(18.20 hodin)
(pokračuje Bělobrádek)

Já jsem přesvědčen, že samozřejmě to, jakým způsobem lidé reagují na to, zda mají, nebo nemají děti, nesouvisí pouze s jejich příjmy, to je jisté. Jsou tady skupiny lidí, kteří mají více dětí prostě proto, že je chtějí, a proto, že je to pro ně priorita. Ale prosím, jsou tady i různé další trendy, které ukazují, že tak jak to bývalo dřív, že více dětí mají ti nízkopříjmoví a méně vzdělaní, tak že už to není úplně tak jednoduché.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. S přednostním právem je přihlášen pan předseda Výborný. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážená paní ministryně, vážená vládo, kolegyně, kolegové, já jsem byl přihlášen už v pátek, tam ta možnost vystoupit nakonec nebyla. Já bych rád tady přednesl stanovisko za poslanecký klub KDU-ČSL.

Na rozdíl od daňového balíčku, kde se tady ta Sněmovna lehce posekala, je rodičovská zářným příkladem toho, že se tady dokážeme dohodnout v případě, že ten návrh má hlavu a patu a smysl pro naše rodiče, pro naše rodiny, že se dokážeme dohodnout napříč Poslaneckou sněmovnou. Čili my jsme ten návrh přivítali, podpořili, podporujeme ho i nadále.

Já chci sdělit, že KDU-ČSL na konci bude hlasovat pro zvýšení rodičovské bez ohledu na to, zda projdou, či neprojdou ty pozměňovací návrhy. Přesto bych chtěl jasně říci, že jsme přesvědčeni o tom, že pozměňovací návrhy, které jsou předloženy, jsou spravedlivé, protože to, že vláda díky tomu, že chtěla snížit ty náklady na rodičovskou o nějaké 2 miliardy, tady hodila přes palubu 70 tisíc českých rodin. A chtěl bych připomenout, jsou to rodiny, které přistoupily ke svým rodičovským povinnostem velmi zodpovědně. Velmi často z důvodu toho, aby dokázaly sladit svoji kariéru a své rodičovské povinnosti, vyčerpaly ten rodičovský příspěvek dříve, a dnes, světe div se, jsou to tito mladí lidé, kteří odvádějí daně, kteří odvádějí pojistné zdravotní atd. atd. Čili já myslím, že je velmi neférové, když těchto 70 tisíc českých rodin tímto způsobem hodíme přes palubu a rodičovský příspěvek podle toho vládního návrhu necháme čerpat jenom těm, kteří ho aktuálně pobírají.

Máme tady pozměňovací návrh poslankyně Pavly Golasowské, stejně tak jako kolegy Bauera, stejně tak jako kolegů pirátů. Já bych velmi chtěl apelovat na vás, abyste tento návrh dokázali podpořit. V rozpočtu to skutečně není nějak dramatická částka. A pokud v důvodové zprávě vlády, paní ministryně, je uvedeno, že je potřeba ocenit péči o malé děti, no tak pak si to ocenění skutečně zaslouží všichni, a ne že některé z toho ocenění vyloučíme. Čili o to bych vás chtěl poprosit, na to bych chtěl apelovat. Jinak vítám to, že tímto způsobem skutečně podpoříme rodiny a rodiče.

A ke kolegovi Brázdilovi prostřednictvím pana místopředsedy. Je to pouze jeden ze střípků. Samozřejmě ta prorodinná politika musí mít celou řadu dalších kroků, které jsou důležité. A mimochodem, a on to tady zmínil kolega Pavel Bělobrádek, ty daňové bonusy, na které tato vláda poněkud rezignovala a KDU-ČSL v té minulé vládě prosadila a měly by růst, tak to je ten ideální nástroj, protože ty peníze necháme těm rodinám, tak aby ty rodiny je dokázaly investovat do naší budoucnosti, tzn. do svých dětí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Tak já vám děkuji. Do rozpravy v tuto chvíli není nikdo přihlášen. Dívám se, z místa jestli někdo má zájem, nikoho nevidím, rozpravu tímto končím. Zeptám se na případná závěrečná slova... Paní ministryně. Prosím.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Ano, děkuji. Dvě věty pouze. Já vás chci poprosit a děkuji za tu velmi stručnou debatu. Co se týká mého vyjádření, budu velmi stručná. Pojďme o rodičovské hlasovat a dát tak jasný signál, že podpora pracujících rodin s dětmi je pro nás prioritou. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Já poprosím paní zpravodajku garančního výboru, aby nás seznámila s procedurou hlasování, poté přednášela jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělila stanovisko. Ještě pro stenozáznam načtu, že paní poslankyně Jana Pastuchová ruší svou omluvu od 18.30 a posouvá ji až od 19.00 do konce jednání. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane předsedající. Já bych vás nejdříve seznámila s usnesením výboru pro sociální politiku z 37. schůze dne 3. října 2019 k tomuto vládnímu zákonu č. 117/1995, o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 490.

Výbor pro sociální politiku Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR jako garanční výbor po projednání návrhu zákona po druhém čtení za prvé doporučuje Poslanecké sněmovně hlasovat ve třetím čtení o návrzích podaných k návrhu zákona podle sněmovního tisku 490/3 v následujícím pořadí:

Za prvé návrhy legislativně technických úprav podle § 95 odst. 2 jednacího řádu přednesené ve třetím čtení, budou-li v rozpravě ve třetím čtení předneseny. Další bod A, bude-li přijat, bude nehlasovatelný návrh C a G, nebude-li přijat, budeme hlasovat o návrhu C, bude-li přijat, je nehlasovatelný návrh G. Jako čtvrté hlasování by byl návrh G, následně B, šestým hlasováním D, sedmým F, bude-li přijat, je nehlasovatelný E4, nebude-li přijat, budeme hlasovat o E4, dále budeme hlasovat o E1, dále E2, bude-li přijat, je nehlasovatelný návrh E3, nebude-li přijat, budeme hlasovat o E3 a poslední budeme hlasovat o návrhu zákona jako celku.

Za druhé zaujímá následující stanovisko k předloženým návrhům.

Za třetí pověřuje zpravodajku výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny ve třetím čtení návrhu zákona přednesla stanoviska výboru.

A za čtvrté pověřuje místopředsedu výboru, aby předložil toto usnesení předsedovi Poslanecké sněmovny.

Já před každým hlasováním návrhu stručně řeknu, čeho se pozměňovací návrh týká.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Poprosím klid v jednacím sále, protože přistoupíme k hlasování o proceduře, která nám byla načtena v rámci usnesení výboru. Já se ptám, jestli je námitka k tomuto? Není.

 

Takže nechám hlasovat o této proceduře.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 232, přihlášeno 177 poslankyň a poslanců, pro 173 (proti nikdo). Návrh byl přijat.

 

V tuto chvíli můžeme přistoupit k hlasování o jednotlivých návrzích. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Vzhledem k tomu, že nebyly navrženy žádné návrhy legislativně technických úprav ve třetím čtení, budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pod písmenem A. Je to pozměňovací návrh pana poslance Bauera, který se týká rozšíření rodičovského příspěvku na všechny děti do čtyř let.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Stanovisko? (Stanovisko garančního výboru nedoporučující. Ministryně nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 233, přihlášeno 175 poslankyň a poslanců, pro 78 (proti 13). Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Jelikož nebyl přijat, hlasujeme pozměňovací návrh pod písmenem C, což je pozměňovací návrh poslankyně Golasowské, který se týká toho samého, rozšíření rodičovského příspěvku na všechny děti do čtyř let. Stanovisko garančního výboru nedoporučující.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Stanovisko, paní ministryně? (Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 234, přihlášeno 175 poslankyň a poslanců, pro 79 (proti 1). Návrh byl zamítnut. Další návrh. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP