(18.00 hodin)
(pokračuje Bauer)

Chtěl bych se také vyjádřit krátce k tomu vládnímu osekanému návrhu zvýšení rodičovské jen pro rodiče, kteří dávku aktivně pobírají. Tak z nároku na zvýšení částky vylučuje kolem 20 % rodin. Je to přibližně 70 tisíc rodičů, kteří už rodičovskou ve zrychleném režimu vyčerpali, přestože vychovávají stejně staré dítě s nárokem na podporu jako rodiny, které rodičovský příspěvek stále čerpají, a to třeba i v bagatelní výši. Proto platí, že pokud takový návrh projde, ten vládní, budou vedle sebe bydlet v podstatě dvě rodiny se stejně starými dětmi a maminkami na rodičovské, akorát jedné stát umožní dočerpat vyšší částku rodičovské, a ta druhá rodina bude mít bohužel smůlu. To skutečně může v praxi nastat. Chtěl bych říct, že to je pro nás velmi těžce obhajitelné, protože platí, že obě takové rodiny splňují základní podmínku zákona pro přiznání rodičovského příspěvku, což je výchova nejmladšího dítěte v rodině do čtyř let.

Za další. My se obáváme navíc, že vládní, z našeho pohledu nespravedlivá verze zvýšení rodičovské se dost možná pohybuje na hraně ústavnosti. Porušuje ústavní zákaz retroaktivity a narušuje právní jistotu. Pokud ji nyní schválíme, vystavujeme se skutečně riziku, že bude později zrušena Ústavním soudem, a to doufám, že si tato ctěná Sněmovna nechce, ani nemůže dovolit. Nakonec tuto obavu nemáme sami, protože na toto riziko, tzn. ústavní stížnosti, upozornila i samotná paní ministryně a úředníci jejího ministerstva. Překvapivě jsme v této věci zajedno.

Asi závěrem, vážené kolegyně, vážení kolegové, rád bych vás tímto požádal o podporu našeho společného návrhu, který jsme předložili s kolegyní Lucií Šafránkovou, který zakotvuje podobnou úpravu navýšení rodičovské, jakou dříve prosazovalo i Ministerstvo práce a sociálních věcí, tedy zvýšené širší verze. Tento návrh jsem sice formálně podal jménem občanských demokratů společně s paní kolegyní, fakticky se ale mohu zaštítit podporou desetitisíců rodin, kterých se tento krok přímo dotýká. Rád bych tímto proto ještě jednou veřejně poděkoval všem rodičům a maminkám, které mě v posledních týdnech oslovovaly a vyjadřovaly tomuto návrhu podporu. Náš návrh je nesporně férový a hlavně ladí s Ústavou i smyslem pro právní jistotu v právním státě.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Další v pořadí v obecné rozpravě je paní poslankyně Markéta Pekarová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za slovo. Vážené dámy, vážení pánové, mně to nedá a ještě se vrátím k tomu, co jsme projednávali před tímto bodem, a k jeho průběhu, tedy k daňovému balíčku a v souvislosti se zvýšením právě rodičovského příspěvku a s tímto bodem. Protože paní ministryně na sociálních sítích tvrdí, že TOP 09 a ODS zablokovaly projednání rodičovského příspěvku, dokonce tedy ještě nehorázněji, budu citovat celý ten tweet paní ministryně Maláčové z dnešního odpoledne. Cituji: ODS a TOP 09 zablokovaly schválení rodičáku. Neuvěřitelné. Očividně vymyslí jakoukoli fintu, aby rodičák neprošel. Zajímalo by mě, jak tuhle brnkačku na nervy těm 280 tisícům rodinám vysvětlí. Konec citace.

Tak to je nehorázná lež, samozřejmě. A já bych chtěla paní ministryni osvěžit paměť z minulého roku, touto dobou jsme tady schvalovali rozpočet a pozměňovací návrhy, a já jsem tehdy předkládala pozměňovací návrh, aby už konkrétně od července 2019 byl rodičovský příspěvek schválen. Tedy byla příležitost už dávno ten slib naplnit a asi bychom to nenavrhovali, pokud bychom nestáli o zvýšení rodičovského příspěvku, viďte, paní ministryně? Takže prosím netvrďte, ani na sociálních sítích, takovéto nehorázné věci. Proti tomu se důrazně ohrazuji!

Na rozdíl od vás nejsme takoví, abychom porušovali zákon o jednacím řádu. To je vaší specialitou, jak víme. A já nechci určitě protahovat ani tuto debatu, ale považuji za důležité zopakovat, že jste to vy, vládní koalice, kdo si vzali za rukojmí právě rodiče s malými dětmi. Vy jste se rozhodli, že prvně musí být za každou cenu schváleno zvýšení daní, a pak až teprve může dojít na schválení zvýšení rodičovského příspěvku. Ta shoda tady na této věci panuje. Dokonce, jak dokládám, my jsme chtěli zvyšovat už loni. Vy jste naopak v březnu tohoto roku považovala za skvělou zprávu - takto jste to opět na svém twitteru uvedla - skvělá zpráva, že rodičovský příspěvek se zvýší na 300 tisíc pro nově narozené děti od 1. 1. 2020. Takže tohle bylo vaše brnkání na nervy, kdy jste druhý den otočila až potom, co se zvedla veřejnost a co velmi jasným gestem velkého nátlaku projevila, že takhle se jí to opravdu nelíbí, pak teprve jste začali couvat a pak teprve jste začali vyjednávat o jiné podobě další. Ale tohle, jak se tady prezentuje opozice jako ta, která nechce zvyšovat rodičovský příspěvek, to se mě tedy hluboce dotýká.

My jako TOP 09 podpoříme určitě rozumné pozměňovací návrhy, ať už je to automatická valorizace rodičovského příspěvku, aby se právě nemohlo stávat, tak jak se stalo teď, že si budete brát rodiče s dětmi jako rukojmí a bude se tady politikařit a handrkovat kolem jakéhokoliv zvýšení. My podpoříme samozřejmě můj návrh, který se týká prarodičovské, protože to považujeme za další vhodnou formu flexibility rodičovského příspěvku. A podpoříme i některé z pozměňovacích návrhů kolegů, nebudu vyjmenovávat úplně všechny, které považujeme za rozumné. Ale ohrazuji se vůči tomu, že by opozice nechtěla, aby rodinám s malými dětmi se rodičovský příspěvek konečně po těch dvanácti letech zvýšil. Naopak, my o to stáli už loni, my o to stojíme neustále a budeme pro to hlasovat.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Já vám děkuji. Další v pořadí je paní poslankyně Hana Aulická. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, ano, budu taky krátká. Myslím, že všichni předřečníci, ale i kolega Jurečka si samozřejmě řeknou, nebo si řekli k tomuto návrhu své. Jsme ve třetím čtení, a proto za KSČM spíše odůvodním náš postoj k jednotlivým pozměňujícím návrhům.

Chtěla bych říci, že se budeme zdržovat. Já jsem to avizovala už na výboru pro sociální politiku u kolegy Bauera, dále u kolegyně Golasowské a pak se budeme zdržovat i u pirátského návrhu, který rozšiřuje zvýšení rodičovského příspěvku o 80 tisíc pro všechny děti do čtyř let věku i po ukončení rodičovské dovolené. Myslím, že paní ministryně to v předchozím vystoupení odůvodnila velice podrobně, takže nemá cenu už dále k tomu hovořit.

Chtěla bych říci, že ale podpoříme paní Janu Pastuchovou, která dává svůj pozměňující návrh, který se netýká rodičovského příspěvku, ale týká se státní sociální podpory v rámci posuzování osob, nebo společných osob na bydlení. Já jsem přesvědčena, i když paní ministryně posílala všem poslancům svůj postoj resp. své argumenty, že tento pozměňující návrh, tak jak jsme avizovali i na půdě výboru pro sociální politiku, bychom měli přijmout. Je tam i odložená účinnost od 1. 7. 2020. A pokud paní ministryně, tak jak hovoří, že s tímto stavem dávkového systému sociálního chce něco dělat, tak má samozřejmě dostatek prostoru, aby to změnila, nebo navrhla změny, které vidí jako optimální. Sama se těším na 14. listopadu na pracovní skupinu, kde bychom i o tom měli hovořit. Otázka samozřejmě je, jestli k nějaké změně nebo k návrhu nedojde i na půdě Senátu.

A dál bych také chtěla říci, že po důkladném rozboru poslanecký klub KSČM podpoří paní Richterovou, a týká se to pozměňovacího návrhu pod bodem E3, kde se mění částka 7 600 na 10 tisíc. My známe všechny možné argumenty pro a proti. Ano, říkám, že nám by se líbilo, kdyby tato částka byla pevná částka, tzn. aby s těmi 10 tisíci nebo možná s 7 600 již nešlo hýbat. Ale tak jak vnímáme tu praxi, a já jsem to konzultovala s praxí, nejenom se zástupci studentů, tak opravdu musím říci, že by jim to pomohlo. Každopádně tak jak bylo odůvodnění na výboru pro sociální politiku, proč nepodporovat nebo se zdržet u tohoto pozměňujícího návrhu, tak musím říci, že vesměs tak, jak je uchopeno u lidí, kteří jsou na dávkách obecně, kteří prostě nepracují, tak dochází k přelévání jenom z jednoho okénka do druhého. To znamená, pokud pobírají dávky nebo rodičovský příspěvek, tak samozřejmě se jim ubírá z dalších sociálních dávek, na které doposud měli nárok. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP