(16.10 hodin)
(pokračuje Jurečka)

My jsme si vědomi, že mnoho parametrů tady je finančně náročných. Já jsem připraven o nich diskutovat. Námi navrhovaná procentní výměra u vdov a vdovců nemusí být 80 %, může být 60 %. Ale bude to nějaké zlepšení stavu. Můžeme diskutovat, jestli odměnění maminky za jedno dítě má být 500 korun měsíčně, může to být klidně kompromis 250, ale bude to posun. Jsou tady návrhy, které nemají bezprostředně pro příští desetiletí dopady na státní rozpočet. Ale opravdu chceme vyslat jasný vzkaz mladým lidem, že doba studia nebude započítávána jako doba náhradní pro výpočet budoucího důchodu? V takovéto společnosti chceme žít? Přijde nám to fér? Přijde nám fér podívat se vdovám, vdovcům do očí a říci "máte jeden rok a 50 % a více nás nezajímá"? Přijde vám fér maminkám, které vychovaly děti, a ty, které mají nárok na starobní důchod, musely pracovat, to nejsou lidé, kteří by měli děti proto, aby pobírali sociální dávky - přijde vám fér těmto lidem říci "to, že máte zhruba o dva tisíce korun měsíčně nižší důchod", je v pořádku?

Uvádím tady konkrétní příklady, ať se zkusíme zamyslet nad tím, že je tady prostor. Můžeme prodloužit dobu a lhůtu na projednání do druhého čtení na výborech a můžeme se bavit o tom, že tady ten zákon můžeme parametricky přepsat. Můžeme z těchto dvanácti návrhů, konkrétních bodů, příkladů, upravit parametry tohoto zákona, říci, že uděláme jenom tři nebo čtyři, ale že něco uděláme. A já mám obavu, že takhle neuděláme v tomto volebním období vůbec nic.

Děkuji za pozornost. (Potlesk z pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Jurečkovi. Mám tady jednu faktickou poznámku. S přednostním právem kolega Výborný, ale nejdříve faktická poznámka, pane předsedo. Pan poslanec Roman Sklenák s faktickou poznámkou. Máte slovo k faktické poznámce, pane poslanče.

 

Poslanec Roman Sklenák: Pane kolego Jurečko prostřednictvím předsedajícího, vy se ale vlamujete do otevřených dveří. Já nevím, jestli spolu vzájemně komunikujete na klubu, poslankyně a poslanci, ale členkou vašeho klubu je jistá paní poslankyně Golasowská a ta je členka Komise pro spravedlivé důchody. My se velmi pravidelně scházíme a probíráme různé návrhy a mimo jiné i ty, o kterých mluvíte, a velmi detailně a velmi pečlivě a poctivě hledáme cesty tak, aby i ty ženy, které vychovaly děti, byly dodatečně bonifikovány. Ale musí to být legislativně schůdné a musí to být také technicky schůdné. Musíte brát v úvahu, jaká data má k dispozici třeba Česká správa sociálního zabezpečení, jak to technicky lze provést a tak dále. A to my tam všechno hodiny a hodiny diskutujeme. A právě proto si myslím, že to je ta cesta. Ne, že vy sem dáte nějaký návrh, a teď ještě říkáte: použijte to prosím jako nosič a na to můžeme všechny ty návrhy nějak navěsit. Já si myslím, že naopak lepší je ta cesta, když to řešíme na orgánu, jako je ta zmíněná komise. A až tam dojdeme shody a všechno vydiskutujeme, tak to předložit do Parlamentu. A jinak skutečně nemá cenu vést tady právní disputaci nad vaším návrhem, ale odkážu vás na stanovisko vlády, kde na několika stranách všechny ty legislativní výhrady máte sesumarizované, a myslím si, že velmi pregnantně.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Pan předseda Výborný se hlásil s přednostním právem, ale žel, kolega Jurečka vyvolal dalších pět faktických poznámek. Takže nyní faktická poznámka paní poslankyně Golasowské, potom pan kolega Bauer, Bělobrádek, Ferjenčík, Venhoda a s přednostním právem čeká pan předseda Výborný. Nyní paní kolegyně Golasowská. Máte slovo. A už vám měřím čas, paní poslankyně. (V sále je velký hluk a neklid.)

 

Poslankyně Pavla Golasowská: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážený pane kolego Sklenáku prostřednictvím pana předsedajícího, je pravda, že sedíme na důchodové komisi, sedíme tam už asi rok a půl a diskutujeme a k ničemu jsme se nedobrali. Já tady musím podpořit svého kolegu Mariana Jurečku, protože vlastně ve spolupráci s ním jsme dali dohromady tento návrh, protože do dnešního dne vláda nebyla schopna předložit vůbec nic. A myslím si, že to bude tak, že do konce volebního období nic nepředložíme. A my jsme tady už v minulém roce předkládali nějaké návrhy, abychom zlepšili situaci žen, které mají nízké důchody, abychom zlepšili situaci ovdovělých, kteří nás teď sledují a čekají, jak se ta jejich finanční situace zlepší, a to zlepšení opravdu z vaší strany nepřichází.

Takže se velmi ohrazuji proti tomu, že bychom nic nedělali. My naopak děláme a já jsem zvědavá, co předložíte vy. Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana poslance Jana Bauera. Připraví se kolega Bělobrádek, také s faktickou poznámkou. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Bauer: Děkuji. Milé kolegyně, kolegové, opět jedna nestranná a myslím si, že i objektivní poznámka jako účastníka těch jednání. Já jsem vážené paní ministryni práce a sociálních věcí již dvakrát vyčítal, že ty velké věci, které mají zásadní vliv na parametry důchodového systému v České republice, což je navyšování důchodů v loňském roce a navyšování důchodů v letošním roce, nesporně je to změna parametrů, nejsou předkládány do důchodové komise, že si to prostě sami domluví na koaliční radě, na vládě, a pak s tím přijdou do Sněmovny a odsouhlasí to. A přišlo mi loni, ale i v letošním roce vhodné, aby se o těchto zásadních věcech, když už tu Komisi pro spravedlivé důchody máme, mohla vyjádřit. Bylo mi řečeno, že ne, takovéto věci tam chodit nebudou. A proto mi, přestože nejsem předkladatelem tohoto návrhu, je mi sympatický, ale nezpracovával jsem ho, přijde pokrytecké, pokud některé věci do důchodové komise tato vláda nedává, což jsou prostě návrhy na zvyšování důchodů, a předkladatelům, což je KDU-ČSL, vyčítá, že nebyly předloženy do důchodové komise. Není to úplně objektivní argumentace. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji také za dodržení času. Nyní pan poslanec Bělobrádek, připraví se pan poslanec Ferjenčík - také s faktickými poznámkami. Máte slovo, pane poslanče. (Hluk v sále neutichá.)

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji, pane předsedající. Já jsem byl v minulé Sobotkově vládě. Tam jsme se o důchodové reformě bavili. KDU-ČSL svoji důchodovou reformu, která je komplexní, představila už v roce 2011. My jsme ji před volbami v roce 2017 ještě upravili, aktualizovali jsme ji. Je volně k dispozici. A jediné, co se vždycky stane, že tyto nápady, které jsou veřejné, předložíme, dáme je do nějaké komise, tam se z toho něco vyzobne, něco se ukradne, a tím to skončí. Ale že tady komplexní důchodová reforma je, je prostě pravdou. A i odborníci oceňují, že kromě té s rovnou penzí je tady jiná, která má alternativu a která cílí na zhodnocení toho, kolik přivedete plátců do systému.

A poznámka druhá. Ano, když něco nechceš udělat a nechceš zarmoutit, tak udělej komisi nebo udělej kulatý stůl. A nám jde o to, že je jasné, jak to skončí. Zase z toho nebude nic, maximálně se něco někde přismrkne a ve finále žádná důchodová reforma nebude. Sliboval ji už premiér před několika lety, nikdy nic nepředložil. Ze sociální demokracie jsme taky nikdy žádnou komplexní důchodovou reformu neviděli. My tady nabízíme něco, co je reálné, co je konkrétní, a buď to skutečně můžete přijmout, nebo ne. Ale ti lidé na to čekají, protože je pravdou, že důchodová reforma už tady dávno měla být, a když jsme zrušili ty věci, které navrhla Nečasova vláda, tak jsme měli přijít s alternativou. Bylo to pořád tak: my budeme mít lepší návrhy, ty opoziční necháme. A vždycky to dopadne tak, že ty opoziční se zabijí, i když jsou dobré, a koalice nakonec nic nepředloží. A takhle to bude. (Potlesk z pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Ferjenčík, připraví se pan poslanec Venhoda. Máte slovo k faktické poznámce, pane poslanče.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Mě ta debata o technikáliích podnítila k tomu tady krátce vystoupit. Je poměrně zřejmé, že hnutí ANO s ČSSD se přetahují o to, kdo bude mít největší zásluhy na tom, že se zvýšily důchody. Přestože to zvýšila celá Sněmovna jednomyslným hlasováním, tak stejně se samozřejmě budete chlubit. A teď nechcete na tuto zahrádečku pustit dalšího slimáčka, který by taky chtěl ty zásluhy, takže prostě ten návrh zamítnete, protože ho předložili lidovci. Kdyby komunisti předložili úplně stejnou věc, tak řeknete, že to opravíte ve druhém čtení. Protože nejsou v koalici, tak řeknete, že jsou tam technické chyby, a proto se to musí zamítnout. Podle mě to tady asi všichni vědí. Tak aspoň nebalamuťte veřejnost, že máte nějaké věcné námitky, ve skutečnosti jde o to, že jste to nepředložili vy a chcete se tím chlubit vy. A holt teď budou za oběť nějací lidé, kteří mají jenom deset odpracovaných let, příště to bude někdo jiný. Ale ve skutečnosti se tady o žádnou věcnou argumentaci nejedná. (Potlesk z řad Pirátů.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Venhoda, připraví se pan poslanec Marek Výborný. Všichni s faktickými poznámkami. Máte slovo, pane poslanče, k faktické poznámce.

 

Poslanec Petr Venhoda: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já jsem tady pozorně poslouchal a dovolím si jenom krátce reagovat. Vláda hnutí ANO zvyšuje důchody jako nikdy jindy v poslední době, kdy byla i za vlády KDU-ČSL. Dnes tady navrhujete navýšit náklady státního rozpočtu v řádech vyšších desítek miliard a zítra se tady nebudete stydět jedním dechem hovořit o schodku státního rozpočtu a budete za to vládu hnutí ANO kritizovat.

Jak to hodnotím já? Já tu vidím akorát, že se tu rozhořel boj o post místopředsedy KDU-ČSL. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP