(18.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já jsem tady slyšel, vážené dámy a pánové, od místopředsedy Sněmovny za Piráty Vojtěcha Pikala prostřednictvím pana předsedajícího výmluvu, že prý to byl kompromisní návrh. Tak to asi těžko, protože návrh, který vy jste tam vložil, byl vložen 28. 2. 2019 pod číslem 245, ale po vás byla vložena ještě další novela, další úprava, od paní Válkové. Takže garant tohoto tisku za hnutí ANO paní poslankyně Helena Válková ještě 14. 4., dva měsíce po vložení vašeho návrhu, vložila svůj návrh, takže neříkejte, že to byl kompromis, když samo hnutí ANO tam má vložen svůj návrh dva měsíce později. Vy se prostě vymlouváte!

Takže já to znovu opakuji, Piráti prostě zradili program. Není to kompromisní návrh, protože kdyby byl kompromisní, tak hnutí ANO tady má 78 poslanců, a všichni víme, že bez jejich hlasů tady ústavní změna rozhodně nemůže projít. Prostě je tam vložen návrh, kde Piráti na jednu stranu na webu slibují, že chtějí, voličům slíbili, obelhali voliče, že chtějí závazná referenda, v nichž rozhodnou občané o návrzích, například změny Ústavy, mezinárodní smlouvy, členství v mezinárodních organizacích, a ve skutečnosti jste tam vložil právě jménem místopředsedy Sněmovny Vojtěcha Pikala, je tam vložen návrh, který zakazuje hlasovat v referendu o změně Ústavy a ústavního pořádku, zakazuje občanům hlasovat o členství České republiky v mezinárodních organizacích, a budu konkrétní, například v Evropské unii či NATO. A teď jste se tady vymlouval prostřednictvím pana předsedajícího, že prý to byl kompromisní návrh. Tak evidentně nebyl, protože vy jste ho tam vložil jménem vás, takzvaný kompromisní, 28. 2. pod číslem 2345, ale pod číslem pozměňovacího návrhu 2596 je tam vložen 14. 4. 2019 návrh paní Válkové, největšího poslaneckého klubu, garanta v podstatě tohoto tisku za hnutí ANO. Takže co to tady říkáte, co to ale vykládáte prostřednictvím pana předsedajícího o kompromisu? Že to je kompromisní návrh? Není. Prostě vy jste zradili program, ale to, že, samozřejmě znova říkám, vy jste to aspoň jakoby verbálně slibovali, pak jste nesplnili, otočili jste. Samozřejmě pro mě je mnohem horší ten, kdo jakoby v předvolební kampani, třeba hnutí ANO a ČSSD říkaly, že nějaké referendum chtějí, a pak to v podstatě totálně zabily jakoby nefunkční variantou.

Z tohoto pohledu už si vážím spíše ODS, protože ODS od počátku říkala, že žádné referendum nechce. Že bude úplně proti referendu. Referendum odmítá také KDU-ČSL, STAN, odmítají ho také TOP 09, TOP 09 to říká také na rovinu. Dobře. Já s tím sice nesouhlasím, ale je to férové, kdy typicky ODS a pan Kalousek z topky, ti říkají úplně na férovku, my žádné referendum nechceme. Lidovci říkali, jako by něco to, ale pak také se přiklonili k tomu, že už nic nechtějí, žádné referendum, a STAN také. Dobře. Je to férové. Prostě máte svoje voliče, přiznali jste to hned zkraje, že je to vláda elit, to, co prostě prosazujete, že nechcete umožnit referendum. Dobře. Určitá skupina voličů tady jistě v České republice je, která nechce referendum, a je to v pořádku. Ale to, co se mi fakt nelíbí, je, když někdo má na webu prokazatelně tyhlety parametry, pak navrhuje pravý opak a vkládá do systému, pak říká, že je to kompromis, přitom dva měsíce potom se tady vkládá od největšího poslaneckého klubu ještě i vlastní návrh paní profesorky Válkové, který evidentně nebyl do toho vašeho kompromisu začleněn, nebo to byl ještě dodatečný kompromis, je to prostě galimatyáš. Takže to je vše, co jsem chtěl říct. A znovu bych chtěl vyzvat, protože bych byl velice rád, kdyby Piráti se vrátili k předvolebním slibům, co slibovali na webu, a mají možnost hlasovat pro naše pozměňovací návrhy, které tam vložilo SPD, a já myslím, že pak to zase bude v pořádku, protože se to zase uvede zpátky, ale pochybuji, že to tak bude. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Teď jsme v následující situaci s pořadím řečníků. Nejprve vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Marek Benda, pak je s přednostním právem přihlášen pan předseda Michálek, paní poslankyně Valachová se také přihlásila, ale v této fázi projednávání navrhovatel nedisponuje přednostním právem, takže to beru jako přihlášku k faktické poznámce. Pan poslanec Benda s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážená paní navrhovatelko, vážené dámy, vážení pánové, já jsem chtěl zareagovat na to, co říkal pan místopředseda Okamura. Dokonce ani ne v tom druhém vystoupení, kde nás pochválil, ale v tom prvním vystoupení, kde podle mého názoru chybně přistoupil na mylný výklad Ústavy, který už tady asi 15 let prezentuje pan místopředseda Filip, a velmi bych prosil, abychom na něj nepřistupovali.

Ústava nepředpokládá, že musí být stanoveno referendum. Ústava jasně říká, a bohužel to v projevu pana místopředsedy Okamury zaznělo, Ústava jasně říká, že ústavní zákon může stanovit, kdy lid vykonává státní moc přímo. Může stanovit. Může tak stanovit jednorázově, jako se již jednou v historii České republiky stalo právě k referendu o přístupu k Evropské unii, nebo tak může stanovit obecně, tak jak se snaží prosadit navrhovatelé.

Jenom bych prosil, ten, kdo je proti obecnému referendu, není proti české Ústavě. Já jsem u tvorby té Ústavy byl. Záměrně jsme to tam takhle napsali, a snaží se nás takhle už asi 15 let balamutit pan místopředseda Filip, že to povinné je. Není to povinné. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Faktická poznámka paní poslankyně Valachové, po ní faktická poznámka paní poslankyně Válkové. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Já jen stručně. Musím zareagovat na rozpravu a vaším prostřednictvím především na pana poslance Tomio Okamuru. Já samozřejmě chápu, že referendum je srdeční záležitost SPD. Na druhou stranu, říkejme si tady pravdu. Já jsem v rámci své úvodní řeči připomněla, že nejde jenom o to mít 120 hlasů ve Sněmovně, ale ještě potřebujeme souhlas Senátu. To znamená, jakékoliv kompromisy, které se snažíme udělat, které se snažíme udělat, samozřejmě děláme i tak, aby opravdu referendum mohli začít občané a občanky využívat. Možná to nebude to nejširší referendum, ale rozhodně to bude funkční referendum a věříme, že poté, co vlastně lidé budou mít možnost přímo se vyjadřovat k věcem veřejným, postupně později tyto možnosti rozšíříme. Ale znovu chci říct, tady potřebujeme 120 hlasů a zároveň potřebujeme také souhlas Senátu. V opačném případě nebudou mít lidé nic, o čemž tedy předpokládám, že si to nepřeje ani SPD.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Paní poslankyně Válková a ještě s faktickou poznámkou se přihlásil pan předseda Okamura. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, pane místopředsedo. Bohužel přednostní právo nemám, tak aspoň faktickou poznámku, když jsem přihlášena.

To, co tady slyším, tak bych chtěla uvést v něčem také na správnou míru. Já si myslím, že nejenom SPD prosazuje, jak tady řekla paní poslankyně, celostátní referendum jako svoji srdeční záležitost. My to máme v programu a také chceme celostátní referendum, byť zde není v ústavním zákoně, v Ústavě, jasně, jak řekl pan poslanec Benda vaším prostřednictvím, stanoveno, že musí, ale ten ústavní zákon říká, že může stanovit, kdy lid vykonává státní moc přímo. A my si myslíme, že už nadešel čas, aby se tak stalo.

Ale v rychlosti. To referendum, tak jak je navržené, pane místopředsedo Okamuro, vaším prostřednictvím, pane předsedající, je funkční a bylo by funkční. Když si vezmete, že prezidenta volilo v prvním kole kolem pěti milionů oprávněných voličů, v druhém kole pět a půl milionu a nadpoloviční většina ho potom zvolila, více než dva a půl milionu, tuším, tak toto je postavené tak, že z těch osmi milionů oprávněných voličů by se musely dostavit a v podstatě volit zhruba čtyři miliony, říkám zhruba čísla, a z nich nadpoloviční většina, ta minimální, kdyby vyjádřila svůj souhlas, tak jsou to více než dva miliony. Čili když jsme zvolili prezidenta a byli jsme toho schopni v přímé volbě, proč bychom se nemohli vyjádřit přímo v nějakém rozhodnutí v rámci celostátního referenda?

A poslední věta, opravdu poslední. Zapomíná se na to, že Česká republika je součástí určitého mezinárodního společenství. Evropské unie, Rady Evropy, a právě proto vylučujeme některé otázky z možnosti konání celostátního referenda. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan místopředseda Sněmovny Okamura s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP