(9.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Pan poslanec Bendl.

 

Poslanec Petr Bendl: Já jsem členem sociálního a zemědělského výboru a jsem poslancem od července letošního roku, takže jsem ten materiál asi nějak minul, tak pokud bych o něj mohl poprosit - mailem mi to samozřejmě stačí.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Dále chce v rozpravě vystoupit pan poslanec Munzar.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Děkuji, paní ministryně, za odpověď na otázku operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. To mi zatím stačí k tomuto programu.

Byl bych rád, kdybyste mi poslala aktualizovanou tabulku ke konci října, nebo ke konci září, podle toho, jak to máte. (Ministryně mimo mikrofon: Ke konci listopadu.) Tak ke konci listopadu to je úplně ideální. Děkuji vám za to.

Přesto mi dovolte poznámku. Já bych určitě nezavíral oči před tím, že tady nějaká hrozba korekce je. Díky auditu Evropské unie a díky střetu zájmů premiéra si myslím, že by česká vláda i ministerstvo měly být připraveny na případné krácení finančních prostředků. I když si samozřejmě vláda nemůže přát, aby došlo ke krácení, přesto ta hrozba tady existuje. Určitě bych neříkal, že neexistuje. Na to bych jenom upozornil. Takže já se chci opravdu zeptat, co by v takovém případě nastalo. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Prosím, paní ministryně.

 

Ministryně pro místní rozvoj ČR Klára Dostálová Pane poslanče, omlouvám se, ale to je pořád dokola. Já neříkám, že hrozba neexistuje. Já říkám, že není žádná korekce vůči České republice. To jsou opravdu dva různé pojmy, a pak nás novináři honí za slovíčkaření. Pokud by samozřejmě jakékoliv korekce nastaly, ať už individuální, plošné, u kohokoliv za cokoliv, tak jsme na to připraveni, máme na to systémy. To jsou léta vybudované systémy v rámci těch období, kterými jsme prošli. Proto i poučeni vývojem z minulého období máme přezávazkovaný program, kde skutečně ty projekty jsou v realizaci, tak abychom uměli všechny peníze Evropské unie, které jsou nám nabízeny, dobře využít. Takže skutečně obavy z toho, že by Česká republika na něco nebyla připravena, nejsou úplně namístě.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Chce ještě někdo další vystoupit v rozpravě k této projednávané písemné interpelaci? Pokud ne, rozpravu končím a ptám se pana poslance Vojtěcha Munzara, jestli případně navrhuje nějaké usnesení.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Já v tuto chvíli nenavrhnu žádné usnesení, ale možná se k tomu ještě vrátíme, minimálně k té části, co se týká auditu. Myslím, že tomu je věnován program od 11 hodin.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Dobře, děkuji. Tímto končím projednávání této písemné interpelace.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek odpověděl na interpelaci poslance Miroslava Grebeníčka ve věci situace v Národní galerii v Praze, příspěvkové organizaci Ministerstva kultury, odpovědnosti bývalého generálního ředitele Jiřího Fajta za závažné nedostatky a postupy poškozující Národní galerii a její zaměstnance a ve věci odpovědnosti, kvality a výsledku kontrolní činnosti a postupu Ministerstva kultury a závěrů a opatření k řešení a překonání závažných problémů Národní galerie v Praze. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 632. Projednávání této odpovědi bylo přerušeno do přítomnosti ministra kultury Lubomíra Zaorálka.

Zahajuji rozpravu. Pan poslanec Grebeníček se hlásí do rozpravy. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Grebeníček: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, na úvod chci koncentrovaně připomenout, co mě k interpelaci ministra kultury ve věci situace v Národní galerii v Praze, odpovědnosti bývalého generálního ředitele Jiřího Fajta za závažné nedostatky a postupy poškozující Národní galerii a její zaměstnance a ve věci odpovědnosti Ministerstva kultury za kontrolu a opatření k řešení a překonávání závažných problémů galerie vedlo.

To, že Národní galerie se po delší dobu stává terčem pozornosti médií v řadě nepříznivých souvislostí, je obecně známo. Do veřejného diskurzu po léta pronikají informace o problémech personálních, ekonomických, etických a dalších. S časem, jak je zřejmé, ty problémy neoslabovaly, ale naopak se množily. Došlo k tomu, že předchůdce současného ministra kultury se rozhodl odvolat generálního ředitele Jiřího Fajta a poslat na něj pro hrubá pochybení dokonce trestní oznámení.

Podle mého přesvědčení je veřejnost oprávněně znepokojena. Často jsem musel kritikům poměrů v Národní galerii dát za pravdu, když poukazovali na odpovědnost Ministerstva kultury jako zřizovatele za to, jak Národní galerie plní své poslání, jak vystupují a jednají její generální ředitelé a co se v galerii děje.

Připomínám, že Národní galerie Praha není ani institucí nezávislou na státním rozpočtu a neměla by být ani lénem a dojnou krávou generálních ředitelů. Jde o příspěvkovou organizaci Ministerstva kultury, která je ze zákona povinna naplňovat roli významné organizace, jejímž hlavním úkolem nebo účelem je provádět základní i aplikovaný výzkum a experimentální vývoj a šířit její výsledky prostřednictvím vědeckých publikací, výstav, výukových programů, metodik.

Když jsem zmínil, že Národní galerii dlouhodobě poškozují problémy a postupy v personální oblasti, pak případem odvolaného generálního ředitele Jiřího Fajta nezačaly, ale jen vyvrcholily. Odpovědnost Ministerstva kultury je zde dlouhodobá. Selhávání ministerstva při výběru ředitelů a zejména následně při kontrole toho, jak ředitelé plní své povinnosti a zda nejednají ve střetu zájmů nebo v rozporu s předpisy a zákony, bylo výrazné už v období, kdy na sklonku devadesátých let ministr kultury Pavel Dostál instaloval až na druhý pokus, podle médií až s pomocí ministerských úředníků, do čela Národní galerie Milana Knížáka. Tento krok tehdy někteří komentátoři přičítali takzvané opoziční smlouvě mezi ČSSD a ODS o rozdělení moci. Už tehdy začaly za pasivního přihlížení ministerstva mediálně vděčné kauzy, problémy v hospodaření, ale také specifické snahy generálního ředitele prosazovat sebe sama a své osobní zájmy.

Když se někdejší ministr kultury Daniel Herman rozhodl v roce 2014, že instaluje do funkce generálního ředitele Jiřího Fajta, prosazovaného původně ministryní Hanákovou, čtyři bývalí ředitelé Národní galerie ministra otevřeným dopisem vyzvali, aby to nedělal a aby vyhlásil řádné výběrové řízení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP