(11.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Následuje faktická poznámka paní ministryně. Prosím, máte slovo.

 

Ministryně spravedlnosti ČR Marie Benešová Děkuji. Já jsem chtěla jenom reagovat na připomínku pana poslance Michálka, že vláda dosud nepředložila svůj vládní návrh. Bohužel nepředložila proto, že pan nejvyšší státní zástupce si vymínil, že 2. 10., což byl nejbližší možný termín, chce ještě tento vládní návrh, který je připraven, prošel Legislativní radou vlády a prošel v podstatě všemi podstatnými hlasy, projednat na protikorupční radě vlády. Já jsem mu vyhověla, protože si myslím, že to je potřeba. Takže 2. 10. 2019 bude tento vládní návrh projednáván na protikorupční radě vlády a potom ihned bude odbaven přes vládu do Poslanecké sněmovny.

Pokud jde o návrh pana Michálka, myslím si, že to do tohoto zákona nepatří, že se jedná o tisk 524, a takovou ukázku zneužívání legislativního procesu, protože tady byl načten bez jakýchkoliv diskusí a nebyl projednáván vůbec na žádném z výborů, které jsou podstatné pro takovouto normu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan předseda Výborný s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo. Vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, bych chtěl reagovat na paní poslankyni Válkovou, které si vážím, ale myslím, že slova o znásilňování legislativního procesu jsou skutečně těžko akceptovatelná. Vy to určitě dobře víte. Návrh podal kolega Michálek řádně ve druhém čtení. Návrh byl také poté řádně projednán na ústavněprávním výboru. Ano, některé návrhy mohou být podávány ještě dříve, potom jsou na ústavněprávním výboru projednány dvakrát, ale žádné znásilnění legislativního procesu tady nenastalo. A stejně tak bohužel nemá pravdu paní ministryně, protože když se podíváte na tabuli, tak je tam novela zákona o státním zastupitelství. Čili pokud je zákon takto otevřen, tak samozřejmě kdokoliv z nás může podávat jakékoliv pozměňovací návrhy.

A co chci zdůraznit, a to je klíčové, tady jsou tři novely zákona o státním zastupitelství, které směřují ke stejné věci. A když jsme opakovaně žádali, aby tyto tisky byly projednány zde na plénu Poslanecké sněmovny, tak jste to byli vy, vaše vládní koalice, která tomu zabránila. Čili teď říkat, že tady je něco znásilňováno, si myslím, že skutečně není přijatelné. Není to tak. Pouze tady poslanci chtějí projednat něco, co už tady stejně ve Sněmovně leží.

A pokud paní ministryně říká, že něco zdržuje nejvyšší státní zástupce, tak tato věc je taky trochu jinak, protože na kulatém stolu 15. května jsem i já, paní ministryně, z vašich úst slyšel příslib, že do konce června bude vládní novela v Poslanecké sněmovně. Nestalo se tak, proto situace je dnes v tom stavu, jak to máme při projednávání tohoto bodu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pokračujeme ve faktických poznámkách. Nyní pan poslanec Benešík, po něm pan poslanec Ferjenčík a paní poslankyně Válková. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Vážený pane místopředsedo, jenom stručná reakce k tomu, co tady zaznělo před několika minutami.

Nadřazenost evropského práva právu domácímu máme od 60. let, objevuje se to v judikaturách už od 60. let. Lisabonská smlouva, která byla přijata po našem vstupu do Unie, toto pouze popsala a popsala dávno aplikovanou praxi. To není nic nového. A o tom, že to takto je, občané věděli před referendem o vstupu České republiky do Evropské unie. Já si nemyslím, že občané České republiky jsou hloupí. Oni v jediném celostátním referendu, které jsme měli, rozhodli, že s tímto souhlasí. Většina s tím souhlasila a myslím si, že zejména politici, kteří tak propagují přímou demokracii a referenda, by toto měli respektovat.

Co se týče evropského žalobce, KDU-ČSL je k návrhu velmi rezervovaná. My jsme to nepodpořili. Ale jedná se o takzvanou posílenou spolupráci, kdy členské státy dobrovolně tuto spolupráci chtějí posílit a přidávají se k tomuto projektu. Nás k tomu nikdo nenutí, je to naše svobodné rozhodnutí. I když znovu opakuji, že já osobně a KDU-ČSL má velké výhrady, ale respektujeme většinu v české Poslanecké sněmovně, našich českých poslanců volených přímo občany České republiky, kteří toto prostě chtějí.

Co se týče dotací, směšovat privátní finance z dividend, například z investic 90. let, a veřejné prostředky z evropského rozpočtu, bych řekl, že není správné. Je to přímo zavádějící.

A co se týče dotací, já jako bývalý starosta mohu říct, že ročně jsme měli 7 milionů na investice, to nám zbylo z RUD a z vlastních zdrojů, ale za čtyři roky jsme proinvestovali 111 milionů například do čistírny odpadních vod, úpravny vody. Samozřejmě bez Evropské unie by to nešlo.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Pane poslanče, čas. Omlouvám se. Děkuji. Pan poslanec Ferjenčík s faktickou poznámkou. Máte slovo.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jsem chtěl za prvé paní ministryni upozornit, že naštěstí se od doby jejího působení změnil jednací řád Sněmovny, takže garanční výbor projednává zákon i po druhém čtení, takže pozměňovací návrh kolegy Michálka byl řádně projednán ve výboru. Takže není pravda, že bychom obešli ústavněprávní výbor. To za prvé.

A za druhé jsem se chtěl zeptat. Paní ministryně, vy jste uváděla, že váš návrh prošel Legislativní radou vlády všemi podstatnými hlasy. Tak jsem se chtěl zeptat, podle jakého klíče dělíte členy Legislativní rady vlády na podstatné a nepodstatné.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Faktická poznámka paní poslankyně Válkové, po ní pan poslanec Volný. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, pane místopředsedo. Milý pane kolego, vaším prostřednictvím, Výborný, ano, použila jsem nadsázky. Mně se také nelíbí legislativní znásilňování, ale už jsem se zřejmě infikovala občas expresivními výrazy této Poslanecké sněmovny a po včerejšku není divu. Trošku jsem to přehnala, není to legislativní znásilňování, ale je to přinejmenším nestandardní. Proč nestandardní? Já to vysvětlím. Protože toto měla být implementační novela, novela, která implementuje evropskou směrnici dokonce pod více sankcemi, když bychom jí včas neimplementovali. A už ji včas nebudeme implementovat. Takže to je za prvé. V tomto ohledu si myslím, že skutečně nemáme k implementačním novelám připojovat i jiné novely, byť jde o stejný institut.

A za druhé. Pokud jde o usnesení ÚPV o spojení, tam bych jenom chtěla upozornit, že na posledním ÚPV jsme přijali usnesení, v rámci kterého žádáme o spojení všech tisků, které se budou týkat státního zastupitelství. To je první statement. A druhý, ani tam nedošlo k doporučení tohoto návrhu, který je opravdu takový přívažek implementační novely. Ne přílepek, protože to je zase něco úplně jiného, věcně to je takový přívažek, národní, a tam nedošlo k tomu, že by tento návrh, který načetl velmi zajímavě a kreativně pan poslanec Michálek při posledním projednávání, byl doporučen. Nezaujali jsme žádné stanovisko. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Lubomír Volný s faktickou poznámkou. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji, pane předsedající. Já jsem tady byl dvakrát jmenován svými kolegy, tak si dovolím na ně krátce zareagovat.

Nejprve vaším prostřednictvím k paní kolegyni Langšádlové, která bohužel není zrovna přítomna. Debaty o tom, nakolik je členství v Evropské unii pro nás ekonomicky přínosné, nebo není, porovnávání výše dotací a výše vyvážených dividend, se naprosto běžně dějí a probírá se to v ekonomické komunitě. To je nějaká věc, se kterou se prostě budete muset srovnat. A tyto debaty se tady budou velice často opakovat, protože to je prostě fakt.

K panu kolegovi Benešíkovi. Docela mě prostřednictvím pana předsedajícího zaráží neustálé opakování referenda o vstupu do Evropské unie, kterému dneska v opačném gardu aktivně KDU-ČSL brání, protože referendum o vstupu do Evropské unie probíhalo za nějakého konkrétního právního stavu. Ti lidé tehdy schvalovali konkrétní stav legislativy a neschvalovali to, že do budoucna se budou ty šrouby utahovat natolik, že ve své podstatě Poslanecká sněmovna bude na úrovni krajského úřadu, který z většiny pouze schvaluje evropskou legislativu. To zaprvé.***




Přihlásit/registrovat se do ISP