(17.20 hodin)

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji. Dámy a pánové, Sněmovna podle mého názoru protiprávně odhlasovala, že - (Výkřik v sále.) Nekřičte na mě. Že stanoviska poslaneckého klubu jsou časově omezena na dvě minuty. Dovolte tedy, abych se vzdal možnosti přednášet stanovisko poslaneckého klubu a abych na základě § 67 zákona o jednacím řádu vystoupil jako osoba s přednostním právem, aniž bych přitom sděloval stanovisko poslaneckého klubu, což je nepochybně vystoupení, které není nijak časově omezeno, ani vaším usnesením. (Potlesk vpravo.) Takže dovolte, abych vám připomněl -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: V tom případě vás, pane předsedo, na chvíli přeruším, odejmu vám to slovo, co jsem vám vrátil, a udělím vám nové slovo. (Pobavení v sále.)

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji. Ano, já si myslím, že takhle je to správně.

Takže máme před sebou těch deset skupin pozměňovacích návrhů, které jsme hlasovali kolem daňového balíčku. Zastihli jste mě v polovině té první, máme před sebou ještě devět a půl a celou noc. Nebo ne? Víte, kolegové z vládní koalice, vaše chování při jisté míře poezie a zobecnění... (V sále je značný hluk a neklid.)

Pane místopředsedo, já to nepřekřičím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já vám rozumím. Požádal bych o klid v sále a požádal bych...

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Víte, kolegové, vaše chování při jisté míře poezie a zobecnění připomíná chování teroristů, kteří zamíří zbraň na nevinné rukojmí a říkají svým soupeřům nebo policistům: Teď je to na vás, buď ty rukojmí postřílíme nebo ne, rozhodněte se vy. Ale je to na vás. Takhle se opravdu nechovají slušní lidé. Já sice zastávám názor, že terorismu se neustupuje, že s teroristy se bojuje, ale někdy je těch rukojmí člověku přece jenom líto. A vy jste si, kolegové z vládní koalice, z hnutí ANO a z komunistické strany, vzali rodiny s malými dětmi jako rukojmí pro svoji zvůli. Abyste tu zvůli prosadili, tak jste museli dvakrát porušit zákon. Dvakrát. A jednou se zesměšnit. To je opravdu úžasné vítězství.

Víte, bývaly doby, kdy tady proti mně bývali alespoň soupeři, kterých si mohl člověk vážit. Teď už jsou tu jenom řezničtí psi, kteří umějí porušovat zákony a chovat se jako teroristé.

Poslanecký klub TOP 09 se neúčastní zbytku hlasování tohoto bodu. (Potlesk vpravo.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Já v tuto chvíli nemám žádné přihlášky s přednostním právem, takže mám za to, že bychom se měli přesunout k závěrečnému hlasování. Prosím pana zpravodaje. Je zde žádost o odhlášení, já ještě svolám kolegy do sálu. Přece jenom zde byly přesuny... Ano, takže teď už budeme hlasovat o návrhu zákona jako o celku.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákony v oblasti daní v souvislosti se zvyšováním příjmů veřejných rozpočtů, podle sněmovního tisku 509, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Já počkám, až se kolegové usadí ve svých lavicích, abych mohl... Zagongovali jsme, ale jak vidím, tak ještě... Ano, a po závěrečném hlasování, mám zde poznámku od pana zpravodaje, že jsou tam ještě doprovodná usnesení, takže o těch budeme hlasovat následně. Tak snad již jsou v sále všichni, kteří v sále chtějí být.

 

Zopakuji, že budeme hlasovat o sněmovním tisku 509 ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

hlasování číslo 227 je přihlášeno 133 poslanců a poslankyň, pro 96, proti 37. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Žádám ještě pana zpravodaje, aby uvedl návrhy doprovodných usnesení Poslanecké sněmovny. Prosím, pane zpravodaji. A prosím o klid v sále!

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, pane předsedající. Jenom připomenu, že byla načtena dvě doprovodná usnesení. Já vás s nimi seznámím. (V sále je silný hluk.)

První doprovodné usnesení načetl poslanec Vojtěch Munzar a toto usnesení zní: Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby s ohledem na směrnici Rady 2006/112/ES ze dne 28. listopadu 2006, o společném systému daně z přidané hodnoty, a zejména na článek 395 odst. 1 uvedené směrnice do konce roku 2019 požádala o povolení zavést zvláštní opatření odchylující se od článku 287(?) směrnice - (Hluk v sále.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Pane poslanče, já vás přeruším a požádám vaše kolegy o klid, aby slyšeli, jaké načítáme usnesení. Prosím pokračujte.

 

Poslanec Milan Feranec: Článku 287(?) směrnice 206/112/ES, které České republice umožní osvobodit od daně z přidané hodnoty osoby povinné k dani, jejichž roční obrat je nejvýše roven částce 2 miliony Kč.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Zeptám se, jestli k tomu návrhu přijímal... Nepřijímalo se k tomu žádné usnesení.

 

V tom případě zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro toto doprovodné usnesení. Kdo je proti?

hlasování číslo 228 je přihlášeno 134 poslanců a poslankyň, pro 39, proti 6. Návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

 

Poslanec Milan Feranec: Druhé doprovodné usnesení, je to návrh poslance Radka Holomčíka od Pirátů. Návrh zní - nvrh doprovodného usnesení Poslanecké sněmovny ke sněmovnímu tisku 509:

Poslanecká sněmovna

I. konstatuje, že pěstitelské pálení je tradičním způsobem výroby alkoholu v České republice a že realistický daňový režim pro tento způsob výroby je součástí racionální protidrogové politiky, který vede ke snižování celkového množství nelegální a nekontrolované výroby alkoholu;

II. upozorňuje, že současná konstrukce sazeb spotřebních daní určená evropským právem postrádá dostačující flexibilitu;

III. vyzývá vládu, aby se problematikou sazeb spotřebních daní zabývala na úrovni Evropské unie a do dne 1. prosince 2020 seznámila Poslaneckou sněmovnu s kroky, které v této věci učinila.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Já se zeptám, jestli je zájem hlasovat po jednom, nebo jestli to můžeme všechno jedním hlasováním. Pan poslanec Veselý by chtěl po jednom, v tom případě budeme hlasovat po jednom. Takže já poprosím pana zpravodaje, aby nás vždycky seznamoval s tím jednotlivým usnesením. Prosím ten první bod. Je zájem po jednom.

 

Poslanec Milan Feranec: Aha. Takže budeme tedy hlasovat po jednom. Opakuji znovu: "I. Poslanecká sněmovna konstatuje, že pěstitelské pálení je tradičním způsobem výroby alkoholu v České republice a že realistický daňový režim pro tento způsob výroby je součástí racionální protidrogové politiky, který vede ke snižování celkového množství nelegální a nekontrolované výroby alkoholu."

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

hlasování číslo 229 je přihlášeno - prosím klid! - 133 poslanců a poslankyň, pro 43, proti 2. Návrh nebyl přijat. Prosím druhý bod.***




Přihlásit/registrovat se do ISP