(10.50 hodin)
(pokračuje Jurečka)

Já se teď ještě vrátím k Českým dráhám, které tady byly zmíněny. Samozřejmě, on to ukazuje, ten způsob personálních záležitostí, asi i na vedení toho resortu. Jestliže v Českých dráhách máme za posledních šest let čtvrtého ředitele, tak to prostě není normální stav. Je to zodpovědnost dané strany, která ten resort spravuje, a těch ministrů, kteří tam působí. Takovýto podnik s takovýmto obratem s takovým počtem zaměstnanců v privátní sféře by měl asi větší personální stabilitu než životnost ředitele Českých drah jeden a půl roku, jako to vidíme v posledních šesti letech.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Protože už nemám nikoho přihlášeného do rozpravy ve třetím čtení, ptám se, jestli se hlásí někdo z místa. Nikoho nevidím, rozpravu končím. Ptám se na závěrečná slova. Paní ministryně? Není zájem. Pan zpravodaj nemá zájem.

Přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Požádám zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřil stanoviskem garančního výboru. O totéž požádám paní ministryni.

Nejdříve ale, než udělím slovo zpravodaji, požádám sněmovnu o klid. Jsme ve třetím čtení a budeme hlasovat o pozměňovacích návrzích. Návrh není kontroverzní a myslím si, že by bylo důležité vzhledem k tomu, že může mít velký vliv na personální politiku státu, abychom velmi pečlivě sledovali jednotlivé pozměňovací návrhy.

Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Leo Luzar: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Dámy a pánové, dovolte mi, abych vás seznámil s návrhem procedury, jak ji schválil hospodářský výbor na svém jednání dne 18. září.

Hospodářský výbor doporučuje, aby procedura byla následující.

První hlasování, pokud by byly legislativně technické úpravy - takovéto úpravy nemáme.

Čili prvním hlasováním začneme pozměňovací návrh A, je to usnesení hospodářského výboru, hlasovat jako celek. Pokud by pozměňovací návrh A byl přijat, pak jsou pozměňovací návrhy C1 a C11 nehlasovatelné. Nebude-li pozměňovací návrh A přijat, hlasovat o pozměňovacím návrhu C11 poslance Vondráčka.

Další hlasování by bylo hlasování B o pozměňovacích návrzích poslankyně Pastuchové. Hlasovat o nich jako o celku.

Další hlasování je komplexní pozměňovací návrh poslance Vondráčka, který je číslován C2 až C10. Upřesním před hlasováním, o jaké body se konkrétně jedná. Toto hlasování by bylo jedním hlasováním. Pokud by byl přijat pozměňovací návrh C7, tak pozměňovací návrh P1 pod číslem D 2458 poslance Martínka je nehlasovatelný, protože je totožný s C7. Bude-li přijat pozměňovací návrh C4, C5 a C8, je pozměňovací návrh D 2358 poslance Martínka nehlasovatelný. Bude-li přijat pozměňovací návrh C10, je pozměňovací návrh C2 pod číslem D 2458 poslance Martínka také nehlasovatelný, protože je totožný s C10.

Tady je drobounká legislativní úprava, doporučení legislativy v rámci nehlasovatelnosti. V původním materiálu se to objevilo později.

Další hlasování, pokud by tedy pozměňovací návrh komplexní C2 až C10 poslance Vondráčka neprošel, tak bychom hlasovali pozměňovací návrhy poslance Martínka.

Další hlasování by byl pozměňovací návrh D 2901 poslance Martínka. Ten by se hlasoval jako celek.

Další hlasování je pozměňovací návrh E poslance Michálka. Ten by se také hlasoval jako celek.

Na závěr hlasování by byl zákon celkový.

Tolik procedura hlasování.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Má někdo připomínku k proceduře hlasování? Pokud nikdo, já vás všechny odhlásím, požádám vás o novou registraci, prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami.

 

O návrhu procedury, kterou přednesl zpravodaj, ke které nebyla žádná připomínka, rozhodneme v hlasování číslo 217.

Hlasování jsem zahájil a ptám se, kdo je pro proceduru. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 217, z přítomných 166 pro 166. Návrh byl přijat.

 

Budeme tedy postupovat podle procedury. První návrh, pane zpravodaji?

 

Poslanec Leo Luzar: První hlasování je o pozměňovacím návrhu A hospodářského výboru, který se týká změn věku, kdy se nahrazuje číslovka 28 číslovkou 25 v návrhu, a účinnost tohoto zákona.

Doporučení hospodářského výboru je kladné, tedy ano. (Ministryně souhlasí.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Rozhodneme v hlasování číslo 218. Zahájil jsem hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 218, z přítomných 172 pro 162, proti nikdo. Návrh byl přijat. Další návrh.

 

Poslanec Leo Luzar: Vzhledem k přijetí tohoto návrhu se staly některé návrhy nehlasovatelné, to znamená C1 a C11.

Doporučuji tedy hlasovat pozměňovací návrh B kolegyně Pastuchové. Tento návrh přihlíží k rovnému zastoupení mužů a žen ve výboru a vyrovnané zastoupení členů výběrové komise, v krátkosti.

Stanovisko výboru je negativní. (Stanovisko ministryně je negativní.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování číslo 219 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 219, z přítomných 172 pro 3, proti 129. Návrh nebyl přijat. Další návrh.

 

Poslanec Leo Luzar: Nyní se dostáváme k hlasování o komplexním pozměňovacím návrhu C2 až C10 poslance Vondráčka, kdy je schváleno hlasování jedním hlasováním. Jedná se o body, které hovoří o změnách, že se zrušuje profesní životopis, mění se v § 14, výbor posoudí, jestli nominovaná osoba splňuje podmínky a další body, nominovaná osoba dále nesmí ke dni jmenování nebo navržení do funkce, a zase vysvětlené body, projednání nominace upravuje § 15, pořizuje záznam z jednání, v krátkosti upravuje § 16, stanovisko výboru není pro ministerstvo závazné, upravuje společná ustanovení, v § 20 ministerstvo jmenuje nominované osoby, jejichž nominace nebyla výboru předložena, čili upravuje postup, který upřesňuje tento zákon.

Stanovisko je doporučující. (Ministryně doporučuje.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Hlasování číslo 220, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 220, z přítomných 172 pro 150, proti 1. Návrh byl přijat. Další návrh.

 

Poslanec Leo Luzar: Tím jsme se vypořádali v rámci nehlasovatelnosti s návrhy kolegy Martínka. Přesto je tady jeho pozměňovací návrh D 2901, který bychom teď měli hlasovat. Zní, že v § 1 odst. 3 doplňuje: Tento zákon se rovněž použije při výběru osob jmenovaných vládou do orgánů zdravotních pojišťoven, Všeobecné zdravotní pojišťovny apod.

Doporučení hospodářského výboru je negativní. (Ministryně nedoporučuje.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování číslo 221. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 221, z přítomných 172 pro 35, proti 106. Návrh nebyl přijat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP