(12.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji paní ministryni. Konstatuji, že na základě dohody předsedů všech poslaneckých klubů se neuskuteční původně plánovaná přestávka v jednání Sněmovny mezi 13.00 a 14.30. Budeme pokračovat průběžně dále.

Na základě dohody těch, kteří mají přednostní právo, budeme postupovat v tomto pořadí: předsedové Kalousek, Stanjura, Bartošek, pan místopředseda Sněmovny Pikal. Prosím, pan předseda Kalousek má slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za tu dohodu, budu mimořádně stručný. Vystoupení paní ministryně financí by se jistě dalo přednášet na vysoké škole demagogické, kdyby existovala, a stálo by za mnoho seminářů.

Já jsem se chtěl jenom vymezit proti jednomu naprosto nehoráznému prohlášení, když paní ministryně se ohradila, dokonce dvakrát - řekla "ohrazuji se" a pak ještě jednou "důrazně se ohrazuji proti tvrzení, že se rozpustily rezervy". Mluvila o oněch 20 miliardách z účtu Fondu národního majetku do státního rozpočtu a argumentovala tím, že v minulosti se to také dělo. No ano, dělo. Dělo se to v dobách krušných, paní ministryně, protože rezervy se jmenují rezervy proto, že se do nich sahá tehdy, když je ouvej. Takže když byla krize, tak samozřejmě se z tohoto účtu bralo na důchody, aby to tolik nepostihlo ty nejzranitelnější. Ale nikdy se do nich nesáhlo, když se dařilo dobře. To je koneckonců hospodářská politika popsaná už ve Starém zákoně v podobenství o sedmi kravách tučných a sedmi kravách hubených.

Pouze vaše vláda poprvé do těchto rezerv sáhla i tehdy, když měla přebytek. Vy jste prostě tyto rezervy projedli i v době, kdy byl přebytek. To nikdo nikdy předtím neudělal. To je rozpočtový zločin. Zločin vůči budoucnosti. A můžete se proti tomu ohrazovat ještě třikrát!

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Ještě vás seznámím s omluvami. Pan předseda Jakub Michálek od 11.30 do konce jednacího dne z pracovních důvodů, ministr vnitra Jan Hamáček od 13 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů a současně ze zítřejšího jednání celý den z pracovních důvodů, předseda Radim Fiala z dnešního jednání od 12.30 do konce jednacího dne z pracovních důvodů, pan poslanec Jiří Bláha od 13.30 do konce jednacího dne dnes z pracovních důvodů a pan poslanec Jan Řehounek od 13 hodin do konce jednacího dne z náhlých rodinných důvodů.

Pan předseda Stanjura je na řadě, po něm pan předseda Bartošek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážený zbytku vlády, kolegyně, kolegové, mé vystoupení bude velmi stručné, protože jednat o těchto bodech bez premiéra nedává smysl.

Nejprve položím řečnickou otázku: Kde je Radek Vondráček? A jestli se dobře baví, když sleduje tuto schůzi. Když premiér je na dlouhodobě plánované zahraniční cestě a předseda Sněmovny Radek Vondráček svolá mimořádnou schůzi na tento termín. Pane předsedo prostřednictvím pana místopředsedy, bavíte se dobře? Bavíte se dobře? Máte radost, jak se vám to povedlo znehodnotit toto jednání? Já se nebavím!

Myslím, že Radek Vondráček každým svým činem dokazuje, že nedorostl do funkce předsedy Poslanecké sněmovny a že je to pouze funkcionář hnutí ANO, který shodou okolností zastává třetí nejvyšší ústavní funkci v České republice.

Svolání schůze na termín, kdy je premiér na zahraniční cestě, považuji za nehoráznost ze strany předsedy Poslanecké sněmovny. Proto budu také poměrně stručný a mohu slíbit Andreji Babišovi, že před tou debatou neuteče, že se před ní neschová. Je jedno, že už dvě hodiny zasedá ministerstvo propagandy ve Státních aktech a paní ministryně tady přečetla mistrný akt ministerstva propagandy, směsici pravd, faktů, polopravd a vyslovených lží. Musel bych reagovat skoro stejně dlouho, jako bylo vystoupení paní ministryně, abych ty polopravdy a ty lži vyvracel. Ale to si nechám na dobu, kdy budeme tyto body projednávat za přítomnosti pana premiéra.

V posledních letech, měsících, týdnech a dnech vidíme útok hnutí ANO na instituce státu. Máme tady velké spiknutí. Policie se spikla proti premiérovi. Ministr vnitra nic. Státní zástupci se spikli proti premiérovi. No ministr spravedlnosti už rezignoval. Myslím, že stejně by měl postupovat, pokud jsou pravdivá slova pana premiéra, stejně by měl postupovat ministr vnitra.

Dneska jsme se z díla ministerstva propagandy hnutí ANO dozvěděli, že další, kdo se spikl proti Andreji Babišovi ve vládě, je Nejvyšší kontrolní úřad. K tomu se přidávají Brusel, německá televize atd. Údajně kvůli protiimigrantské politice Andreje Babiše. Tak jenom připomenu, že frakce nejvíce proimigrační v Evropském parlamentu je frakce, ve které sedí europoslanci hnutí ANO. Já vím, že se vám to daří poměrně úspěšně zatajit před občany České republiky. Ale tak to je.

Není tady premiér. Není tady vicepremiér. Ruší mě paní ministryně. (Ministryně Schillerová si nahlas povídá za řečníkovými zády s poslancem Janem Volným.)

Ale chvilku jsem zahlédl druhého pana vicepremiéra Jana Hamáčka dnes dopoledne, asi tak 70 až 90 vteřin. Chtěl jsem ho požádat, aby zkontroloval můj překlad z politického jazyka do českého jazyka, zda by s tím souhlasil. Připravil jsem si jenom dva výroky z tohoto jazyka. ČSSD má problém. S čímkoli, tam si dosaďte, co chcete. Znamená to - nic s tím neuděláme. Vlastně mám tři výroky. Další výrok je: ČSSD má vážný problém. Dosaďte si, co chcete. Znamená to - možná vydám tiskovou zprávu, ale nebojte se, milí koaliční partneři, nic horšího to nebude, ale chápejte, musím něco udělat. A něco z ekonomického slovníku ČSSD. To nevím, jestli říkala ministryně práce, nebo ministr vnitra. ČSSD našla 30 miliard. Správné znění je: ČSSD se rozhodla, komu vezme 30 miliard. Takhle taková malá lekce, malý slovníček z politické češtiny do obecné češtiny. Ale pan vicepremiér více než několik desítek sekund tomuto dnešnímu jednání nevěnoval. Abychom nekritizovali pouze premiéra, který je na zahraniční služební cestě.

A protože krátkou sirku, kdo má vystoupit, si vytáhla paní ministryně financí, tak asi jenom pět nebo šest krátkých vět k působení Ministerstva financí a Finanční správy. A nebudu dělat dlouhou analýzu mnoho let dozadu, protože to bychom tady nestihli nejenom oběd, ale ani večeři.

Nezákonné zajišťovací příkazy, likvidace normálních, zdravě fungujících českých firem. Bod číslo jedna.

Druhá zpráva z Finanční správy. Finanční správa ignoruje rozhodnutí Ústavního soudu a bude zadržovat nejenom nespornou část DPH, ale cokoli se jí zamane.

Třetí zpráva. Ale pozor, tuto zprávu vydal člen spiknutí - Nejvyšší kontrolní úřad. Zakázka na pořízení EET byla nezákonná a stát vyhodil několik desítek milionů korun. To musíme brát s rezervou, protože jak paní ministryně z díla ministerstva propagandy dokázala, Nejvyšší kontrolní úřad pod vedením sociálního demokrata se přidal do řad spiklenců. Ministerstvo financí, na tom se shodujeme se spiklenci z NKÚ, není schopno dokázat jakýmkoli relevantním způsobem přínos EET do státní pokladny.

Dneska jsem poslouchal čirou náhodou rádio, nebudu jmenovat stanici, abych nedělal propagandu, zkusím to popsat zástupným názvem agrorádio. A agrorádio, podívejte, vysílá reklamu na účtenkovku. Tomu se odjakživa říkalo malá domů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP