to je třeba korektně říct. Tam je ten veřejný funkcionář nesmí vlastnit. Proč to bylo až po příchodu Andreje Babiše do politiky? Protože předtím by to nikoho ani nenapadlo, že by čerpal dotace předseda vlády! A vůbec se nebavme, jestli oprávněně, nebo neoprávněně. Nikoho by to ani nenapadlo.

A když si paní ministryně Dostálová stěžuje, že na ni nedošel čas, tak stěžujte u svého klubu. Vy jste vybrali pouhé dvě hodiny na tu debatu. My jsme hlasovali pro jednání v úterý od 14. hodiny minimálně do 19. hodiny. Mohli jsme mít dostatek času. To je pokrytecké si stěžovat. Nejdřív vyčleníte pouhé dvě hodiny, a pak říkáte: Ježiš, já mám málo času. To je tedy hrozné! Jestli jste měla představu, představu, že tady přijdete, budete dvě hodiny číst ty úřednické řeči a po dvou hodinách vezmeme vaši zprávu na vědomí, no tak to nebyla realistická představa. To si řekněme otevřeně. Opozice má přece kontrolovat vládu. A pokud nachytá vládu na švestkách při hysterické a lživé reakci, tak se nedivte, tak se nedivte, že reagujeme. Vy, paní ministryně, jste říkala do médií: Budeme rozporovat každou větu. A pak řeknete: Já nic, to jenom úředníci. Tak kdo to je - my? My, ministerstvo Klára Dostálová? V plurálu? Jak jste to myslela? Já tomu vůbec nerozumím. Sama si protiřečíte. Každý den.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Čas. Nyní místopředseda Sněmovny Petr Fiala. Připraví se paní ministryně Klára Dostálová a opět předseda klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Zatím tři přihlášky. Pane místopředsedo, máte slovo. Dvě minuty, prosím.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Paní ministryně Dostálová, ono tady nejde o to, jestli jsme gentlemani, nebo nejsme gentlemani. Tady jde o to, jestli vaše slova jsou věrohodná, nebo nejsou. My vycházíme z veřejně dostupných informací a já vám jednu přečtu: Auditní zpráva Evropské komise o možném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše je konečná. Už není žádný prostor pro její rozporování. Mluvčí Evropské komise tak reagoval na slova české ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové, podle které nejde o finální verzi dokumentu. Mluvčí Komise, který je citován českými médii, říká: Skutečně jde o finální zprávu. Tak to jsou veřejné zdroje, ze kterých vycházíme a na základě kterých jsme tvrdili, že vy neříkáte pravdu. A to, co tady vychází od mluvčího Evropské komise, potvrzuje naše slova, ne vaše.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Přečtu dvě omluvy. Poslanec Jiří Kobza se omlouvá dnes od 14 hodin do konce jednacího dne z důvodu pracovního jednání ve volebním kraji. Poslanec František Vácha se omlouvá mezi 14. a 18. hodinou z osobních důvodů.

Tak, paní ministryně Klára Dostálová. Prosím

 

Ministryně pro místní rozvoj ČR Klára Dostálová Děkuji za slovo. Samozřejmě znova, už jsem na to reagovala v médiích několikrát. Je tedy trošičku smutné, prostřednictvím pana předsedajícího pane Fialo, že si neověříte informace u ministryně české vlády a věříte pouze tiskovému mluvčímu Komise, kde sama Komise dneska říká, že finální zpráva je zavádějící termín. Jde o komisní interní konečnou zprávu, nicméně stále s návrhem, draftem závěru. Takže moc prosím... Samozřejmě by bylo opravdu dobré, abychom ty věci komunikovali. Chtěla jsem vám to tady vysvětlit, vy nechcete.

Nicméně znovu opakuji, požadavek zacházet se zprávou jako s důvěrným dokumentem byl vznesen směrem k České republice ze strany Evropské komise. Jsem přesvědčena o tom, že pokud bychom ji zveřejnili, tak narušíme důvěryhodnost a předvídatelnost našeho státu. Na jedné straně se holedbáme, jací jsme demokratičtí a proevropští, a na druhé straně nejsme schopni ani reagovat na přání partnera, což je Evropská komise, abychom se i pro něj mohli stát spolehlivým a čitelným partnerem.

Chci vás tedy jenom požádat, protože ty omluvy už jsem vzdala, ale prosím. Žádná komise v této chvíli nemůže v podstatě splnit svůj účel. Znovu říkám, ministři vlády nejsou auditovaným subjektem, s tou zprávou nejsme seznámeni. I na těch závěrech budou pracovat odborné týmy. A pokud mně vkládáte do úst, že jsme rozporovali každou větu na každé stránce, to bylo k předběžnému návrhu, takto mě informovali úředníci. A když tady všichni citujeme Deník N, tak napsali: A měla pravdu. Toť vše. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní předseda poslanec klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Zatím poslední faktická přihláška. Proto se opět potom připraví v obecné rozpravě ministryně Klára Dostálová. Prosím.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Jedna věta. Nejsem si jistý, protože už mi sem tam vynechává mozek, jo? Ale mám pocit, že to jednání dneska v 11 hodin navrhl Zbyněk Stanjura, předseda klubu ODS, nebo ne? Pletu se? (Obrací se vpravo k lavicím poslanců ODS.) Jo? Tak se omlouvám. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Mám tady ještě jednu faktickou poznámku. Vystoupí tady předseda klubu Pirátů Jakub Michálek. Prosím vás, pane předsedo (k poslanci Bartošovi), vy jste zdvihal ruku, že vy jste to navrhl, nebo že se hlásíte do debaty? (Poslanec Bartoš potvrzuje, že jednání navrhl on.) Jo, tak jsem to odezřel správně. Předseda klubu Pirátů Jakub Michálek. Prosím.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vhledem k tomu, že se nám čas pomalu chýlí ke konci, tak si myslím, že bychom měli před 13. hodinou hlasovat o přerušení jednání Poslanecké sněmovny o tomto bodu, a to ve dvou variantách. Za prvé do úterý 17. 12. 2019 14.30 hodin. Neprojde-li tato varianta, o přerušení do předložení zprávy kontrolního výboru, který posoudí zprávu Evropské komise o střetu zájmů předsedy vlády, nejpozději však 31. 1. 2020. To znamená ve druhé variantě 2020, v tom prvním případě 17. 12. 2019.***




Přihlásit/registrovat se do ISP