(19.20 hodin)
(pokračuje Mihola)

Navrhuji tam také 2 mld. na vyřešení příplatku za třídnictví. Dobře víte, že to tady leží ve Sněmovně snad rok a půl, návrh Marka Výborného, našeho předsedy, bez toho, že by se to někam hnulo. Kdybychom o tom aspoň diskutovali, nebo si říkali tolik ne, nebo jinak, nebo někdo s nějakým geniálním jiným nápadem, ale tady to leží zaparkované a tváříme se, jako že je všechno v pohodě. Není. Pak mluvme o nějaké prestiži nebo o tom, jak si vážíme, že je učitelská práce těžká a jak to mají jako zvláště třídní ještě, co musí všechno zvládnout, prostě neřešíme to. Takže chci, abychom to řešili. A ta možnost tady je. Stejně jako investice do tzv. ONIV - ostatních neinvestičních výdajů. Já věřím, že i tady ti, kteří o tom školství opravdu přemýšlíte a víte tady o těch záležitostech, že se některé ocitají vlastně v takovém kritickém stavu, že se uvolíte a podpoříte i z koalice tento pozměňovací návrh.

A pak také často tady hovoříme o zahraničních věcech a o tom, že tady nechceme migranty, dobře, tak to je takový už skoro úzus, a že budeme - ale vždycky následovala ta věta: Chceme pomáhat tam, kde je to potřeba. Na těch místech samých že je to pomoc nejúčinnější. Tak já bych chtěl využít toho, že opravdu v rámci Ministerstva zahraničních věcí jsou zdroje, které by se daly použít na specifický ukazatel humanitární pomoc, a tak toto navrhuji, ať už se to týká humanitární a zdravotnické pomoci pro Sýrii, anebo pro stabilizaci a rekonstrukci Iráku. Tento pozměňovací návrh také najdete pod mým jménem. A víte, z hlediska rozpočtu jsou to zanedbatelné položky. Tak tady věřím, že zvítězí opravdu ta myšlenka a ta podstata věci, než nějaké přetahování se z pohledu toho rozpočtu o drobné. Bylo by potřeba daleko víc, ale aspoň nějaká pomoc, lepší než žádná.

A v oblasti kultury, i tam jsem se snažil, aby to nebylo na úkor státního dluhu, ale v rámci přesunu té kapitoly. Při vší úctě ke kinematografii, já také rád sleduji kvalitní filmy, ale myslím si, že bychom měli ty finance lépe rozvrhnout i v rámci Ministerstva kultury a posílit tu složku, když to velmi zjednoduším, muzeální pedagogiky a souvisejících věcí. O tom se mnoho mluví, regiony to takto vnímají, mám tu odezvu od nich, věřím, že takhle oslovili i mnohé z vás, ale je potřeba v tom něco udělat, protože někdy to pak dopadá, kdo víc přijde, víc křičí, což z té kinematografie se vždycky o své přihlásí, tak to ostatní je pak jako odsunuto na okraj a nemělo by to tak být.

A závěrem, když podpora vědy, tak víte, asi se shodneme tady bez problému, aspoň měl jsem vždycky pocit na školském výboru napříč politickými kluby, podpora Akademie věd České republiky. Je to naše chlouba, tam jsou opravdu hlavy, které stojí za to podporovat. A oni nemyslí jenom na sebe, ale myslí také na budoucnost, na podporu mladých talentovaných vědců a také na to prostředí, ve kterém mají pracovat. Ono totiž nejde si říct: my to budeme podporovat až někdy jindy, nebo až na to nikdy nebude dost prostředků. Když se máme konfrontovat s tím zahraničím, s těmi zahraničními odborníky, kteří sem přicházejí, tak bychom si neměli připadat jako chudí příbuzní, zejména když víme, že právě cesta podpory vědy je jednou z cest, kde Česká republika může prorazit oproti těm oblastem, kde jsme ty pozice již dávno ztratili.

Takže vážené kolegyně, vážení kolegové, děkuji za pozornost a moc prosím o podporu svých pozměňovacích návrhů. Věřím, že jsou uměřené a že vlastně korelují s tím, co říká programové prohlášení vlády. Znova zdůrazňuji, děkuji za všechno pozitivní, co se povedlo, ale zkusme k tomu přidat ještě něco víc, ať je to lepší. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. A je zde jedna faktická poznámka - pan poslanec Janda. Je to tak? Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Janda: Děkuji. Já zneužiji faktické poznámky. Já jsem paní ministryni vyzval, dal jsem jí otázku, a byl bych velice rád, kdyby mi - slušně jsem se vás zeptal, kdybyste mi slušně odpověděla. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Ano, děkuji. Další je do rozpravy přihlášen pan předseda Bartošek, připraví se pan poslanec Onderka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji, pane předsedo, za slovo. Za mě jen krátce. Chtěl bych vás, milí členové vlády a kolegyně a kolegové, a hlavně členové koalice, poprosit o podporu svých pozměňováků, které jsou v poměru těch velkých čísel a miliard skutečně zanedbatelné, a přesto velmi důležité pro bezpečnost českého státu.

Chtěl bych vás poprosit o pozměňující návrh, který přesouvá 8 mld. pro Národní bezpečnostní úřad. Je to skutečně velmi důležité. Úřad, který vyhotovuje bezpečnostní prověrky, který skladuje utajované dokumenty. Osm milionů je skutečně mimo rozlišovací schopnost Ministerstva financí, přesto to udělá velký kus práce.

A pak zde mám dva návrhy, které jsou v součtu za zhruba 63 mil. Týkají se Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost. Opět částky, které jsou velmi nízké. Na druhou stranu kybernetická bezpečnost České republiky je naprosto zásadní. Oprosťme se od nějakých osobních animozit, které při interpelaci projevil pan premiér. Mysleme na to, že kybernetická bezpečnost je skutečně naprosto klíčová a těch 63 mil. jsou skutečně peníze, které velmi pomohou.

A v poslední řadě vás chci poprosit o 35 mil. pro zajištění fungování prevence a léčby v oblasti protidrogové politiky, protože reálně hrozí, že může dojít k rozpadu sítě a k tomu, že těmto lidem nebude mít kdo pomoci, aby měli možnost vrátit se zpátky, uzdravit se, začít nový život.

Děkuji za pozornost a žádám vás o podporu svých pozměňujících návrhů.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji, pane předsedo. A je zde jedna faktická poznámka, pan poslanec Munzar.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Děkuji, pane předsedající. Já bych chtěl navázat na pana kolegu Jandu prostřednictvím pana předsedajícího a poprosit paní ministryni, aby nám odpověděla v rámci obecné rozpravy, nikoliv až v závěrečném slově, protože pak my, co navrhujeme změnu této položky, nemáme šanci reagovat. A já bych jenom k tomu připomněl, že sám Andrej Babiš už v roce 2016 řekl následující na Český svaz bojovníků za svobodu: Kritika je obrovská. Samozřejmě se mi to nelíbí, necháme to řádně prošetřit, a pokud se to potvrdí, samozřejmě budeme proti tomu. To už řekl premiér v roce 2016. Vy stále navrhujete dotace pro Český svaz bojovníků za svobodu. Teď vidíme, že jsou problémy a možná porušení rozpočtové kázně ve výši 900 tis. korun, přesto to navrhujete. A my nevíme, co si o tom máme myslet, protože pan premiér opakovaně to kritizuje a opakovaně se mu klub hnutí ANO vzepře - což je unikátní, protože jindy se mu nevzepře, u toho se mu vždycky vzepře a tuto dotaci prohlasuje. My bychom rádi věděli vlastně, paní ministryně, proč to znova navrhujete. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Do rozpravy je přihlášen pan poslanec Onderka.

 

Poslanec Roman Onderka: Vážený pane předsedo, paní ministryně, pane ministře, kolegyně, kolegové, dovoluji si vás požádat o podporu svého pozměňovacího návrhu, který řeší navýšení finančních prostředků ve výši 60 mil. korun do OSPODu, to znamená právní ochranu dětí. Vysvětlím jenom technicky. Je potřeba říci, že co se týče těchto finančních prostředků, tak tento pozměňovací návrh jsem podal proto, protože úprava platů byla až poté, co byl sestaven rozpočet. S paní ministryní jsme tuto záležitost komunikovali. Myslím si, že na to máme stejný názor. Jen vás chci poprosit, abyste tento pozměňovák, který já považuji spíš jako technický, podpořili s ohledem na to, že jde opravdu o důležitou věc. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP