(18.40 hodin)
(pokračuje Válek)

Druhý pozměňovací návrh má číslo 3849 a týká se de facto takové z mého pohledu lehce nelogické věci. Sleva na jízdném je určitě něco, co může řadu lidí potěšit. Na druhé straně musí být po čem jezdit, aby se ta sleva dala uplatnit. Takže pokud ubývá železničních tratí a ty tratě nejsou elektrifikované, pak je těžké slevu na jízdném využívat. Z toho důvodu ve svém pozměňovacím návrhu přesunuji část peněz ze slevy na jízdném právě na elektrifikaci tratí, a to v těch regionech, kde se v poslední době železniční tratě uzavírají, uzavírají se zastávky, a tratě, které dříve byly páteřními, páteřními být přestávají. Myslím si, že pokud by se podařilo tyto tratě opravit, zprovoznit a pomocí mého pozměňovacího návrhu posunout, zmodernizovat, tak pak je logické, aby na nich byla uplatněna sleva na jízdném.

Třetí pozměňovací návrh se až stydím přednést, protože je pouze ve výši 15 mil. korun. Je to pozměňovací návrh č. 3853. Týká se mé srdeční záležitosti - logicky, jsem z jižní Moravy. Týká se Slovanské epopeje, kdy snad se podaří přesunout Slovanskou epopej, teď už snad definitivně, do zámku v Moravském Krumlově, a myslím si, že výstava, která s tím bude spojena, a oslava našeho velkého malíře Alfonse Muchy za přítomnosti jeho potomků nebude jenom krumlovská záležitost, nebude jenom jihomoravská záležitost, ale bude celostátní záležitost, doufám, že se jí zúčastní řada politiků a ministrů, kteří se podíleli na tomto velmi dobrém kroku. A proto se domnívám, že by bylo dobré podpořit tuto výstavu i částkou 15 mil. korun, což je můj pozměňovací návrh 3853. Já věřím, že Slovanská epopej přinese pro Krumlov oživení turistického ruchu, pokud tam byl, a bylo tam prakticky 40 až 60 tis. turistů každý rok, navíc nedaleké Ivančice jsou rodištěm Alfonse Muchy, takže obě ty věci jistě povedou i ke zvýšení zaměstnanosti, většímu množství pracovních míst, a proto je vcelku logické, že ty peníze převádím z kapitoly Ministerstva práce a sociálních věcí, z oblasti aktivní politika zaměstnanosti. Koneckonců se domnívám, pokud pozoruji, jak se posouvá elektronická neschopenka, že stejně nebude Ministerstvo práce a sociálních věcí schopno v příštím roce nic uplatnit, protože bude řešit problémy spojené s elektronickou neschopenkou, což ho totálně zaměstná a ochromí.

Další pozměňovací návrh má č. 3852 a opět je to variantní řešení AZV a podpory mladých výzkumníků.

Pak se dostávám k posledním pozměňovacím návrhům. Je to pozměňovací návrh 3850, který je zaměřený opět na podporu mladých výzkumníků a podporu té kapitoly AZV, která se týká grantů lékařům do 35 let. Tyto variantní pozměňovací návrhy dávám z toho důvodu, abyste mohli zvážit, z které kapitoly je nejvhodnější ty peníze přesunout. Já jsem našel tři vhodné.

Konečně se dostávám k posledním dvěma pozměňovacím návrhům, 3851 a 3848, oba dva se týkají sokoloven. Velmi rychle a stručně vysvětlím, proč zrovna sokolovny. Sokolovny jsou specifické v tom, že jsou to současně kulturní a sportovní zařízení. Proto pokud žádají o dotace jedno z obou ministerstev, tak nikdy ty dotace nemohou být kryté v plné výši. Ty sokolovny z těchto důvodů chátrají. A vzhledem k tomu, že v mnoha místech zůstaly sokolovny jedním z posledních center, kde se nejenom organizují sportovní aktivity, ale i kulturní aktivity a spolková činnost, tak jsem si dovolil dát tyto dva pozměňovací návrhy, které jsou poměrně nízké. Jedná se o variantní návrhy ve výši 16 300 tis. korun.

Tak to je za mě vše. Doufám, že aspoň některý z těch pozměňovacích návrhů se dočká vlídného oka jak koaličních, tak opozičních poslanců a nějakých hlasů, nebo bude zvážen v příštím státním rozpočtu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan poslanec Vojtěch Munzar, připraví se pan poslanec Hrnčíř. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Ano, děkuji, pane předsedající. Dobrý den, dámy a pánové. Já si dovolím přihlásit se celkem ke čtyřem pozměňovacím návrhům.

Ten první je veden pod číslem 3888. Je to vlastně podobná problematika, o které tady mluvila paní kolegyně, vaším prostřednictvím, Langšádlová. Jedná se o ten nešťastný a podle mě i nedůvěryhodný přístup Ministerstva průmyslu a obchodu ke státním strategickým rezervám. Ono skutečně důvěryhodné moc není, když vláda plánuje prodat strategické zásoby kovů v celkový výši 2,2 mld. korun, z toho plánovat příjem ve státním rozpočtu na rok 2020 ve výši 600 mil. korun a říkat, že ty zásoby jsou zastaralé a že by se měly modernizovat, a přitom peníze na tu modernizaci nevyčlenit, ale rozpustit je v běžných výdajích státního rozpočtu na různé dotace, investiční pobídky apod. Takže já se toto snažím v souladu s usnesením hospodářského výboru napravit a navýšit výdajový rámec z kapitoly Správy státních hmotných rezerv právě souvztažně o tu částku 600 mil. korun tak, aby došlo řekněme k zabezpečení daleko efektivnějšího a hospodárnějšího nakládání jak s finančními prostředky, tak s těmi strategickými zásobami, aby skutečně si správa potom mohla rozhodnout, zda je ten nejvhodnější okamžik pro případný prodej takových kovů nejenom proto, že na ně vláda tlačí, aby měla příjem do státního rozpočtu, ale aby to bylo v souladu skutečně se strategickými zájmy České republiky. Protože rezervy, paní ministryně, se mají v době ekonomického růstu tvořit, a nikoliv se jich zbavovat, prodávat a ty peníze utrácet. Takže to by byl první pozměňovací návrh pod číslem 3888.

Druhý pozměňovací návrh, ke kterému se chci přihlásit, je veden pod číslem 3930. Jedná se o pomoc a podpoření činnosti sborů dobrovolných hasičů v České republice o 500 mil. korun na účet kapitoly Ministerstva průmyslu a obchodu v dotacích na obnovitelné zdroje energie, kde těch 27 mld. je skutečně vysokých. Já se domnívám, že sbory dobrovolných hasičů zabezpečují jak bezpečnost našich obyvatel zejména v obcích, tak přispívají ke společenskému životu právě v malých obcích a naši podporu si zaslouží. Proto navrhuji jim pomoci částkou ve výši půl miliardy korun na nákup a obnovu svého technického vybavení, tak aby zejména tu svou bezpečnostní funkci v obcích mohly dále zabezpečovat. Myslím si, že si za svou činnost, za svůj čas a za svou aktivitu toto zaslouží.

Další pozměňovací návrh, který mám uvedený pod číslem 3887, je přesun v rámci kapitoly Ministerstva životního prostředí, a to z neinvestičních příspěvků příspěvkovým organizacím, konkrétně ČHMÚ, o částku 10 mil. korun a přesunutí na zlepšování stavu přírody a krajiny o těch 10 mil. korun, protože se domnívám, že i v našich obcích potřebujeme mít dobrou péči o zeleň v intravilánu obcí. Existoval v rámci Ministerstva životního prostředí, v rámci tohoto programu podprogram, který zabezpečoval výsadbu stromů právě třeba v malých obcích. Bohužel v roce 2014 ten podprogram už dále nebyl aktivní a já si myslím, že bychom ho mohli znovu zaktivovat. A k tomu jsou určeny tyto prostředky.

A poslední pozměňovací návrh, který je veden pod číslem 3931, to je společný pozměňovací návrh s panem kolegou Bauerem, který s touto myšlenkou přišel, a je to přesun v rámci kapitoly MPSV 1 mld. na financování sociálních služeb. Jistě si vzpomínáte, kolegyně a kolegové, na to, že tady byly v průběhu letošního roku i ve výboru pro sociální politiku i zde vášnivé diskuse o modelu financování právě sociálních služeb. A my se domníváme, že ta 1 mld., kterou jsme našli v rámci samotné kapitoly MPSV, by financování sociálních služeb pomohla. Konkrétně ty rezervy vidíme ve výši 700 mil. korun v ukazateli dávky pomoci v hmotné nouzi a 300 mil. korun v rámci aktivní politiky zaměstnanosti. A právě to je ta 1 mld. korun právě na financování sociálních služeb.

Děkuji za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP