(9.20 hodin)
(pokračuje Dostálová)

Co se týká těch hrozeb. My teď neevidujeme žádnou hrozbu, že by nám hrozilo, že by nám někdo krátil nějaké zdroje, protože OP PIK se podařilo vyjednat, spustilo se to. Pokud by samozřejmě nastaly jakékoliv korekce, ať už individuální, nebo právě ty plošné, tak to není o tom, že o ty peníze přijdeme. V té fázi, když ty programy běží a mají dostatečné zásobníky projektů, tak ty korekce neboli pokuty se vrací zpátky do programu a vy je můžete využít na jiné projekty. Problém ovšem je, pokud by to bylo v období, kdy už žádné projekty nemáte. A to jsem vám tady říkala, že to je problém období 2007 až 2013, kdy se ty peníze skutečně vrátily do programu, ale už na ně nebyly žádné projekty, nebylo to na to připraveno, nebyl přealokován ani jeden z programů a bohužel Česká republiky fyzicky opravdu vrátila nebo nedočerpala 30 mld. korun.

Proto se snažíme, proto tam máte v těch tabulkách přezávazkování jednotlivých programů, aby bylo ve výzvách dost, protože jsme připraveni přijmout samozřejmě to, že pokud by se vlastně nikdo nedostal, hypoteticky nikdy nikdo nedostane žádnou pokutu, všechny projekty poběží tak, jak jsou, tak například u těch projektů krajů, měst a obcí by to pak ve finále platil státní rozpočet, ale to jsou samozřejmě velmi dobré, celospolečensky významné projekty, takže to stát takto nevnímá. Naopak se vlastně snaží tímto krokem dočerpat úplně maximum těch evropských zdrojů. A to můžete jedině tímto principem, že vlastně tam budete mít víc projektů, než máte peněz.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. S faktickou poznámkou se hlásí poslanec Petr Bendl. A já přečtu omluvu. Poslanec Mikuláš Ferjenčík se omlouvá dnes od 14 hodin do konce jednacího dne z osobních důvodů, poslanec Marek Výborný od 9 hodin do konce jednacího dne z osobních a pracovních důvodů a poslankyně Tereza Hyťhová dnes po celý jednací den ze zdravotních důvodů. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Bendl: Vážená paní ministryně, pane předsedající, kolegyně, kolegové, mám dotaz. Když vracíme peníze, které jsou alokovány pro Českou republiku, tak to jsou buď finanční prostředky, které nejsme schopni nebo jsme je neuměli vyčerpat, anebo jsou to finanční prostředky, u kterých se u jednotlivých individuálních projektů zjistilo, že nebyly čerpány třeba v souladu s pravidly a podobně. A takovéto prostředky také vracíme buďto podle mě do toho daného období, pokud ještě v něm jsme, to znamená, došlo-li k individuálním chybám v jednotlivých projektech v rámci daného období, ať už to bylo... v tomhle případě je to 2014 až 2020, tak ty finanční prostředky zůstávají České republice a Česká republika je má možnost dočerpat, nebo se vrací zpátky do Evropské unie? To je jeden můj dotaz.

Druhý dotaz je, zdali bychom byli schopni dostat od vás nějaké porovnání, jak to vlastně s námi vypadalo v roce 2017 (2007?) až 2013 a 2014 až 2020 v případě nejenom finančních prostředků, které jsme vraceli, protože jsme nebyli schopni je dočerpat, ale jak to vypadalo i z hlediska toho, kolik finančních prostředků se z těch jednotlivých, individuálně schválených, ale po přehodnocení vrácených finančních peněz, kolik vlastně jsme nevyčerpali touto formou, respektive kolik z už schválených finančních operací jsme vlastně vrátili finančních prostředků k dalšímu čerpání. Zajímalo by mě toto porovnání a zajímalo by mě také, jak si případně stojíme s ostatními zeměmi Evropské unie.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Poprosím paní ministryni.

 

Ministryně pro místní rozvoj ČR Klára Dostálová Je potřeba rozlišovat mezi nezpůsobilým výdajem a korekcí. Nezpůsobilý výdaj je přesně to, co vy jste vlastně říkal jako tu druhou věc, že když se dospěje k tomu, že to není v souladu s tím programem, tak je to nezpůsobilý výdaj. To znamená, řídící orgán to vůbec neproplatí z evropských zdrojů, ale ty peníze nikam nemizí, ty tam pořád zůstávají, jenom ten příjemce dostane vyrozumění, že to je nezpůsobilý výdaj a že si to musí zaplatit sám.

A co se týká těch korekcí, ať už individuálních, nebo plošných, to má charakter určité pokuty. Když je to příjemce, tak on samozřejmě tu korekci zaplatí operačnímu programu a ten to potom dává na další projekty. Problémem je, když se kupí tyto problémy, které jsou, a nejsou za to náhradní projekty. A to je to, co vy jste vlastně zmínil, to období 2007 až 2013. Velmi dobrý materiál na základě výzvy Sněmovny udělalo Ministerstvo financí, kde to rozdělilo na individuální korekce a plošné korekce přesně podle operačních programů, jaké jsou kde chyby a co se stalo. Těch individuálních a plošných bylo dohromady za 35 mld. korun, ale vraceli jsme 30 mld. To znamená, těch 5 mld. jsme uměli nějakým způsobem ještě dát do projektů v České republice. Ale bohužel nebyly ty zásobníky, nebyli jsme nachystaní na ty korekce a těch 30 mld. jsme skutečně nedočerpali. Nejde o to, že je vrátíme fyzicky, že je vezmeme, přeneseme z bodu A do bodu B. Ty peníze ale nejsou dočerpány, to znamená, nevyužili jsme kompletně nabídky, co nám Evropská komise dala.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Hlásí se někdo další do rozpravy? Poslanec Munzar. Prosím.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Děkuji. Paní ministryně, je samozřejmě dobře, že se jednotlivá ministerstva snaží vyhlašovat výzvy, aby byl co největší potenciál případných projektů, aby se finanční prostředky, které byly k dispozici, vyčerpaly. Otázkou je, a já nevím, jestli to dneska víte, nebo nevíte, jestli mi můžete odpovědět, nebo nemůžete, zda i přesto, že se vyhlašují výzvy, řeknu, objemově nad rámec vyčleněných prostředků, aby se získaly ty projekty, tak právě v tom operačním projektu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, zda máte informace, že vlastně ten cíl je naplněn a těch projektů je tam dostatek, protože jedna věc je výzva, druhá věc je, zda budou opravdu ty projekty k dispozici v daném čase a v daném čase realizovatelné. To je první věc.

Druhá věc. Vy jste tady říkala, že peníze z korekcí se vrací to těch programů. Ale předpokládám, že to jsou ty individuální korekce. Nevím, pokud tedy teď Evropská komise říká, že hrozí korekce České republice, znamená to z mého pohledu krácení celkových prostředků pro ty operační programy. Je to tak, nebo to tak není? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Prosím paní ministryni.

 

Ministryně pro místní rozvoj ČR Klára Dostálová Za prvé bych ráda řekla, že nevím o tom, že by Evropská komise řekla, že hrozí krácení na základě korekcí, protože my žádné korekce nemáme. Nebudeme se, prosím vás, bavit hypoteticky, protože korekce Česká republika nyní žádné stanoveny nemá.

Co se týká operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, tak tam ano, to máte pravdu. Sice mají ve výzvách vyhlášeno 160 % celkové alokace, ale finanční prostředky v právních aktech neboli v těch rozhodnutích na konkrétní projekty je 63,2 %. To je právě to, že oni vlastně... Ne všechny projekty, které jsou přihlášené, projdou, protože se tam samozřejmě kontroluje způsobilost, nezpůsobilost a tak dále, a všechna ta kritéria. Takže to je to, co jsem říkala, že na jaře skutečně musíme hlídat, že maximálně do toho následujícího období 2020 až 2023 si musíme být jisti, že operační programy tu alokaci vyčerpají, že na to mají dostatečné zásobníky projektů, které jsou nejlépe v právních aktech, a samozřejmě poběží realizace. Pokud ne, tak zahájíme realokaci. A už jsme učinili kroky, že máme jeden z programů přealokovaný tak, abychom umožnili těm zdrojům nabýt těm konečným příjemcům, jestli si rozumíme. To znamená, aby došli do toho závěru.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Poslanec Bendl se hlásí do rozpravy, předpokĺádám.

 

Poslanec Petr Bendl: Možná jsem neslyšel explicitně odpověď na svoji otázku, zdali můžu poprosit o ty informace typu, které finanční prostředky jsme v rámci individuálních projektů získali zpátky a jak to vypadalo v tom minulém funkční období a jak to vypadá v letech následujících, to znamená v tom období 2014 až 2020. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Poprosím paní ministryni. (Ministryně Dostálová se domlouvá mimo mikrofon s ministryní Schillerovou.)

 

Ministryně pro místní rozvoj ČR Klára Dostálová Já jsem se tady rychle poradila s paní ministryní, protože ten materiál existuje. A paní ministryně mi říká, že už je dávno ve Sněmovně a byl projednáván ve výborech. Takže... já vím. Takže jestli mohu, skutečně, tak jak jsem to říkala, celkové korekce, ať už individuální, nebo plošné, byly za 35 mld. a Česká republika vrací, nebo nedočerpala, abychom si rozuměli, 30 miliard. To znamená, těch 5 miliard skončilo někde v těch projektech v rámci České republiky. Ten materiál je velmi obsáhlý, pane poslanče, tak by možná bylo asi dobré - nebo my vám ho pošleme, protože samozřejmě byl poskytnut Poslanecké sněmovně.***




Přihlásit/registrovat se do ISP