(16.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka Marka Výborného, poté Mariana Jurečky, Romana Sklenáka, Dominika Feriho a Zdeňka Stanjury.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já vám ještě neměřím čas, pane předsedo, vím, že vás nechci okrást. Ale prosím sněmovnu o klid! Ať může každý i v té faktické poznámce vyjádřit své stanovisko. Pane předsedo, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Tak k mému předřečníkovi, vaším prostřednictvím. Já vás musím ubezpečit, že žádný boj o post místopředsedy KDU-ČSL se nevede, to je jedna věc.

Ale já bych chtěl, vaším prostřednictvím k panu kolegovi Sklenákovi. Já bych si velmi vyprosil, pane kolego, abyste se nevrtal v tom, jak komunikuje klub KDU-ČSL. To je naše věc a my komunikujeme tak, že všechny tyto věci si samozřejmě posouváme včetně zpráv z jednání té vaší důchodové komise, která k ničemu ještě nedospěla. To je taky potřeba říci. A mně se líbí ten alibismus, s kterým tady prostě přicházíte. V situaci, kdy je tady na stole nějaký návrh, tak přijdete a řeknete: všechno legislativně špatně a podobně. Byl bych moc rád, abyste nehodnotil legislativní kvalitu těch návrhů, protože - a to je věc, na které můžeme pracovat - my jsme řekli, pusťme to do druhého čtení, pojďme se bavit o těch jednotlivých parametrech, s tím vším se samozřejmě dá pracovat. Ale přijít a alibisticky říkat ne, ne, ne, to je špatně, musíme to shodit se stolu - tak to opravdu je pro nás naprosto nepřijatelné.

Já znovu zdůrazňuji, nám jde o ty rodiny, nám jde o podporu těch maminek, žen a všech těch dalších, tak jak je tady máme uvedeny. A já mám pocit, že sociální demokracie v tuto chvíli vůbec neřeší to, oč nám v těch návrzích jde.

A k té slavné důchodové komisi. Podívejte se, kolik let máte na starosti Ministerstvo práce a sociálních věcí. A před půl rokem paní ministryně sociálních věcí jasně řekla, že ona žádnou důchodovou reformu nepotřebuje a nechce, že vlastně potřeba není, že uděláme nějaké drobné parametrické změny, vytrháme z toho nějaké ty třešničky na dortu, a bude hotovo. Takže já bych rád tady jasně řekl, že komise, kterou vede vaše paní ministryně, bohužel nemá ambici minimálně v tomto volebním období k něčemu dospět. A proto přicházíme s návrhy, jako je třeba tento, ale i další politické strany, protože jsme přesvědčeni o tom, že už nemůžeme na nic čekat. Skutečně ty rodiny, rodiče si to zaslouží, a jak je vidět, tak sociální demokracie bohužel, bohužel na ty rodiny kašle. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Marian Jurečka, připraví se Roman Sklenák k faktické poznámce. Máte slovo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Já si dovolím tady reagovat na tu poznámku o těch slimácích. Tak za prvé, pokud bych měl použít nějaké venkovské zemědělské přirovnání, tak když se bavíme o rodině a o důchodech, tak prosím pěkně, tak už nás tedy titulujte aspoň čápi. My rádi ty děti doneseme. A o tom je i tento návrh, aby se posiloval i demografický vliv na budoucí průběžné rozpočty, na průběžné systémy, aby tady byl větší počet plátců v budoucnu.

Ale prosím pěkně, jednu zásadní věc si dovolím. Je nám vyčítáno tady z několika předchozích vystoupení, že ten návrh není legislativně úplně kvalitní, nejsou tam dopracovaná přechodná ustanovení, nerovné zacházení - to jsem tady vyvrátil.

A pak tady bylo zmíněno několikrát - a to je otázka finančních dopadů. No jestli tato vláda a ta komise, která dnes zasedá, pro nerovné důchody, dokáže připravit návrh, který by neměl finanční dopady na rozpočet, tak jste tedy geniální. A pak navrhnu toho, kdo za tím bude stát, aby byl držitelem Nobelovy ceny. Protože to prostě není možné, udělat takovou reformu bez nějakých dopadů na státní rozpočet. Protože vždycky se budou muset ty peníze někdy vybalancovat, vyvážit.

Takže znovu se vracím k tomu meritu, k té podstatě. Pokud se bavíme o legislativních záležitostech, přechodných ustanoveních, nějaké drobné doprovázanosti, je tady na to prostor, pokud bude vstřícné Ministerstvo práce a sociálních věcí, společně tyto věci v rámci projednávání ve výborech do druhého čtení upravit. Anebo se pojďme alespoň shodnout v tom projednávání, že uděláme tři čtyři drobná opatření, která nebudou mít zásadní vliv na státní rozpočet, ale pomohou v tom systému některé věci a některé nespravedlnosti vyladit.

A jenom bych chtěl ještě připomenout jednu věc. Pamatuju si docela živě na jednání koaliční rady asi před čtyřmi lety, kdy Pavel Bělobrádek s Bohuslavem Sobotkou museli přesvědčovat Andreje Babiše, když jsme se hádali o částku při zvýšení důchodů. Kdy nám Andrej Babiš vysvětloval, že se to zvyšovat nebude -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Skončil vám čas k faktické poznámce.

 

Poslanec Marian Jurečka: - že na to nejsou finanční prostředky. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Tak nyní faktická poznámka pana poslance Romana Sklenáka, připraví se Dominik Feri a Zbyněk Stanjura. Pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Roman Sklenák: Děkuji. Tak tady před chvílí zazněla věta, která by podle mého názoru měla být zaznamenána, protože je velmi pozoruhodná. Na půdě zákonodárného sboru řekne předseda jedné z parlamentních stran svému kolegovi: "Byl bych rád, kdybyste nehodnotil legislativní kvalitu návrhu." Jako vážně? Jako to myslíte vážně? Že máme schvalovat zákony a přitom nehodnotit jejich legislativní kvalitu? V Poslanecké sněmovně Parlamentu? Jako vážně, pane kolego Ferjenčíku prostřednictvím předsedajícího? Vždyť přece to, co říkáte, je objektivně nepravda. Minulý bod, který jsme tady projednávali, byl poslanecký návrh a já jsem tady stál a podporoval jsem ho. Minulý týden jsme, tuším, schválili definitivně návrh paní poslankyně Kovářové, která je z opozice. Kolik vašich poslaneckých návrhů tady bylo schváleno? Tak mi prostě nepodsouvejte něco, co není pravda.

Já trvám na tom, že ten návrh je skutečně mimořádně legislativně nepovedený, a dovolte mi tedy mít to právo to tady říct, když si to myslím. Tak jsem to řekl, a jestli si většina mých kolegů myslí něco jiného, tak to dá najevo v hlasování. Ale prostě nehodí se ani jako nosič, ani jako zákon, který by měl být schválen ve třetím čtení, a ta cesta vede podle mě jinudy. Tak mi dovolte, že si to myslím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Dominik Feri, připraví se pan poslanec Zbyněk Stanjura. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Dominik Feri: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Mně přijde naprosto nemístné hovořit zrovna dneska o legislativní nedokonalosti opozičních návrhů. Zrovna dneska, když jsme tady měli dva vládní návrhy, které se opravovaly až v samotném závěru legislativního procesu. Kdy nám senátoři museli nominační zákon vrátit, museli ho opravit, aby z něj něco bylo. Kdy jsme museli odhlasovat, nebo vy, co jste pro to hlasovali, špatný návrh zákona, vládní návrh zákona o soudních tlumočnících, který se teď bude muset ještě šturmovat v rámci nové předlohy.

To znamená, je to jenom hloupá výmluva. Dneska je sice opoziční okénko, ale to opoziční okénko je zavřené. Díky za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Kolega Zbyněk Stanjura se odhlásil, tedy pan poslanec Ferjenčík a pak řádné přihlášky paní poslankyně Aulické a Pávka, který se přihlásil bez písemné přihlášky, a tedy musí respektovat přednostní přihlášení. Máte slovo k faktické poznámce, pane poslanče.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo. Já už doufám naposledy k této věci. Jenom na pana Sklenáka. No právě ten předchozí zákon byl přesně příklad toho, o čem jsem mluvil. To byl návrh KSČM, to není opozice, to je strana, která podporuje vládu, to zaprvé. A zadruhé to byl návrh, který poslanci ANO schválili v tom prvním čtení, přestože s ním nesouhlasí, protože to je koaliční dohoda. Myslíte si, že strana, která primárně hájí zájmy podnikatelů, sama od sebe tady prodlouží dovolenou? To jenom proto, že to je koaliční dohoda a tlak KSČM a snaha schválit státní rozpočet. Tak tady neříkejte, že přistupujete ke všem stejně.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Václav Votava také s faktickou poznámkou. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Kolegyně, kolegové, já se musím zastat pana kolegy Sklenáka. Pan kolega Sklenák tady nehovořil o tom, že všechny opoziční návrhy, poslanecké návrhy, jsou přece špatné. Jsou dobré i špatné některé vládní návrhy, zrovna tak jako některé opoziční. Ale pan kolega Sklenák tady mluvil o jednom konkrétním návrhu. O tom, který teď projednáváme. A ten se z legislativního hlediska zrovna nepovedl. Tak co?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní paní poslankyně Hana Aulická Jírovcová s řádnou přihláškou do rozpravy, po ní pan poslanec Pávek. Máte slovo, paní poslankyně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP