(11.20 hodin)
(pokračuje Okamura)

Takže vy jste zvýšili pouze v průměru o 150 korun, protože 150 korun je to navýšení, které je nad rámec té zákonné valorizace. Nicméně a realita je jaká? Že mnoha důchodcům se zvýší ve skutečnosti jenom o 371 korun, nikoliv o 900. A sami senioři, ti kteří mají nižší důchody, to velice dobře vědí, takže jim tady nemusíte věšet bulíky na nos. A pouze devíti z deseti důchodců se zvyšuje alespoň o 750 korun, ovšem včetně té zákonné valorizace. To znamená, musíme říci, že těch 900 korun - zdaleka jich nedosáhnou všichni důchodci, a navíc znova zdůrazňuji, říkejte pravdu, že zvyšujete o 150 korun. Rozhodnutím vás, vlády, je 150 korun. 750 je ze zákona.

Ale řekněme si taky to B. Vy jste dovolili takové zdražení životních nákladů v České republice, že těm důchodcům stejně vůbec nic nezbývá. To, kolik tady stojí - a těch faktorů je více, těch důvodů, těch příčin, je více, pochopitelně, to, jakým způsobem se zdražily základní potraviny v České republice, jakým způsobem se zdražily energie, přece těm důchodcům, těm seniorům, a to jak invalidním, tak starobním, nezbývá v peněženkách vůbec nic. Dokonce mi mnozí říkají, že ještě méně. Mají ještě minus ve srovnání s dřívějškem.

A já vám řeknu, že je to vina vlády, protože polská a maďarská vláda zastropovala ceny elektrické energie na úrovni loňského roku. Polská vláda, protože jsou to vlastenecké vlády, dokonce je z tohoto důvodu popotahována Evropskou komisí. Ale vy jste se na to vykašlali. Vy jste nechali ty ceny elektrické energie prostě stoupnout, vy jste se vykašlali na občany České republiky, proto markantně zdražila cena elektrické energie. Znova zdůrazňuji, že Poláci a Maďaři, kde jsou vlastenecké strany u vlády, podobné jako jsme my, SPD, tak samozřejmě byli odvážní a zastropovali ty ceny, aby se nezdražilo Polákům, Maďarům.

SPD nelenilo a letos na jaře jsme dali ústavní stížnost proti tomu zvýšení ceny energií ve spolupráci s bývalou ředitelkou Energetického a regulačního úřadu paní Alenou Vitáskovou, která samozřejmě jako odbornice nám tu stížnost v podstatě zpracovala, a my jsme ji podali. Nebo ona ji zpracovala. To znamená, a výsledkem bylo, že Ústavní soud ovšem tuhle naši ústavní stížnost zamítl. Zamítl ji, je to asi čtrnáct dní.

To znamená, vy jste prostě nechali zdražit životní náklady občanům České republiky, teď tady ještě říkáte nepravdu, že zvyšujete důchody o 900 korun, přitom je to jenom o 150 korun, a opravdu, já jsem tady musel uvést na pravou míru. A znovu říkám, že i to vaše zvyšování o těch 150 korun je nespravedlivé a vůbec ten důchodový systém, který tady držíte, protože já jako SPD říkám, že by se mělo zvyšovat všem stejnou částkou. My jako SPD chceme zvyšovat všem seniorům stejnou částkou. Ne tím, že zvyšujete procentem, to znamená, těm chudším důchodcům se navyšuje méně a těm bohatším důchodcům se navyšuje více, vy ty sociální nůžky mezi nimi rozevíráte. Vy je nezavíráte. Vy zvyšujete rozdíly mezi chudými a bohatšími důchodci.

A to, že to jde zvyšovat jednou částkou, to víme. Ostatně sami jsme tady hlasovali o návrhu, kdy se seniorům přes 85 let zvyšuje paušální částkou. Takže to lze, jenom vy to nechcete dělat. Vy naopak poškozujete ty důchodce, tu většinu důchodců, kteří mají nižší důchody. Takže to ještě předtím, než jsem vůbec chtěl se vyjádřit k tomu rozpočtu, abych uvedl na pravou míru ty nepravdy a polopravdy, co tady říká paní ministryně Maláčová a ČSSD k tomu, jak výborně hospodařili v minulosti a jak výborně tady, když byli ve vládě, tak se starali o občany. Na základě těch kauz, kterých tady mám opravdu snad deset stran (ukazuje materiály), já si myslím, že se hlavně poslanci a ministři starali sami o své kapsy. Neříkám, že všichni, ale ti, co už jsou odsouzeni a ve vězení, u těch je to, myslím, zcela jasné a doufám, že to nikdo nebude zpochybňovat. Znova zdůrazňuji, v tom případě bych se tady začetl a půjdu na mikrofon ještě, mám toho tady spoustu. Takže doufám, že tento bod už můžeme ukončit a že nebudou ani útoky proti mé osobě tím, že jsem to tady rozkryl a že jsem to připomněl, protože potom bychom si to museli opravdu podrobně zopakovat.

A vrátíme se k té věcné debatě, co se týče státního rozpočtu. Návrh státního rozpočtu je pro nás bohužel stále stejně jednoduchá rovnice. Jejím výsledkem je absolutně zbytečně další dluh 40 mld. korun. Lepší časy už byly a rozpočet s tím absolutně nepočítá. Místo aby měl naopak rezervy na příští problémy, tak naopak rozdává na okamžitou spotřebu. Je málo investiční a snižuje připravenost naší země na stávající problémy, a těmi bude pokles ekonomiky, pokles příjmů, pokles zaměstnanosti a naopak růst potřeby sociálních výdajů.

Hnutí SPD samozřejmě podporuje růst důchodů, platů i dalších sociálních výdajů pro potřebné občany, ale takto celkově chybně strukturovaný rozpočet nepodpoříme.

Pokud jde o jakékoliv odhady budoucnosti, je třeba říct, že recese, a zřejmě i ekonomická, je už na cestě. Pouze se ji nejrůznějšími instrumenty v USA a v Evropě dařilo odkládat. Přijít ovšem musí. Jak po jaru a létu přichází podzim a zima, kdy se příroda zbaví všeho slabého, aby mohla na jaře vyrašit s plnou silou, tak cyklicky přichází ekonomická krize.

Dobrý hospodář na jaře co nejvíce zaseje, aby v létě sklidil to, co bude potřebovat v zimě. A dobrý hospodář se samozřejmě na zimu připravuje. To je principiální podoba dobré hospodářské politiky firmy i státu. Vládou připravený státní rozpočet na rok 2020 tyto principy ale neobsahuje. Čeká nás zcela vážně problém.

Prodej aut v USA meziročně klesl u některých značek i o více jak 10 %. Velké evropské strojírenské korporace mají poklesy i o 70 %. Ano, až 70 %. To jsou čísla top manažerů, přiznaná letos na brněnském strojírenském veletrhu. A podle strojírenských odborníků je prý pokles trvalý od roku 2017. Bez ohledu na to, zda vypukne, či nevypukne obchodní válka USA s Čínou, je zcela jasné, že politika prezidenta Trumpa právě před prezidentskými volbami bude mít jednu jedinou prioritu - národní zájem a prospěch amerických firem. Znamená to ještě větší tlak na protekcionismus a ochranářská opatření než dosud, a to je už Evropská unie ve skutečné obchodní válce s USA a hrozí nám nejrůznější omezení evropského exportu do USA. Spojené státy zavedou odvetná cla 10 % na evropská letadla a 25 % na zemědělské a průmyslové zboží. Reagují tak na nezákonné subvencování evropského výrobce letadel Airbus. Světová obchodní organizace povolila Spojeným státům cla na zboží z Evropské unie ve výši zhruba 177 mld. korun ročně. To je jen pár vybraných faktů k situaci.

Co na to vládou navrhovaný český státní rozpočet? Vláda ANO, ČSSD s podporou KSČM nehospodaří s péčí řádného hospodáře. Návrh rozpočtu by měl být podle našeho názoru vyrovnaný anebo přebytkový. Pro SPD je naprosto nepřijatelné opětovné zvyšování jednotlivých rozpočtových kapitol v oblastech neadresných sociálních dávek nepřizpůsobivým. To opravdu odmítáme, aby pracující a slušní lidé platili neustále sociální dávky těm nepřizpůsobivým. Dále nám v rozpočtu vadí financování nepovedené inkluze ve školství, kterou jsme vždycky kritizovali, a ukazuje se, že dochází na naše slova. Také nám vadí financování politických neziskových organizací a množství zahraničních operací naší armády, protože armáda by měla prioritně sloužit pro obranu naší země.

Návrh sice počítá s rušením počtů tabulkových míst státních zaměstnanců, ale v podstatě pouze těch neobsazených, takže ve skutečnosti nesnižuje počty ve státní administrativě a byrokracii. Hnutí SPD jasné říká, že by se mělo ve výše uvedených oblastech šetřit a další zadlužování je tak zbytečným zatížením budoucí generace. Navíc pak chybí peníze na razantnější zvýšení invalidních a starobních důchodů a podporu pracujících rodin s dětmi, což jsou zásadní priority našeho hnutí SPD, abychom zvyšovali, skutečně zvyšovali invalidní a starobní důchody a podporovali řádné a pracující občany.

Kdybychom se na rozpočet podívali zkresleně jen jako účetní za jeden rok, není 40 mld. státního dluhu pro příští rok příliš vysoké číslo. To se nám snaží vláda manipulativně podsunout. Průměrná hodnota deficitu státního rozpočtu od vzniku Česka je totiž kolem 50 mld. Jenže tady je i kámen úrazu. Průměrný dluh 50 mld. po dlouhých 24 let, to už dává vysoké číslo, které stále roste.***




Přihlásit/registrovat se do ISP