(18.40 hodin)
(pokračuje Stanjura)

A logický dotaz zní, paní ministryně - kdo to vlastně inicioval? Nebo jste hledali, co ještě není zdaněno, a je třeba zdanit úplně všechno, co se hýbe? Já tomu fakt nerozumím. Někdo si stěžoval? Někomu to vadí, že těchto 400 tisíc domácností má o něco nižší náklady na bydlení než ti, kteří jsou na centrálním zásobování teplem? Pozor. Já vám to prozradím. Vláda to navrhuje kvůli boji s klimatem, protože usoudila, že centrální zásobování teplem je ekologičtější než malá domovní kotelna, a přitom malá domovní kotelna má nižší daň než centrální zásobování teplem. Takže vidíte, jak se dá pěkně použít cokoli ke zvýšení daní.

Takže v rámci boje s klimatem v České republice zvýšíme daň ze zemního plynu pro 400 tisíc domácností z domácích kotelen. Myslím si, že se připojí už brzo Čína, Indie a ostatní asijské země a klima se bezesporu rychle zlepší. Aspoň předpokládám. Mohli bychom iniciovat nějakou globální konferenci OSN o zamezení snížení daně z plynu a elektřiny pro domácnosti. Pak to má smysl, když to bude všude. Jinak nevím, proč trestáme těch 400 tisíc domácností. A opět tady od mikrofonu slibuji, že pokud by to náhodou prošlo do druhého čtení, navrhneme vypustit tuto část zákona, protože podle nás nedává žádný smysl.

Možná bychom mohli ještě pár slov o tom lihu, pivu a víně. (S úsměvem:) Co, pane ministře? (Pobavení v sále.) Jedna miliarda je předpokládaný přínos. Já teď z hlavy nevím, ale pan ministr nás určitě doplní, říkal, že u nás je mimořádně nízký výnos, říkal, jestli si dobře pamatuji, 56 miliard jsou výdaje na léčení v souvislosti s požíváním alkoholu, jestli si dobře pamatuji, pane ministře. (Ministr zdravotnictví Vojtěch ze své lavice: 59.) Kolik? 59. A říkal, že zhruba 10 % z toho je výnos z daně. 10 % z 59, to spočtu i v hlavě, to je 5,9 miliardy. A vláda v prvním roce 0,9 a v druhém 1,1 miliardy výnos plus. Takže spotřeba stoupne - o kolik, pane ministře? Kdyby měla klesnout, tak by i ten výnos měl jít dolů. Kdyby klesla o 20 %, tak by to mohlo být rozpočtově neutrální. Ale vláda nepředpokládá, že klesne spotřeba o 20 %, aby to bylo rozpočtově neutrální. Naopak. Vláda počítá - a já bych řekl správně, pochvalme vládu za realistický přístup, vláda nepředpokládá, že klesne spotřeba alkoholu. Ale zvýšená daň krát spotřeba 0,9 a v roce 2021 1,1. A to se přece hodí. A jak vláda správně podotýká ve své důvodové zprávě, toto není sdílená daň. Toto je čistý příjem státního rozpočtu, kraje a obce nic, protože u spotřebních daní jsou všechny daně vybrané příjmem státního rozpočtu.

Kde je ten boj? Kde je to snižování spotřeby alkoholu v číslech? Není. Je to jenom mlha, zdůvodnění. Kdo by nechtěl snížit spotřebu alkoholu? Kdo z politiků by volal po vyšší spotřebě? Vláda ale volá po tom, aby se nesnížila spotřeba, protože potřebuje peníze. Pijte jako dneska, zaplatíte víc a my tu miliardu už někomu rozdáme, nebojte se, my se o vaše peníze postaráme, na to jsme docela dobří.

Podobný případ je u daně z tabáku. Pamatuji si svůj souboj s ministrem financí Andrejem Babišem o zavedení daně z tabákových listů. To jsem tady navrhl. Byl jsem označen, když to řeknu slušně, za neinformovaného, bylo to mnohem expresivnější, že to není dobrý nápad, bylo to mnohem expresivnější, aby do šesti měsíců přišel Andrej Babiš s vynikající vládní myšlenkou zdanit tabákové listy. Já jsem si je tehdy nechal, tak jak to dělají ostatní, hned namlít u těch, co to prodávali, a tady jsem už měl ten nezdaněný tabák, už rozemletý. A tady byl normálně ten, kdo si to prodává sám, s daní a bez daně. S daní a bez daně. (Ukazuje střídavě pěsti - na pravé ruce a na levé ruce.) Tam státu utíkaly stamiliony ročně. Trvalo to dlouho. Až na podnět opozice to stát zdanil.

Stejně tak stát přistupoval u zdanění - vím, že někteří z vás to mají - takové ty krabičky... (Poslanec Faltýnek z první lavice napovídá: Zahřívaný tabák. Jiní poslanci napovídají konkrétní jména.) Zahřívaný tabák, ať nepropagujeme žádnou firmu. Stát tady podle mě zbytečně dlouho váhal. A ten návrh, který tady je, mi připadá ve prospěch zahřívaného tabáku proti klasickým cigaretám. Jako by vláda dělala marketingový tah, jako teď jsem viděl taková ta prodejní místa zahřívaného tabáku, jako by vláda v tomhle tom chtěla podpořit ty výrobce, a říkají, tohle bude mít nižší daň, tohle bude mít vyšší daň. Tak možná byste mohli změnit své návyky.

Vláda správně uvádí, že je to harmonizovaná daň a každý členský stát musí splnit dvě podmínky. Zaprvé vyšší daň za určitou hmotnost, jestli se nepletu, a zadruhé vážený průměr prodejní ceny a spotřební daně. V roce 2018, jak správně uvádí důvodová zpráva, je tam minimální hranice 60 %, tak vláda identifikovala, že ten poměr byl 59,55 %, omlouvám se, musím to najít v té důvodové zprávě, abych citoval ta čísla správně (hledá v papírech). A díky tomu musíme - a to chci zdůraznit - musíme jako Česká republika přijmout takovou změnu zákona, aby to plnilo minimálně těch 60 %. To je všechno pravda.

Nicméně ten návrh se vyvíjel. Pokud mám správné informace z tisku - podotýkám z tisku, paní ministryně, tak jste to měnili ještě přímo na vládě ty sazby. Pokud se nepletu. Možná že se pletu. Ne všechno, co se píše v tisku, je pravda, jak se nakonec ukáže. Tak pokud tak není, tak se omlouvám. Nicméně - vydržte chvilku, ať najdu důvodovou zprávu, abych citoval vládu zcela přesně. Nerad bych parafrázoval. Tady to mám. Zvýšení sazby spotřební daně z tabákových výrobků, surového tabáku a zahřívaných tabáků. Myslím si, že odhadované příjmy jsou nereálné, že jsou příliš vysoké. Velmi těžko se argumentuje, a nechci argumentovat proti výši daní, nicméně si myslím, že postup, který vláda zvolila v minulosti, byl daleko lepší, byl předvídatelný a byl postupný. Tento návrh zákona na mě činí dojem, že vláda potřebovala nakreslit nějaká čísla do rozpočtu, tak tam zase trojčlenkou dopočetla sazbu. Možná že se pletu, ale mám silné podezření, že to tak je. A tak je to v tomto návrhu se vším.

Jenom se podívám, jestli jsem prošel všechno. Nechci zbytečně zdržovat. Technické rezervy pojišťoven jsem prošel. Výhry 100 tisíc jsem prošel.

Obdržel jsem, a zřejmě vy všichni, ale já jsem to obdržel až dneska opravdu hodinu předtím, než jsem se přihlásil do rozpravy, dopis, který je nadepsán Věc: Připomínky tabákového průmyslu k návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v oblasti daní v souvislosti se zvyšováním příjmů veřejných rozpočtů, sněmovní tisk číslo 509. A protože předpokládám, že nejsem jediný, který to obdržel tak na poslední chvíli, tak si dovolím vám ten dopis přečíst, je poměrně krátký, nebojte se:

Vážená paní poslankyně, vážený pane poslanče, Poslanecká sněmovna se bude v nejbližší době - což je dnes - zabývat návrhem zákona, kterým se mění některé zákony v oblasti daní. Rádi bychom se na vás obrátili jménem výrobců a dovozců tabákových výrobků sdružených v Českém sdružení pro značkové výrobky a doplnili některé důležité informace týkající se zvýšení spotřební daně na tabákové výrobky. Ministerstvo financí návrh představuje jako 10% zvýšení sazby. Vzhledem k tomu, že však procentní sazba je stanovena jako procento z ceny pro konečného spotřebitele a nikoli ceny bez daně, v tomto případě DPH, bude za předpokladu plného přenesení daně do ceny pro konečného spotřebitele celkové zvýšení daňového zatížení činit v průměru 17,5 % - což je na krabičku asi 12 korun. Protože nevím, kolik dneska stojí krabička. To mi pak určitě pan ministr zdravotnictví řekne, jestli je to dost, nebo málo. Dvanáct korun na krabičku má být zvýšení, pokud tak projde.***




Přihlásit/registrovat se do ISP