(19.10 hodin)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji, pane poslanče. A jako další je do rozpravy přihlášen pan poslanec Jaroslav Holík, připraví se pan poslanec Jakub Janda. Máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Holík: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, kolegyně, kolegové, naše příroda je nemocná. Trápí nás tady bleskové povodně, vichřice, trápí nás tady hořící plastové odpady, lýkožrout smrkový a také sucho v poslední době. Takže dovolte, abych se vrátil ke svému pozměňovacímu návrhu a navrhl, aby se 200 mil. přesunulo do paragrafu, nebo do oddělení 315 a posílili jsme boj proti suchu. Čili nežádáme žádné velké přehrady, ale zakládání remízků, zakládání mokřadů, zakládání drobných vodních nádrží a samozřejmě využijme plochu, která je na střechách našich hypermarketů, logistických center a zkusme ji, když ne osázet, tak alespoň zatravnit.

Dalších 200 mil. navrhuji, abychom použili na zpracování odpadů. V současné době dokážeme krásně vytřídit odpady, dokážeme vytřídit plasty, nebo posbírat plasty, ale neumíme je vytřídit ani zpracovat. Takže jestli bych mohl, tak bych vás rád požádal o tuto podporu.

A teď se ptáte, kde tyto peníze vzít. V oddělení na obnovitelné zdroje je několika-desítek-miliardová částka a já si myslím, že těch 400 mil. solární baroni tak moc nepocítí.

Dámy a pánové, našemu hnutí SPD není lhostejná situace, která trápí naši přírodu, a z toho důvodu bych chtěl požádat o podporu svého pozměňovacího návrhu. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji, pane poslanče. Dále je přihlášen pan poslanec Jakub Janda. Máte slovo, pane poslanče, připraví se pan poslanec Jiří Mihola.

 

Poslanec Jakub Janda: Děkuji za slovo. Vážené dámy, vážení pánové. Vážená paní ministryně, mám na vás dotaz týkající se dotace pro Český svaz bojovníků za svobodu, a nejen kvůli tomu, co je tento spolek za současného vedení v čele se soudruhem Vodičkou zač, jak už jsem na půdě Poslanecké sněmovny před pár dny opět upozorňoval, protože současné vládě je to asi zřejmě jedno. Bavme se o penězích, což by mohlo padnout na úrodnější půdu.

Vaše ministerstvo našlo v hospodaření svazu chyby za zhruba 900 tis. korun. Jeho funkcionáři si vypláceli víc, než mohli, svaz také nedovedl prokázat, za co část peněz utratil. Sama jste to v České televizi, abych doslova citoval, označila až za podezření z porušení rozpočtové kázně. Chápu, že necelý milion pro vládu, která rozhazuje miliardy, nemusí znamenat problém. Pro většinu obyvatel této země ale to je podstatně velká částka.

Můj dotaz je tedy stručný. Já bych byl rád, kdyby mě paní ministryně poslouchala. (Min. Schillerová: Já vás poslouchám!) To jsem rád. Děkuji. Možná vám nevadí ideologické zaměření svazu, tedy obhajoba komunistické minulosti a zpochybňování našeho západního ukotvení, ale není alespoň toto důvod pro odejmutí navržené dotace? Považujete za odpovědné poukázat tomuto pofidérnímu spolku dalších 6,3 mil. korun, anebo jste opravdu natolik závislí na podpoře vaší vlády od komunistů, že se bojíte prostředky pro Český svaz bojovníků za svobodu škrtnout? Anebo jinak. Žijeme v zemi, kde se Finanční správa nerozpakuje zakleknout na kdejakou firmu, která se jí nelíbí, ale spolku, který podvádí ve svém účetnictví, budete dál posílat miliony? Děkuji vám za odpověď.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji, pane poslanče. Dále je přihlášen do rozpravy pan poslanec Jiří Mihola a připraví se pan poslanec Jan Bartošek.

 

Poslanec Jiří Mihola: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi také několika větami se vyjádřit k návrhu státního rozpočtu.

Je zřejmé, že když porovnáme celkové příjmy, celkové výdaje a saldo ve výši 40 mld., tak vidíme, že vláda představuje návrh rozpočtu, který neodpovídá plánům a slibům ve snižování deficitu. Já bych ale byl relativně tolerantní. To slovo relativně používám i proto, že když tak člověk přemýšlí nad těmi státními rozpočty, tak ono je není možné úplně srovnávat a říkat, tento je špičkový nebo velice dobrý a tamten je šílený, protože každý vzniká v jiných podmínkách, za jiných okolností a skládat státní rozpočet v době krize, je zřejmé, že je něco jiného než v době hospodářského růstu, i když se nám zpomaluje. Ale právě proto si myslím, že v těch tučných obdobích je potřeba myslet na ta hubenější léta a dobře investovat.

A my nějak tak tušíme asi, nebo se ukazují ty první náznaky toho, že dochází ke zpomalování ekonomiky nejen u nás, a tedy růstu, a proto je škoda, že jsme nedokázali využít potenciál, který jsem tady vnímal, že by byl pro některé prioritní oblasti. Je to ve vládním prohlášení podpora vědy a výzkumu, je to podpora školství a vzdělávání. Já vím, že na to téma tady bylo řečeno mnoho, a mnozí se zaklínají mnohým v tom smyslu, že se přeci hodně udělalo, ale to není odpověď na to, jestli se nemělo udělat ještě daleko víc, a udělat toho, že by se skoro zázračně mohly v některých oblastech spojit dokonce síly vládnoucí koalice s těmi opozičními. Ta šance tady samozřejmě před tím hlasováním nebo při tom hlasování je, protože jsou tam návrhy, které se vlastně váží k tomu, aby bylo naplňováno programové prohlášení vlády. Jsou nějaké indicie i ze strany koaličních poslanců, že to takto vnímají, tak uvidíme, jak se budou rozcházet slova a činy.

Já bych chtěl za sebe jenom požádat o podporu svých pozměňovacích návrhů, tedy nejen svých, ale za KDU-ČSL, a věřím, že se k nim dokážete přihlásit i další, protože většina z nich se týká právě školství a vědy a směřuje k tomu, co vlastně je slibováno a co je tím kýženým cílem. A já dokonce si myslím, přestože jsem tady poukazoval na to, že k tomu slibu o snižování deficitu nedochází, tak si umím představit oblasti, kde je lepší investovat i třeba do minusu právě proto, že se nám to mnohonásobně vrátí. Jeden ze slovutných ekonomů prohlásil: Jedna koruna nebo euro, chcete-li, dané, investované do školství, se nám vrátí šestkrát. To není málo. Takže to není na mávnutí ruky, nebo abychom to odbyli tím, že jsou také jiné oblasti. A víme, že právě díky tomu se může republika, když bude takto dobře investovat, hodně posunout.

Takže já právě v té kapitole Ministerstva školství navrhuji posílení platů učitelů o 3 mld. proto, aby byla jaksi vynesena ta motivační, nadtarifní, nenároková složka mzdy v regionálním školství. Mrzí mě, a to si neodpustím tady podotknout, vím, že nejde všechno naráz, a já vždycky i panu ministrovi školství, teď tady momentálně není, ale já si cením každého posunu vpřed, a klidně v rámci nějakého snad aspoň trochu objektivitě blížícího se pohledu řeknu, že jsem rád, že se ve školství posouváme daleko rychlejšími kroky než dříve. A nechci poukazovat nějak hyperkriticky a jmenovat tady nějaké bývalé ministry, ale vzpomeňte si, ty posuny platů o procento a půl, dvě nebo tři procenta s velkou slávou, to bylo tedy hodně trapné. Někdy to bylo úplně bez posunu, někdy měl člověk pocit, že jde ministr proti svému rezortu dokonce, a věřím, že jsem nebyl sám s takovým pocitem. Tak proti tomu bych naopak vyzdvihl mnohé snahy pana ministra a vážím si toho, a nejen v oblasti školství, každého posunu vpřed, ale neměli bychom se spokojit s málem.

A je potřeba poukázat na to, že když regionální školství, tak co vysoké školství? Ono se to shrne - platy učitelů, ale platy vysokoškolských učitelů prostě stojí a my se budeme dostávat do absurdních situací, že ti, kteří připravují budoucí učitele, kterých máme nedostatek, a kteří mají tedy motivovat a objevovat v nich ty učitelské hřivny, tak ti budou prostě nakonec na tom hůře než přes ty nesplněné sliby zaplacení regionální učitelé. A nechci to v žádném případě stavět proti sobě, spíš jenom abychom mysleli komplexně, protože všechno souvisí ve školství se vším, a když nebude fungovat jedno z těch pater, tak nebude fungovat prostě celý systém. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP