(19.20 hodin)
(pokračuje Stanjura)

To se ale bohužel nestalo. Těch 39 mld. není schováno na horší časy nebo na vyšší navýšení důchodů, než bylo zatím schváleno. Ty se prostě ztratí, jako se ztratilo 18 mld. z Fondu národního majetku, jako se ztratilo 30 mld. z Lesů ČR, a nic. A velmi často slyším z úst členů vlády o těch investičních úspěších, jak investujeme kapitálové výdaje. Tak zkuste mi jmenovat, milí kolegové, (nesrozumitelné), tři opravdu významné investiční akce za poslední tři roky. To není těžká úloha. To je jeden za rok. A neberu to, že se zahájí tři kilometry nebo otevřou tři kilometry dálnice. To je normální. Normální to není, je to mimořádně málo. Ale není to nic mimořádného. Takže nějakou mimořádnou investiční aktivitu i třeba s kritikou pravice, že to pravice nepovažuje za dobré. Nic tam nenajdete.

Bezbarvý, bezradný, šedivý úřednický návrh rozpočtu. Skoro se o něm nedá vést politická debata. Měli bychom vést vášnivou politickou debatu o základních parametrech rozpočtu. Nejvyšší daňová kvóta v historii ČR, a většinu Sněmovny to vůbec nezajímá! I vaši voliči jsou daňoví poplatníci. Proč je nejvyšší daňová kvóta v příštím roce po letech ekonomického růstu skoro 36 %? Kdy se to zastaví? Kdy ten otesánek přestane obírat ty daňové poplatníky a říkat "já chci víc, já chci víc, já chci být ještě větší"? Stát je čím dál větší, čím dál víc bere peněz daňovým poplatníkům a čím dál víc utrácí, a ještě to nestačí, a ještě je tam deficit. Pro takový návrh rozpočtu my, občanští demokraté, hlasovat opravdu nemůžeme. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak. Já přečtu dvě omluvy. Poslanec Lubomír Volný se omlouvá z dnešního zasedání Poslanecké sněmovny, a to od 19.15 do konce jednacího dne z pracovních důvodů, pan poslanec Pavel Plzák se omlouvá od 19 hodin do konce jednacího dne z osobních důvodů, paní poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková se omlouvá od 19 hodin z pracovních důvodů.

A nyní s faktickou poznámkou předseda klubu KSČM Pavel Kováčik. Prosím, máte slovo, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené vládo, paní a pánové, nebojte se, nechci dlouho zdržovat. Dovolte mi jenom krátké ohrazení se. Pan předseda Stanjura v úvodu své dlouhé řeči, když tvrdil, i když tvrdil, že politická debata se skoro nedá vést, tak vedl velmi dlouhou politickou debatu - a to je vedlejší. Uvedl, že viděl v televizi - asi by se neměl koukat na televizi - zasedání ÚV KSČ, kde viděl paní ministryni. Nevím, kde tedy vzal takové údaje. Já vím, my jsme se dnes domlouvali, že se nebudeme vulgárně napadat, takže já mu nemůžu říct: Pane předsedo, lžete. Ani mu nemůžu říct: Pane předsedo, mýlíte se. Protože vím, že se nemýlí. On není, že by se spletl, že by byl tak hloupý a pletl se. Tak ho poprosím, pane předsedo, prosím pěkně, nedělejte takové věci prostřednictvím předsedajícího, abyste vědomě mátl obecenstvo nepravdivými tvrzeními.

31. března 1990 vznikla KSČM, tedy Komunistická strana Čech a Moravy, za kterou skutečně přišla paní ministryně financí a další někteří funkcionáři, vládní funkcionáři, jednat o státním rozpočtu. Možná právě proto šli za námi, což jste také prostřednictvím předsedajícího, pane předsedo Stanjuro, zmiňoval, že byli i jiní, za kterými mohli jít, ale možná právě proto přišli za námi, že za vámi se ona divoká devadesátá léta, ona divoká privatizace, kterou se dodneška zabýváme a zabývat budeme - nebojte se. Já vím, vy mi řeknete, že vy jste u toho nebyli. No, my jsme také nebyli u padesátých let. Prosím pěkně, politická debata má své hranice a meze, pojďme ji vést doopravdy slušně. Děkuji.

Komunisté podpoří návrh státního rozpočtu v prvním čtení.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak. Nyní ještě s faktickou poznámkou předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Nestěžujte si. Chtěli jste jednat po 19., tak si nestěžujte prostřednictvím pana předsedajícího.

Pro pana předsedu Kováčika prostřednictvím pana řídícího. Já myslím, že jsem zcela vědomě používal sousloví komunistická strana. Komunistická strana. A pokud chcete omluvu za nechtěné pochybení, tak já žádný rozdíl mezi KSČM a KSČ nevidím. Jsou to stejní komunisté. Pokud na tom trváte, tak ve stenozáznamu, pokud se někde objeví KSČ, tak tam doplňte prosím to M. Na obsahu mého projevu a mých názorech se nic nezmění. Neudělal jsem to úmyslně. To opravdu ne. Jsem přesvědčen, že jsem nepoužil KSČ. Pokud ano, tak tam prosím napište KSČM. Ale na tom, že to bylo zasedání ústředního výboru komunistů, neboli KSČM, trvám.

Viděl jsem to dneska ráno v televizi, tak dojemná scéna. Jediné, co se změnilo z těch obrázků z osmdesátých a sedmdesátých let, že tam bylo napsané: Paní ministryně jednala s komunistickou stranou o podpoře rozpočtu. A kdybychom to střihli v tom časovém automatu, tak bychom slyšeli v Televizních novinách: Po krátké soudružské a přátelské debatě se soudružka ministryně financí domluvila s ostatními soudruhy a ústřední výbor doporučil všem soudruhům poslancům, aby schválili návrh státního rozpočtu. To je pravda. (Potlesk zprava.)

Ale ty obrázky byly dostatečně výmluvné. Děkuji. Doplňte tam to M. Nebylo to úmyslné.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní na faktickou předseda klubu KSČM Pavel Kováčik. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedo Stanjuro prostřednictvím pana předsedajícího, znovu připomínám, dokonce ani to číslo nesedí. No, to ne. Byl to výkonný výbor, nikoliv ústřední výbor. Bylo to KSČM, nikoliv KSČ. (Smích zprava.) A já jsem to datum 31. března 1990 zmínil schválně. Tak jako vy jste nebyli u těch tzv. přehmatů privatizace, tak my jsme vznikli v roce 1990 po převratu.

I vy máte svoji budoucnost, i my máme svoji budoucnost. Minulost zrovna tak. Prosím pěkně, doopravdy nepřekrucujte ty věci. Je třicet let po převratu. I za vámi je ledacos, za co se můžete stydět! Děkuji. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak. Nyní tady už nemám žádnou přihlášku do rozpravy. Takže se rozhlédnu po sále. Nikoho již dalšího nevidím, takže já obecnou rozpravu končím. Táži se paní ministryně - má zájem o závěrečné slovo. (Ano.) A paní zpravodajka také bude mít zájem o závěrečné slovo? Ne. Takže paní ministryně Alena Schillerová závěrečné slovo. Prosím.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Trpělivě jsem dnes seděla tady v koutě, poslouchala a pokusím se být maximálně věcná.

Shrnula bych svoje závěrečné slovo do několika skupin - nebudu oslovovat, já už za ten den nevím přesně, kdo co řekl. Já jsem si udělala takové skupiny poznámek, ke kterým chci zareagovat.

První téma, které tu zaznělo několikrát, bylo téma, které bych nazvala souhrnně odolnost v krizi a mandatorní výdaje. Myslím tedy našeho navrhovaného koaličního rozpočtu na rok 2020. Řada z vás se tady dnes opakovaně vyjadřovala k tématu, že Nejvyšší kontrolní úřad ve svém stanovisku ke státnímu závěrečnému účtu pro rok 2018 uvedl, že se zhoršuje odolnost rozpočtu vůči případné recesi nebo krizi. Tento poznatek opíral Nejvyšší kontrolní úřad o vývoj mandatorních či kvazimandatorních výdajů, které rostly rychleji než příjmy. Je pravda, že z hlediska parametrů rozpočtu byl pro loňský rok skutečně rozpočtován vyšší nárůst mandatorních, ale zejména kvazimandatorních výdajů - já za chvíli vysvětlím pro ty, kteří třeba nejsou v detailu, o jaké výdaje se jedná - než jaký byl růst příjmů. Také je ale pravda, že ve skutečnosti příjmy vzrostly o 10,2 % a mandatorní a kvazimandatorní výdaje o 9,4 %. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP