(11.30 hodin)
(pokračuje Stanjura)

Jako 42. hlasování bude hlasování o pozměňujícím návrhu O7 varianta A pana poslance Martínka, který ponechává živé hry, resp. ponechává zdanění živých her ve výši 23 %. A ten je hlasovatelný pouze v případě, že nebyl přijat některý z návrhů N3, nebo G2, nebo J. Pokud bude přijat O7 varianta A, je nehlasovatelný návrh C2, který odpovídá O6 variantě A. A současně hlasování O7 variantě A se stane nehlasovatelným J2, který je totožný s pozměňovacím návrhem O7 variantou A. Tady je to poměrně komplikované, proto vás chci upozornit na podrobnosti tohoto návrhu.

Jako 43. by nás čekalo hlasování o pozměňujícím návrhu C2 pana poslance Votavy, který navrhuje zdanění živých her na 25 % místo vládního návrhu, ve kterém je to 30 %. A ten je hlasovatelný pouze v případě, jestliže nebyl přijat některý z návrhů N3, G2 nebo O7 varianta A. Hlasováním o C2 se stává nehlasovatelným O6 varianta A, která je totožnou s C2. To je logické, když máme dva návrhy, tak můžeme hlasovat pouze o jednom z nich.

Jako 44. hlasování navrhuji, abychom hlasovali o pozměňovacím návrhu O6 varianta B pana poslance Martínka, který zavádí speciální kategorii pro zdanění karetní hry, kdy hráči hrají proti sobě, navrhuje sazbu 25 %. A ten je hlasovatelný pouze v případě, jestliže nebyl přijat návrh N3. Pokud bude přijat O6 varianta B, je dále O7 varianta B nehlasovatelný.

A poslední návrh, který se týká skupiny obsahující změny zákona o dani z hazardních her, je hlasování číslo čtyřicet pět, pozměňující návrh O7 varianta B pana poslance Martínka, který zavádí speciální kategorii zdanění pro karetní hry, kdy hráči hrají proti sobě, a sazbu navrhuje ve výši 23 %.

Dostáváme se k osmé skupině pozměňujících návrhů obsahujících změny zákona o dani z přidané hodnoty.

Tady navrhuji - a bude tam změna, pane zpravodaji - nejprve hlasovat o pozměňujícím návrhu P2, P2.1, P2.2. Já už jsem ten pozměňující návrh pana poslance Munzara označil za nejlepší ze všech pozměňujících návrhů ve směru k zjednodušení podnikatelského prostředí a podpory malých a drobných podnikatelů. Jedná se o zvýšení hranice povinné registrace k DPH z 1 na 2 mil. korun.

Poté bychom hlasovali o návrhu P3 pana poslance Munzara, který navrhuje prodloužení doby na opravu kontrolního hlášení z 5 na 15 pracovních dnů.

A poté 48. hlasováním bychom hlasovali o pozměňujícím návrhu M1 pana poslance Skopečka, kde se jedná osvobození od DPH pro jazykové zkoušky. Tady chci říct, že Finanční správa změnila přístup a metodiku. Doposud to zdaněno nebylo, Finanční správa v posledních měsících toto osvobození neakceptuje, proto navrhujeme zakotvit stávající dlouholetou praxi přímo do zákona.

Dostáváme se k deváté skupině a to je pozměňovací návrh, který ruší zákonné opatření Senátu o dani z nabytí nemovitosti, je to pozměňovací návrh P1, který přednesl pan poslanec Munzar jménem našeho poslaneckého klubu, a jedná se o zrušení daně z nabytí nemovitosti.

