(16.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já vám rozumím. Ano, zvyšuje se hladina hluku v sále. Já bych poprosil kolegy zejména v levé části sálu, jestli by se mohli zklidnit. Děkuji. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, pane předsedající. V podstatě jde o to, že my musíme nastavit mnohem jasnější pravidla. Velmi mě překvapilo, že po nástupu do funkce jsem zjistila, že ta pravidla nefungují. Mnoho let nefungují. V podstatě Ministerstvo financí, jednotlivé resorty jsou zatěžovány zbytečným kolečkem, které můžeme zrušit tím, že nastavíme na Úřadu vlády jasná pravidla v tom smyslu, že vláda podpoří určité oblasti, třeba tu oblast sociální, na jiné, o kterých si konkrétní vláda bude myslet, že nejsou tak prioritní, dá vláda méně finančních prostředků a jednotlivé resorty přímo budou vyjednávat s Ministerstvem financí. Tohle zatím nefunguje. Zatím Úřad vlády jedná s ministerstvy, pak to navrhuje na vládu, pak zase jednají finance s resorty, resorty to konečně vypisují, některé to vypisují odvážně před schválením vládou, 90 % čeká, až to vláda schválí v té nejobecnější podobě. Ten, kdo to předkládá - v tomto případě jsem to byla já - je zkoušen z čísel, jestli tedy sedí nějaká částka, kterou si navrhl původně resort, pak v průběhu doby ji ještě změnila ministryně financí, vaším prostřednictvím, pane předsedající, je konfrontována s čísly, za která nemůže nést odpovědnost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Paní poslankyně, já vás znovu přeruším. Opět požádám o klid. Zároveň využiji této příležitosti, abych konstatoval, že na členy vlády je možné se obracet přímo. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji. Já to vím, ale já jsem považovala tuto formu ještě za zdvořilejší, ale dobře, pokud to nebude vadit paní ministryně, tak já budu říkat přímo "paní ministryně".

Paní ministryně nemůže v tomto směru zatím toho moc dělat, pravidla musíme změnit my. Já jsem slíbila, že v lednu předložím nějaký návrh, v březnu bychom podle toho, pokud se shodneme, mohli postupovat.

Čili ten můj apel je spíš na to - prosím, abychom jako političky a politici, jako tady hovořila moje předřečnice, paní poslankyně Valachová, vaším prostřednictvím, pane předsedající, tak abychom i v této oblasti vážili svá vyjádření a snažili se splnit závazky vůči těm, kteří státu jednoznačně pomáhají, abychom diferencovali mezi různými nestátními neziskovými organizacemi, mezi těmi, kterým fandíme a možná je potřebujeme více, možná méně, a těmi, které potřebujeme vždycky, protože každý z nás může být nemocný a chtít, aby se finančně dotovala péče poskytovaná doma, aby nemusel jít zbytečně do drahých anonymních zdravotnických zařízení, ústavních, nemocnic a podobně, klinik. Každý z nás zestárne a nedej bože bude třeba potřebovat hospicovou péči. Také bych vám mohla odcitovat, co mi tam říkali ti, kteří ji zajišťují. Každý z nás může mít někdy někoho v rodině, kdo bude černou ovcí, a pak bude třeba, aby mu někdo podal pomocnou ruku. Protože pokud máte rejstřík takzvaně nikoliv čistý, tak ta pomocná ruka když chybí, dostane se do začarovaného kruhu.

Já jsem si vybrala jenom tři případy, tři oblasti. Těch oblastí je mnohem více. A to je také velká výhoda nestátních neziskových organizací, že se dovedou starat a poskytovat péči daleko pružněji než státní instituce. Od toho jsou právě nestátní.

Takže paní ministryně, milá paní ministryně, já vím, že vás nemůžu teď obměkčit, abyste dala na tuto oblast více prostředků. Také jste mi to o přestávce jasně řekla. Já vím, že budu riskovat svou neoblibu u neziskovek, když jsem řekla, že vystoupím a budu na vás apelovat. Přesto chci zdůraznit, že vždycky budu usilovat o to, a začínám tím prakticky již dnešního dne, aby od roku 2021 nejpozději nestátní neziskové organizace v oblasti sociální péče zejména - třikrát podtrženo s vykřičníkem - dostaly více než dosud. Nedělám si iluze, že je to možné dneska, ale kdyby to možné bylo, tak byste mě, milá paní ministryně, velmi mile překvapila, a nejenom mě, ale i tisíce lidí, kteří sociální péči potřebují a kteří ji od nestátních neziskových organizací dostávají. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já velice děkuji za toto vystoupení. Prosím pana poslance Klause, který je jako další přihlášen do rozpravy. Připraví se pan poslanec Ferjenčík. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Václav Klaus: Dobrý den, dámy a pánové, vážená paní ministryně. Já bych se vyjádřil k návrhu státního rozpočtu zde v prvním čtení. Budu se vyjadřovat k samotnému nastavení, jak se v prvním čtení očekává, vynechám školství a další sociální věci, co tady rozebírají, protože k tomu slouží případně čtení druhé.

Hnutí Trikolóra, naši poslanci, navrhnou, aby Poslanecká sněmovna dala rozpočet k přepracování. Odcituji návrh usnesení:

"Poslanecká sněmovna vrací vládě České republiky návrh zákona o státním rozpočtu s následujícím doporučením: 1. příjmy ponechat v navržené výši; 2. výdaje snížit o 40 miliard; 3. saldo vyrovnané. Termín 20 dnů."

Odůvodnění: Žijeme v době konjunktury, takřka nulové nezaměstnanosti, přesto státní rozpočet vykazuje schodek. Dluh na jednoho obyvatele České republiky činí nyní 166 tis. korun. Nyní se plánuje přidat další 4 tis. korun, čili když se narodí miminko, je zatíženo dluhem 170 tis. korun. Tyto dluhy se samozřejmě už platí, protože každý dluh se musí platit. U nás situace s celkovým zadlužením není až tak alarmující jako v řadě jiných států na západ či na jih od nás. To je třeba racionálně uznat, kvůli tomu tady také dneska nehovořím, ale v západní Evropě často už vidíme záporné úroky u běžných vkladů, protože skutečně dluhy těch států nejdou ničím jiným zaplatit než něčím, co je ještě větší, a to jsou úspory lidí a firem. Čili oni tím, jak jim ty peníze maličko ubírají, tak pak sanují státní rozpočty.

A nyní to, co považuji za alarmující a kvůli čemu koneckonců vystupuji. Vám ten rozpočet neustále roste. Za pět let o 400 mld. korun a daňové zatížení, ta složená daňová kvóta, vám díky tomu roste poměrně raketově také. Nyní dosahuje rekordní výše 35,9 %, před pár lety, v roce 2014, to bylo 33. Čili ono vypadá, že to jsou tři procentní body, ale je to 10 %. A to je skutečně alarmující, protože tím samozřejmě stanovíte výdaje a mandatorní výdaje. Já musím říci, že hnutí Trikolóra principiálně chce snížit daně. My chceme snížit daně živnostníkům, lidem, kteří pracují, a snížit daně firmám. A jestli takhle pokračujete v době, kdy je konjunktura, tak to prostě nebude možné, protože neufinancujete všechny výdaje, které si tady slavnostně neustále navyšujete. (V sále je veliký hluk.)

To je velice nebezpečné, a proto je velice hospodárné ten rozpočet v dobrém čase už začít upravovat. Já vás politicky chápu...

Jestli byste mohl, pane předsedající?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já vám rozumím. Já vítám poslance, kteří nově přicházejí do sálu, a prosím, aby tak činili v klidu a případně se usadili na svá místa.

 

Poslanec Václav Klaus: Já vás samozřejmě chápu, že jste pod tlakem svého minoritního partnera, který je v růstu veřejných financí českým i československým přeborníkem. Tradičním problémem socialistů ovšem je, že jim nakonec dojdou peníze i těch cizích, nejenom ty vlastní.

Paní ministryně, apeluji na vás, abyste se této situaci snažila zabránit, a proto jsem navrhl toto usnesení, které jsem zde přečetl. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Poprosím o předání usnesení zpravodajům. Prosím pana poslance Ferjenčíka, který je přihlášen do rozpravy nyní. Pan předseda Chvojka s přednostním právem? Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP