(18.00 hodin)

 

Poslanec Martin Baxa: Já jsem neměl v úmyslu tady rozpoutat s paní kolegyní nějakou slovní přestřelku na toto téma, ale jednu věc, paní kolegyně prostřednictvím pana předsedajícího, říct musím. Samozřejmě že platy učitelů politikem jsou. My mluvíme o tom, že by se měla celá Poslanecká sněmovna a politické strany všechny shodnout na tom, jakým způsobem by se měl vyvíjet vzdělávací systém naší země, odborně se dohodnout na tom, jaké reformy by měly být uskutečněny, ale nedílnou součástí těchto reforem je zvýšení financování českého školství, do kterého my nedáváme tolik, kolik je průměr zemí OECD, a jsme ještě o poměrně významnou částku dole. A pokud na tomto shoda není, tak my jako zástupci opozičních stran, nebo já jako expert ODS pro školství prostě tady biju na poplach a říkám, že pokud máme české školství změnit, peníze na to potřebujeme. Pan ministr Plaga a pan premiér nesplnili sliby, které se týkají platů učitelů, 15procentní nárůst nastal jednou, ani vlastně dohromady úplně ne, v dalších letech není, tak my jenom se tady logicky na toto ptáme, upozorňujeme na to, apelujeme, aby se to změnilo. A pokud vy jste mluvila o tom, že je z toho politikum a že se skutečnosti změnily, tak já jenom znovu zrekapituluji to, co už jsem tady říkal. Prostě koaliční poslanci - kteří mimochodem ve vládě žádné resorty nemají - z komunistické strany si dupli, vymohli na paní ministryni Schillerové a na panu premiérovi jasné ústupky, aniž by měli ty příslušné resorty, tak mi připadá skutečně pokrytecké od vás, když vy tady říkáte, že máme podpořit zvýšení platů, když prostě sociální demokracie stejný nástroj, jako měla Komunistická strana Čech a Moravy jako stejný koaliční partner, prostě využila. Taková zpráva o učitelských platech a podpoře našeho pozměňovacího návrhu je. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Paní poslankyně Černochová a její faktická poznámka. Připraví se paní poslankyně Valachová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji, pane místopředsedo. Mně to vystoupení paní kolegyně Valachové trošku připomnělo počáteční vystoupení pana premiéra, kdy vlastně jsme se tady téměř všichni ocitli v situaci, že tady asi došlo k nějaké okolnosti vis major, že jsme tady nově, že jsme tady přistáli.

Paní poslankyně Valachová prostřednictvím pana místopředsedy, vždyť sociální demokraté participují na vládě šest let, dokonce participovali i prostřednictvím vás několik let přímo na Ministerstvu školství. Jak je tedy možné, že vy tady vlastně v tuhle chvíli říkáte, že veřejnost se domnívá, kolikrát se těch 15 % učitelům už přidalo, když se jim nepřidaly tyto finanční prostředky ještě ani jednou? Koho to je chyba, paní kolegyně Valachová prostřednictvím pana místopředsedy? Vždyť šest let tady vládnete vy. To si, jak tady správně řekl někdo z mých předřečníků, musíte vykomunikovat vy v rámci vaší koalice. My jsme jasně jako občanští demokraté řekli, že vyšší finanční prostředky ve prospěch pedagogů jsou i naší prioritou a že tohle my podpoříme. Že se na tom neshodnete vy v rámci koalice, to přece není problém nás tady na té pravé straně politického spektra. My jsme tu podporu tady jasně přislíbili. Takže trošku tady hezky pláčete, ale na špatném hrobě, paní kolegyně.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Paní poslankyně Valachová, prosím.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Já jsem rozhodně neplakala, já jsem postupovala korektně. A protože jsem na půdě Poslanecké sněmovny a je to Poslanecká sněmovna, která vyslovuje podporu, důvěru vládě, schvaluje její programové prohlášení a každý rok schvaluje rozpočet, a protože se to týká doprovodných usnesení rozpočtu, tak jsem jenom zrekapitulovala ten stav, v jakém jsme. Stejně tak si trvám na tom, že z hlediska minimálních cílů, koneckonců vláda má něco v programovém prohlášení, padlo to tady, nikdo to nezpochybňuje, vláda z hlediska stávajícího rozpočtu 2020 i výhledu 2021 minimální cíle z hlediska průměrného platu učitele (nesrozumitelné) plní.

Co se týká toho, co jsme dělali nebo nedělali, protože vládní odpovědnost jak hnutí ANO, nebo sociální demokracie neseme dlouho, to je pravda, tak chci jenom říct, že to, abychom změnili dlouhodobý stav, který nijak nesouvisí s vládami hnutí ANO nebo sociální demokracie - a já už se nebudu vracet do minulosti, kdy to vzniklo, nemá to smysl. Já skutečně chci, abychom se my všichni v opozici i v koalici shodli na tom, že to změníme, a změnili jsme to. Ten pramení z toho, že ačkoli my jako Sněmovna řekneme nějaký balík peněz a řekneme dejme to školám, vláda to řekne, jedno, jaká je, pravá, nebo levá, řada okolností vede k tomu, že nakonec na platové pásce učitele nebo učitelky ty peníze nejsou.

A co jsme udělali jako vláda ČSSD a hnutí ANO, ať jsme byli, řekněme, v prvním, nebo druhém pořadí? No prosadili jsme, a myslím si, že za podpory většiny politických stran, které zde sedí, reformu financování regionálního školství. Také jsme ji udrželi minulý rok, když byla z nějakého důvodu zpochybňována. Rozvolnili jsme ji, udělali jsme kroky, koneckonců tady to ze strany kolegů zaznělo. Já apeluji jenom na to, abychom zrychlili, to je všechno. A jenom jsem připomněla, že už v prosinci jsme si něco slíbili dohromady, koalice i opozice, máme zkrátka hodně položek na dorovnávání. (Předsedající: Čas, prosím!) Vaším prostřednictvím, pane předsedající, paní ministryně financí nevykradla banku, takže zkrátka postupujeme, jak se má. To je celé.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Čas k faktické poznámce vypršel, děkuji. Tři další faktické poznámky, pan poslanec Bartoň, pan poslanec Votava a pan poslanec Klaus. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lukáš Bartoň: Děkuji. Já bych rád uvedl, že to, co zde zaznělo, je pravda. Všechny pozměňovací návrhy na platy učitelů jsou v souladu s programovým prohlášením vlády. Programové prohlášení vlády říká, že v roce 2021 by mělo být 1,5násobek platů z roku 2017. To znamená minimálně. Může to být 1,5, 1,53, 1,57, 1,6 atd. Bude to všechno splňovat programové prohlášení vlády.

A jenom k paní ministryni financí. Pokud budete plnit požadavky pouze na minimum, absolutně ty nejzákladnější minimální požadavky, tak ve škole za to dáváme čtyřku.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan poslanec Václav Votava s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, já jsem se teda dneska nechtěl vůbec zapojovat do nějaké diskuse, myslím si, že bylo vše okolo toho našeho pozměňovacího návrhu a důvodů řečeno. Myslím si, že paní kolegyně Valachová tady vůbec neplakala, naopak vysvětlila důvody, které nás vedly, nás oba, k podání toho pozměňovacího návrhu. Zaregistroval jsem, že ODS i ostatní strany mají vůli to podpořit, tak nevím, proč tady teď o tom mudrují, to mi trošku připadá takové nějaké divné. Tak jestli chcete ten pozměňovací návrh podpořit, tak ho podpořte. A myslím si, že ta debata okolo je naprosto zbytečná.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan poslanec Václav Klaus s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Václav Klaus: Já nechci zdržovat, chci na to reagovat, ale tady ta debata zase přesahuje základy logiky a normality. Tak tady politici kvičí rok od roku, kolik přidali učitelům, a vy, prostřednictvím pana předsedajícího paní Valachová, pak tady přiznáte, že to vlastně nikdy nedostali a že za to můžou okolnosti. Ty okolnosti se jmenují rozvrat školského systému, pod kterým jste v první řadě podepsaná vy, a to, co jste zavedli za tu reformu financování, to ještě dvacetkrát zhorší. To myslím, že paní ministryně financí dobře tuší. Tam se nasype dalších 40 mld. a ti učitelé to zase nebudou dostávat, ale vy se tady budete komicky hádat, kdo těm učitelům přidá, a oni to v realitě v té peněžence nemají. Takže ukončeme tuhletu trapnou debatu, posuňme se dál, ať můžeme hlasovat.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan poslanec Martin Baxa a pan poslanec Marian Jurečka jsou přihlášeni s faktickými poznámkami. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Baxa: Jenom krátká replika na pana poslance Votavu. Pane poslanče prostřednictvím pana místopředsedy, my nemudrujeme nad tím, jestli podpořit, nebo nepodpořit ten pozměňovací návrh. My jsme ráno společně se zástupci ostatních opozičních stran řekli, že ten váš pozměňovací návrh podpoříme. My mudrujeme nad tím, proč ho předkládáte, když jste součástí vládní koalice. Jste-li součástí vládní koalice, měli jste si dupnout, říct 3 mld. platy pro učitele, hotovo, a mělo to být už při přípravě státního rozpočtu nebo minimálně v rozpočtovém výboru schváleno. Tak nad tím my logicky mudrujeme a ptáme se, proč volíte takovouto cestu, která ukazuje na to, že vlastně to asi nemyslíte úplně vážně s protlačením tohoto pozměňovacího návrhu. Děkuji.***




Přihlásit/registrovat se do ISP