A pak už se... (K pracovnici legislativy u stolku zpravodajů:) Já bych poprosil legislativu, aby neříkala, že jsem něco rozhodil. Ale mě rušíte. Já jsem nic nerozhodil. (Pracovnice legislativy nesouhlasí.) Nerozhodil jsem žádné hlasování.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já vám rozumím, pane předsedo, protože nejdřív se musí vyslechnout návrh a potom o něm můžeme teprve rozhodnout. Prosím, můžete pokračovat.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Za prvé se ohrazuji, že paní tady ruší vystupujícího. A za druhé se ohrazuji, že jsem něco rozhodil. Naopak jsem zachoval všech deset kategorií tak, jak navrhl pan zpravodaj, nic jsem nerozhodil. Asi u tří jsem navrhl změnit pořadí jednotlivých návrhů podle našeho návrhu, aby to bylo logické. Vždy jsem ale přečetl, které návrhy se vylučují, a to podle návrhu, který máme ve sněmovním tisku. Takže opravdu se ohrazuji proti tomuto hodnocení. Navíc to přišlo u předposledního návrhu. Bude mi to trvat asi 40 vteřin a pak samozřejmě, pokud legislativa chce něco zmínit panu zpravodaji, není v tom žádný problém.

Takže mluvil jsem o pozměňujícím návrhu P1, což byl předposlední návrh o pozměňujících návrzích.

Poslední pozměňující návrh by bylo 50. hlasování. Je to návrh opět pana poslance Martínka, který ruší § 59 zákona o hazardních hrách, a když to zjednoduším, tak zjednodušuje pořádání turnajů karetní hry.

To jsou všechny pozměňující návrhy. A pak samozřejmě, aby ta procedura byla úplná, ten můj protinávrh, 51. hlasování by se hlasovalo o návrhu zákona jako celku. S tím, že my počítáme, že předtím bude pauza avizovaná na jednání poslaneckého klubu TOP 09 po těch maximálně 50 hlasováních. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane předsedo, beru to jako komplex, čili jedním hlasováním tato procedura. Nikoliv jako alternativa.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já to nechci zdržovat, myslím, že můžeme jedním hlasováním. Jenom bych poprosil pana zpravodaje, aby zvážil podporu. Není to nic dramatického, skutečně asi u tří bloků jsem jenom přehodil podle mého názoru logičtější hlasování, zejména u toho... Možná, trošku to změním, pane předsedo. Já bych poprosil, abychom hlasovali o jednotlivých blocích, kde jsem (nesrozumitelné) změnu. To budou asi tři nebo čtyři. (Předsedající: Po blocích tedy.) Nemusíme o každé té změně v rámci toho bloku. Ty změny, jenom to zkontrolujeme s panem zpravodajem, se týkají za prvé třetí skupiny - říkám to dobře? Pak se týkají čtvrté skupiny, pak se týkají sedmé, správně, a pak se týkají osmé. Takže čtyři hlasování.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Čtyři hlasování, dobře.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Poprosil bych pana zpravodaje, zda by to mohl podpořit. Myslím, že se vypořádáme i s tou změněnou procedurou velmi ne jednoduše, ale pro ty, kteří to sledovali a sledují, komfortně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní k proceduře pan kolega Bartošek, byl přihlášen. Ne? Tak v tom případě kolega Ferjenčík. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo. Já nemám žádný návrh, pouze jsem se chtěl zeptat kolegy Stanjury, možná jsem špatně slyšel. Jestli jsem slyšel správně, tak říkal, že G2 je nehlasovatelné, pokud bude přijato G1, což si myslím, že je omyl. Ale asi jsem špatně slyšel, jak vidím reakce.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Je hlasovatelné, rozumíme si, dobře.

Pokud není nikdo jiný, kdo by navrhoval jinou proceduru, požádám zpravodaje, aby v těch čtyřech krocích nechal hlasovat o případné změně procedury. Prosím sněmovnu o klid! Jde o vážné procedurální hlasování, abychom měli úplně jasno, jak budeme postupovat. Pane zpravodaji, tedy ve čtyřech krocích změny, které navrhl kolega Zbyněk Stanjura.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, pane předsedající. Bylo navrženo hlasovat o změnách podle jednotlivých skupin. Takže první hlasování by se týkalo procedury ve třetí skupině, tzn. pozměňovací návrhy (nesrozumitelné) změny zákona o dani z příjmu a zákona o rezervách. Ta změna by spočívala v tom, že po kroku 19 se bude hlasovat N1, M2, E1 a D. V ostatních... A M2. Pardon. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP