(17.50 hodin)
(pokračuje Valachová)

A mně nejvíce vadí to, že v případě speciální položky ONIV se tato částka - myslím si, že při startu reformy financování regionálního školství je to velmi nebezpečné - nezvyšuje ani o korunu, a musím říci, že mě absolutně šokuje, že nezvýšení této položky znamená, že proti sobě stavíme zákonné nároky učitelek a učitelů například z nemocenské a právo dětí na bezplatnou školní docházku v případě učebnic. Vůbec tomu nerozumím. Nerozumím tomu. Je to, jako kdybychom jako vláda upekli dort, rozhodli se ho učitelům předat a na poslední chvíli je naštvali, že jim na to nedáme polevu a bonbony. Vůbec tomu nerozumím. Politicky tomu nerozumím.

A také nerozumím, proč za to všichni dohromady nebojujeme a proč pozměňovací návrh, který naopak měl řešit výzvu zaměstnavatelských a odborových organizací, měl řešit výzvu Svazu měst a obcí, měl řešit výzvu učitelských organizací a ředitelských asociací a je ve shodě s tím, co jsme si my všichni, kolegové a kolegyně, v prosinci 2017 odsouhlasili, tak proč o tom vedeme spory.

Na závěr bych chtěla říci, že u učitelek a učitelů dochází k velké generační obměně. Zaslechla jsem v kuloárech, a musím říci, že z toho docela šílím, od jedné politické strany, že učitelé a učitelky nás nevolí. Tak vážení přátelé, já vás možná překvapím. Mně je to úplně jedno. Já naopak chci, aby učitelé a učitelky byli co nejlepší a učili mé děti. Nepotřebuji, aby mě volili. Pokud se pro to rozhodnou, samozřejmě budu ráda, nebudu se bránit. Ale proto nedáváme peníze do školství, aby nás učitelé a učitelky volili. Děláme to pro svoje děti.

Také jsem zaslechla, že se musíme soustředit na seniory a seniorky, důchodkyně a důchodce. Protože vím, že naši senioři a seniorky sledují v nočních přenosech toto zasedání, mohu vás ubezpečit, že opravdu i toto chci. Proto také tato vláda zvyšuje důchody.

Co se týká generační obměny, tak bych vás chtěla upozornit, možná to některé marketéry některých politických stran zaujme, že v následujících letech se z třetiny učitelů a učitelek stanou důchodkyně a důchodci. Dochází ke generační obměně. Takže teď ty reálné platy - ne co jim slíbíme, ty, co mají na pásce - ovlivňují jejich výšku důchodů. A můžu vás upozornit, že řada z nich se dívá, jestli my teď po x letech jejich práce jim dobře zaplatíme a oni budou mít důstojný důchod, protože teď se to vypočítává z těchto částek, anebo nikoliv. Samozřejmě se můžeme rozhodnout, že jim nedáme to, co jim náleží, a potom jim to milostivě za dva za tři roky přidáme na důchodech. To může být také řešení.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, domnívám se, že pozměňovací návrh splňuje kritéria, která zazněla ze strany podmínek podpory pro pozměňovací návrh, neboří rozpočet, už vůbec není antikoaliční, naopak. Prosím vás všechny o jeho podporu.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. S faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Martin Baxa. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Baxa: Dobrý podvečer, dámy a pánové. Děkuji za slovo. Já si dovolím jenom krátkou reakci. Já odborně vlastně jako musím souhlasit se vším, co tady paní poslankyně Valachová říkala, ať už co se týká stárnoucích pedagogických sborů, nedostatku učitelů, v září letošního roku jich chybí 6 tisíc, ohledně slibů, které tady padly, zvyšování platů učitelů atd. Ale musím se přiznat prostřednictvím pana předsedajícího, paní poslankyně, čemu ale nerozumím, je to vlastní východisko vašeho proslovu. Protože to, zda ten pozměňovací návrh projde, nebo neprojde, máte v rukou vy a poslanci sociální demokracie. Tak je to úplně jednoduché a snadné. Byli jsme informováni už během přípravy rozpočtu, že koaliční partneři z řad Komunistické strany Čech a Moravy si svoje návrhy prosadili, byly schváleny rozpočtovým výborem, paní ministryně avizovala, že je připravena je při projednávání státního rozpočtu podpořit, tak se jenom divím tomu, proč tedy sociální demokracie takto naléhavě, důsledně a tvrdě nevznesla svoje požadavky vůči navyšování platů učitelů.

My jsme dnes společně s kolegy z jednotlivých opozičních stran ráno na tiskové konferenci řekli, že jsme všichni připraveni hlasovat i pro tento váš pozměňovací návrh, pro ty 3 milirady korun, dohromady je to nějaký počet přes 80 hlasů, a stačí říci, aby poslanci za sociální demokracii - a je to vzkaz i všem učitelům - zvedli ruku a v tom případě ony 3 miliardy na navýšení platů učitelů rozhodně půjdou.

Je to samozřejmě trošku zvláštní. Když pan premiér nesplnil sliby, které dal, na patnáctiprocentní navýšení platů, pan ministr Plaga sliby pana premiéra nenaplnil, tak teď je k tomu nějaká cesta. My jsme zvolili tu cestu opoziční, ta asi velkou šanci na úspěch nemá, ale paní poslankyně, je na vás a na poslancích sociální demokracie toto splnit. Ani z toho neviním paní ministryni Schillerovou, ta hájí prostě státní rozpočet. Ale na vás je, zda se platy učitelů opravdu zvýší.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. S další faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Kateřina Valachová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Řadu let se marně a možná i naivně snažím o to, aby se ze vzdělávání našich dětí nedělalo politikum, ale něco, na čem bychom se měli všichni shodovat.

Co se týká vlády, tak sociální demokracie se starala o vyjednávání svých rozpočtů svých resortů, stejně jako kolegové z hnutí ANO. Vláda - a to nemůže nikdo zpochybnit - minimální závazek z hlediska svého funkčního období nějakým způsobem kompromisně do rozpočtu promítla.

Kolega Baxa vaším prostřednictvím, pane předsedající, jistě ví, že řada okolností se stala až po schválení státního rozpočtu. A ví to velmi dobře pan kolega Baxa, vaším prostřednictvím, pane předsedající, protože jsme velice korektně a seriózně, jak jinak, zasedali od června až doposud minimálně čtyřikrát na školském výboru a vývoji rozpočtu a jeho vyjednávání jsme věnovali. Proto víte bezpochyby, vaším prostřednictvím, pane předsedající, že řada okolností byla sdělena až následně, nebo v detailu, nebo se vyvinula.

Já se snažím absolutně profesionálně reagovat pozměňovacím návrhem, který z mého pohledu a upřímného přesvědčení žádným způsobem neboří dosavadní práci koalice na rozpočtu, reagovat na aktuální situaci tak, aby to nedopadlo, jak jsem zmínila, že dáme učitelům dort a oni budou naštvaní, že jsme jim nedali polevu, nebo rodiče a prarodiče budou naštvaní, že jsme nakonec nedosáhli rychleji cílů, které jsme si předsevzali.

Takže můj postoj jako poslankyně, která mimochodem tři roky po sobě prosazovala ona usnesení, na kterých jsme se jednomyslně shodli jako poslanci a poslankyně napříč politickým spektrem, a tak bychom měli ke vzdělávání a k našim dětem přistupovat, tak si dělám to, co mám, podle svého čistého vědomí a svědomí. Prosím, nedělejme z věci politikum a spíše přemýšlejme do posledního hlasování, jak se zachováme, ať jsme koalice, nebo opozice.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. S faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Marian Jurečka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, já si dovolím zareagovat na svoji ctěnou kolegyni Kateřinu Valachovou z ČSSD. Já s vámi z pohledu toho, jak chcete pomoci učitelům, souhlasím v tom vystoupení, které jste tady řekla, paní kolegyně prostřednictvím pana předsedajícího. Já mám sám manželku, která je učitelka, učí na základní škole, a znám, že ta situace není adekvátní z hlediska ohodnocení těch lidí, pokud jde o to úsilí, které dávají, a o důležitost toho povolání. Ale při vší úctě, už jste také zkušená politická matadorka, bývalá ministryně. To, co tady říkáte, prostě patří ve vaší pozici jakožto expertky na školství za ČSSD, to prostě patří na koaliční radu. Tam tyto věci máte mít vydiskutované a přijít tady prostě za koalici s hotovým výsledkem toho kompromisu.

Mně to přijde trošku takové úsměvné, jako snažit se teď tady tohle vytahovat, to téma, a říkat, všichni tady apelovat na Poslaneckou sněmovnu - podpořte to. Ale protože je to taková priorita pro vás a pro sociální demokracii, tak proč si neumíte jasně dupnout a říci ne, rozpočet neprojde, pokud nebude naplněn požadavek sociální demokracie nebo aspoň části poslanců na navýšení rozpočtu pro platy učitelů. Tomu nerozumím. Politicky tomu nerozumím.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan poslanec Martin Baxa s faktickou poznámkou a připraví se paní poslankyně Černochová a paní poslankyně Valachová. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP