(11.20 hodin)
(pokračuje Michálek)

S těmi věcmi, které se navrhují, opravdu musím říct, že spokojeni nejsme. Paní ministryně tam uvažuje snad o tom, že by rozhodující hlas v komisi pro výběr těch představitelů státních zastupitelství měli losovaní soudci. Takže jsme se dostali k tomu, že ty lidi budou vybírat tedy losem vybíraní lidé, soudci, kteří mají samozřejmě odbornost v tom svém oboru, což je souzení a rozhodování, nestranné rozhodování sporů mezi občany, právnickými osobami, ale asi nemají úplně tu odbornost pro výběr lidí do funkcí představitelů státních zastupitelství, byť by šlo třeba o soudce trestní. Tím samozřejmě neříkám, že tam nejsou výjimky, lidé, kteří mají takové zkušenosti, ale určitě v okamžiku, kdy se navrhuje los, tam bude docházet k případům, kdy budou vylosováni lidé, kteří tyto zkušenosti a potřebnou odbornost v této oblasti nemají. (V sále je velmi hlučno.)

Takže já bych vás chtěl poprosit, abyste podpořili, pokud chcete nezávislé, to, aby byl nejvyšší státní zástupce nezávislý na vládě a mohl skutečně nestranně, bez obav z jakéhokoliv tlaku rozhodovat o té živé kauze, i do budoucna, aby se podílel na výběrových řízeních, která budou vypsána na šéfy vrchních státních zastupitelství, a nikoliv aby to bylo tak, že vláda si tedy dosadí v příštím volebním období jak nejvyššího státního zástupce, tak vrchní státní zástupce, tak abyste prosím podpořili ten náš návrh, který v ústavněprávním výboru nedostal ani negativní, ani pozitivní stanovisko. Logicky vláda je proti tomu, vládě to samozřejmě vyhovuje, že může působit svým tlakem na nejvyššího státního zástupce už tím implicitním, a myslím si, že i kdyby byl člověk, který má sebevětší osobní statečnost, tak pokud to chceme nastavit systémově dobře, je potřeba zvolit řešení, ve kterém vláda nebude moci bezdůvodně a okamžitě odvolat nejvyššího státního zástupce.

Děkuji za pozornost a za podporu našeho pozměňovacího návrhu pod písmenem C.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Omluvy. Pan poslanec Jaroslav Dvořák se omlouvá od 11.20 hodin do konce jednacího dne ze zdravotních důvodů, pan poslanec Jiří Kobza se omlouvá od 13.00 do 19.45 hodin, tedy do konce jednacího dne, z důvodu jednání ve volebním kraji.

Následují faktické poznámky. Nejprve vystoupí pan poslanec Lubomír Volný, po něm pan předseda Kalousek s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji, pane předsedající. Dobrý den, dámy a pánové. Já bych chtěl vaším prostřednictvím, pane předsedající, poděkovat panu Michálkovi za to, že nám potvrdil, že jsme Evropskou unií již dnes legislativně částečně okupovanou gubernií, že v mnohém nejsme suverénní natolik, abychom mohli rozhodovat sami o sobě. Taky bych mu chtěl poděkovat za to, že veřejně potvrdil, že tento stav nejen že vítá, ale že bude aktivně pracovat na tom, aby se ta ztráta naší národní suverenity dále prohlubovala ve prospěch Evropské unie a ve prospěch Bruselu.

Poslanci hnutí Jednotní nepodpoří tady v Parlamentu nikdy žádnou legislativu, která by vedla k vytvoření EU zatykače, EU prokurátora, EU soudce nebo EU armády. A co se týká ekonomické výhodnosti našeho členství v Evropské unii, ten věčný spor mezi tím, kolik miliard korun dostane z Evropské unie a kolik stovek miliard korun odteče z České republiky ve formě dividend, už bylo jednoznačně zodpovězeno. My živíme Evropskou unii, nikoliv Evropská unie nás. My máme dotace na věci, které mnohdy nepotřebujeme, díky kterým jsme vydíratelní a Bruselem ovladatelní. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan předseda Kalousek s faktickou poznámkou, po něm paní poslankyně Válková a paní poslankyně Langšádlová. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Opravdu nejdu reagovat na pana poslance Volného. Mám prosbu. Od dvou předřečníků předcházejících v rozpravě zazněl snad více než desetkrát termín nezávislost státního zastupitelství, nezávislost státních zástupců. Já velmi prosím, abychom s tímhle termínem zacházeli opatrně. Nezávislé rozhodování mají v naší justiční soustavě pouze soudy a soudci. Podle zákona, který stále platí, má státní zastupitelství nestranný výkon působnosti. A aby bylo zřejmé, já podpořím ten pozměňovací návrh pana poslance Michálka. Podpořím ho jako větší pojistku právě pro ten nestranný výkon působnosti, ale velmi prosím, abychom opatrně zacházeli se slovem nezávislost. Víme, nebo aspoň někteří z nás vědí, že je tady velká ambice státních zástupců vytvořit ústavní čtvrtý pilíř nezávislé moci, a to by byl stát, ve kterém bych opravdu nechtěl žít. Tak prosím zacházejme opatrně s tím pojmem nezávislost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Paní poslankyně Válková s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, pane místopředsedo. Milé kolegyně, milí kolegové, dvě minuty naštěstí krátce uplynou.

Za prvé, rozhodně jsem chtěla podpořit slova pana poslance Michálka, pokud jde o ten první tematický blok, to znamená podporu vzniku instituce evropského žalobce včetně jeho argumentace. Nikdo z nás určitě nechce, aby toky, které tady probíhají někdy méně, někdy více kontrolovaně, někdy více, někdy méně ze strany státních zastupitelství objektivně vyšetřovány a posuzovány, nadále byly předmětem zbytečných politických debat, a pokud tady bude další funkce, která do toho vnese nestrannost a objektivitu, jedině dobře. Čili v tomto ohledu ano.

Pokud jde o tu druhou otázku, určitě paní ministryně na to bude reagovat konkrétně, protože na rozdíl ode mě zná přesný časový harmonogram. Ale přátelé, tady skutečně jde o hodně. Je to zákon, respektive komplexní novela zákona o státním zastupitelství, která za chvíli, za chviličku přijde do Sněmovny, a my bychom si neměli nechat ujít tu příležitost o ní diskutovat ve výborech, jít na kompromisní návrhy, třeba i některé návrhy, které jsou obsažené v tom současném návrhu pana poslance Michálka a dalších. Nicméně to, co se teď stalo, že narychlo budeme ve třetím čtení, pod tlakem, teď hledám ten vhodný výraz, politické aktuální situace znásilňovat řádný legislativní proces, před tím varuji. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Paní poslankyně Langšádlová s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Helena Langšádlová: Já bych tady chtěla reagovat na jeden z rozšířených mýtů, který tady dnes opět padl a který se týká výnosů, dividend, které odchází z České republiky směrem na západ, a dokonce jsem bohužel i z úst jednoho z ústavních činitelů, vysokých ústavních činitelů, kdysi v Senátu při jednání s předsedou Komise Junckerem toto slyšela, kde se dají na jednu stranu výnosy, které jdou z České republiky, vlastně dividendy, které odchází na západ, proti tomu vlastně ty peníze, které sem z Evropské unie přichází.

Já bych chtěla říci, že je naprostý nesmysl tyto dvě veličiny porovnávat. Ty výnosy vychází často z investic, které sem přišly v devadesátých letech, ve chvíli, kdy tady nebyly pracovní příležitosti, nebyli jsme konkurenceschopní, a je logické, že výnosy si investor zkrátka bere. My bychom se měli snažit o to, aby tady ty peníze zůstávaly, aby je reinvestovali, a pro to vytvářet podmínky. O tom není pochyb. Ale porovnávat tyto dvě veličiny, porovnávat výnosy, výnosy z dividend a proti tomu dotace, které sem jdou v rámci Evropské unie, je zkrátka naprostý nesmysl. A moc prosím všechny, kteří něco takového používají, aby se nad tím zamysleli. Je to naprostý nesmysl a jsou to veličiny, které naprosto nemůžeme porovnávat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP