(12.50 hodin)
(pokračuje Michálek)

Takže v tom prvním případě bychom pokračovali v situaci, kdy už budou všichni členové Poslanecké sněmovny seznámeni s obsahem auditní zprávy, což by mohlo vést k tomu, že ta diskuse bude informovanější, a ve druhém případě bychom pokračovali potom, co budeme mít informaci z kontrolního výboru, kde už mi bylo avizováno od předsedy kontrolního výboru, že kontrolní výbor se bude zabývat touto záležitostí na svých jednáních, a předpokládám, že by Poslaneckou sněmovnu měl tedy informovat v této lhůtě do 31. 1. 2020, abychom mohli tuto záležitost a opatření přijatá příslušnými orgány v návaznosti na auditní zprávu Evropské komise projednat tady na plénu Poslanecké sněmovny už s podkladem, který bude odborně připraven ve výboru.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak pane předsedo, já vás poprosím, jestli byste ještě zůstal u mikrofonu, abyste ta dvě hlasování zopakoval, aby všichni přesně věděli, o čem budeme hlasovat. Já zagonguji.

 

Poslanec Jakub Michálek: Takže ten první návrh je -

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Okamžíček, já zagonguji, aby se nejprve do jednacího sálu dostavili poslanci. Žádost o odhlášení. Máte u sebe hlasovací kartu? Já bych byl rád, zda byste nám to tady mohl přece jen ještě zopakovat. Já jsem vás všechny odhlásil, přihlaste se znovu svými hlasovacími kartami.

Já přečtu ještě dvě omluvy. Pan poslanec Milan Hnilička se omlouvá mezi 14.30 a 15.30 z pracovních důvodů a pan poslanec Patrik Nacher se omlouvá od 14.30 do konce jednacího dne z důvodu pracovního jednání ve volebním obvodě.

Já vás, pane předsedo, ještě jednou poprosím. Takže bude to procedurální návrh, budeme hlasovat bezprostředně. Přečtěte prosím to první hlasování, o čem budeme hlasovat.

 

Poslanec Jakub Michálek: První hlasování je: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky přerušuje projednávání bodu Konečné znění auditní zprávy Evropské komise ke střetu zájmů do úterý 17. 12. 2019 14.30 hodin.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Víme všichni, o čem budeme hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 338, přihlášeno 150 poslanců, pro 53, proti 70. Návrh byl zamítnut. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Druhý procedurální návrh je: Poslanecká sněmovna přerušuje jednání o tomto bodu do předložení zprávy kontrolního výboru ohledně auditní zprávy týkající se střetu zájmů předsedy vlády Andreje Babiše, nejpozději však do 31. 1. 2020.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Pan poslanec Kubíček má k tomu připomínku? Máte nějakou procedurální připomínku? Tak prosím.

 

Poslanec Roman Kubíček: V této formě je to nehlasovatelné, protože paní ministryně Dostálová bude pracovat půl roku na vytvoření nějaké zprávy, která k tomu má jít, a kontrolní výbor má toto zprávu vytvořit do 31. 1. To je nesmysl. My máme první jednání 18. 12., kde otevíráme tuto zprávu, kde budeme postupovat tak, jak jsme třeba postupovali u mýta, že na každém jednání se tomu budeme věnovat, ale informace budeme dostávat průběžně, a já nemůžu čerpat z jiných informací, než které mi dodá řídící orgán. Já nedokážu udělat závěr do 31. 1., ani kontrolní výbor.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já si myslím, že by měla Sněmovna rozhodnout hlasováním, nicméně tady předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura má připomínku. Prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Pan poslanec Kubíček neměl právo hovořit, ale buďme velkorysí.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já jsem myslel, že to je k tomu předloženému hlasování.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já vím, to není vaše chyba. Mohl jste předpokládat, že podá návrh k procedurálnímu hlasování.

Já myslím, že to je úplně jednoduché. Paní ministryně Dostálová nemá šest měsíců, to jsou zase pohádky a bajky. Sama řekla, že má šedesát dnů od obdržení oficiálního českého překladu. Já si myslím, že to je úplně jednoduché. Když to odhlasujeme a do 31. ledna to kontrolní výbor nedoprojedná, tak sem přijde předseda kontrolního výboru, seznámí nás s průběžnými závěry, případně řekne "my ještě potřebujeme měsíc", a my to usnesení o měsíc posuneme. Na tom není nic problematického, že dnes nejsme schopni to datum určit, abychom se na něm shodli.

Já myslím, že to je relevantní, je to více než šest týdnů. Pokud se to nestihne, tak se podá průběžná zpráva o tom, jak to probíhá v kontrolním výboru. Takhle si myslím, že je to úplně v pohodě a můžeme o tom návrhu usnesení hlasovat.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Ano, jak jsem říkal, myslím si, že to je hlasovatelné a že by měla rozhodnout hlasováním Poslanecká sněmovna. Já myslím, že všichni víme, o čem budeme hlasovat, neztratili jsme niť během té rozpravy.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 339, přihlášeno 153 poslanců, pro 97, proti 4. Návrh byl přijat.

 

Takže já v tuto chvíli tento bod přeruším. Nicméně máme ještě pět minut, takže jestli tady není nějaká jiná dohoda, zahájil bych další bod. (Protestní hlasy ze sálu, poslanec Faltýnek mimo mikrofon namítá, že to nemá cenu.) No tak já se zeptám, jestli všeobecně předsedové poslaneckých klubů mají něco proti tomu, abych přerušil jednání. Ptám se - má někdo proti tomu něco?

Přečtu ještě omluvu. Pan poslanec Antonín Staněk se omlouvá od 12.45 do konce jednacího dne z pracovních důvodů.

Přerušuji schůzi Poslanecké sněmovny po všeobecné dohodě a uvidíme se tady ve 14.30 na interpelacích. Přeji dobrou chuť.

 

(Jednání přerušeno ve 12.56 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP