(18.40 hodin)

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Asi stručně na kolegyni Procházkovou. Myslím si, že to srovnání s vraždou je vážně dost mimo mísu, že asi ani nemá smysl ho komentovat.

Ale chtěl jsem reagovat na kolegu Klause. Ano, skutečně kdyby šlo jenom o tyhle zákony, kde prostě nechceme kriminalizovat úplně běžné chování, kde člověk ohrožuje maximálně sebe, tak tam se shodujeme. Na co bych rád upozornil, je, že nejvíc nehod se ve skutečnosti lidem stane doma, takže ten příklad, co jste uváděl, vlastně neplatí. (Pobavení a potlesk poslanců Pirátů.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Další a zatím poslední přihlášku - paní poslankyně Ožanová. Prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Dámy a pánové, jestli jste si všimli, ten návrh zákona, jak je napsán, tam se bavíme o silnicích i III. třídy. Chci se zeptat, zda z vás někdo pozná rozdíl, když pojede autem, mezi silnicí II. třídy a silnicí III. třídy? Já se cítím být odborníkem v oboru a tohle bych si fakt netroufla. Jak ten cyklista pozná, po čem jede? To se nejedná jenom o tu hladinu alkoholu, my se pořád bavíme, jestli nula, nebo nula celá pět desetin, ale tu se také jedná o to, že ten návrh je napsán tak, že je neaplikovatelný, a prostě právo by mělo být předvídatelné a jasné. Bude vyvolávat aplikační problémy!

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní tedy mi naskočily tři faktické poznámky. Já to přečtu. Nejprve pan poslanec Jaroslav Holík, pak pan poslanec Mikuláš Ferjenčík, pak se připraví pan poslanec Jan Lipavský a nakonec ještě místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal. Pane poslanče - Jaroslav Holík - máte své dvě minuty. Prosím.

 

Poslanec Jaroslav Holík: Vážený pane předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, dovolte, abych zareagoval na slova své předřečnice. Silnice I. třídy mají vždy po kilometru označení a je to od čísel 1 do 100. Silnice II. třídy mají označení od stovky nahoru a silnice třetí třídy nejsou značeny.

A ještě bych jenom doplnil jednu věc. Tady zaznělo, že cyklisté na dálnici. Nezlobte se na mě, ale to je hodně úsměvné.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní tedy nakonec jenom jedna faktická poznámka, takže místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo. A zatím tedy faktická, ostatní mezitím stáhli. Takže prosím, vaše dvě minuty.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji, pane předsedající. Já jsem jenom chtěl reagovat na některé předřečníky, protože tady zaznělo, jak to ten cyklista nebo řidič pozná. Já tedy nejsem řidič, takže já to nepoznám jako řidič, a nepoznám to tím pádem ani jako cyklista, protože jsem nebyl v této oblasti vzdělán. Takže děkuji panu poslanci Holíkovi, že mi poskytl výklad, jak poznám rozdíl mezi II. a III. třídou silnice. Nicméně já bych chtěl říct, že jsem možná v opozici vůči některým členům klubu, protože mně to také s těmi silnicemi přijde možná za hranou, nicméně to není důvod ten návrh zákona zamítat přece v prvním čtení. Od toho máme další čtení, abychom případně ten návrh zákona opravili, vyjasnili si, co je a co není možné, co je přijatelné, navrhli pozměňovacími návrhy apod. Takže já bych chtěl podpořit propuštění do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. Zatím to byla... Teď mi zrovna naskočila další faktická, takže pan poslanec Klaus. Prosím. Máte dvě minuty. Prosím.

 

Poslanec Václav Klaus: Já jenom reakce na pana poslance Ferjenčíka vaším prostřednictvím. Vy máte částečně pravdu, ale ten váš příměr je zavádějící, protože lidé jsou samozřejmě nejčastěji doma, tak z logiky věci se jim tam nejčastěji něco stane. Ale kdybychom třeba měřili, jestli je nebezpečnější sedět doma, nebo skákat nezajištěn z dvacetimetrové skály, tak je to za b), čili abychom si rozuměli, jak to v realitě je. (Pobavení.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní už nemám další faktickou poznámku, takže v obecné rozpravě paní poslankyně Pastuchová. Prosím. A připraví se pan poslanec Válek. Prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji za slovo. Já už jsem se také chtěla připravit k faktické, nicméně já zde vystupuji teď jako záchranář, ale i jako cyklistka. A jako obě tyto pozice neschvaluji ani 0,1, ani 0,5. Já jsem celé Velikonoce strávila na kole v Horních Věstonicích, kde je výborné víno, měli jsme tam celý sklípek pro sebe a každý den jsme dávali 50-60 kilometrů na kole přes vinice a projížděli jsme i mnoho otevřených sklípků a já jsem si prostě tu sklínku nedala a těšila jsem se na ni až večer. Dala jsem si, jak říkali kolegové, nealkoholické pivo Birell, kterých mají mnoho druhů, i ochucené. Ale je to každého věc.

Nemůžu tady souhlasit s paní kolegyní - prostřednictvím - Jarošovou, která mluvila, že cyklostezky jsou postaveny, a když nedovolíme alkohol, tak je to - nevím, jestli to řeknu dobře - padlé na hlavu. Mně to tak tedy nepřijde, protože já si myslím, že cyklisté nejezdí na cyklostezky pít, protože se, aspoň co znám své kolegy, kamarády, tak se těšíme právě na ten večer, až tu jízdu po cyklostezkách spláchneme ve vinném sklípku.

Já bych chtěla kolegu - vaším prostřednictvím - pana Voseckého třeba k cyklostezkám: Já jezdím na kole tam, kde pan kolega senátor bydlí. Je tam 13 kilometrů cyklostezky na Panskou skálu a nahoře bych si to pivo hrozně ráda dala, ale pak jedu z kopce na Polevsko. A nemyslím si, že když to vydýchám nahoru 13 kilometrů, tak je něco jiného, když s tím pivem jedu dolů. Je rozdíl mezi 18letým cyklistou, který bude stažen na cyklostezkách tím, že dej si tady vínko, i když nepije, a cyklistou, který na kolo jezdí každý den a to pivo si dává.

Takže jako v žádném případě nepodporuji cyklisty, a můžu říct za sebe, že je nezdravím, kdo nemá přilbu, tak nepodporuji ani alkohol. Uvědomme si, že nám začíná jezdit čím dál tím víc elektrokol, i na cyklostezkách. Je strašně úrazů na elektrokolech, protože někteří starší občané, kteří právě si myslí, že už mají své vypito, tak si v tom sklípku dají, tak si nenastaví to kolo tak dobře a rozjede se jim to tak strašně, že sebou na té cyklostezce fláknou také. Takže to je další věc. Jsou to elektrokola.

A takové to slovo, že šikanujeme nebo kriminalizujeme a že šikanujeme, já si to vůbec nemyslím. Já si nemyslím, že městští policisté budou teď na těch silnicích stát a kontrolovat daleko víc, než kontrolují teď. A pořád mi nikdo nevysvětlil, co je půl promile. Jak já jako cyklista poznám, že mám v sobě půl promile a ne víc? To by mě strašně zajímalo.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. A nyní máme tři faktické poznámky. Takže jako první pan poslanec Feranec, připraví se pan poslanec Nacher a připraví se pan poslanec Munzar. Pan poslanec Feranec. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji. Vážený pane předsedající, členové vlády, dámy a pánové, dvě poznámky. První ke kolegům, myslím, ze strany Pirátů. Neustále používáte pojem kriminalizovat. Tak je potřeba se podívat, co tento pojem znamená. Já si nemyslím, že požití jednoho piva je kriminálním, to znamená trestným činem. Používejte ta slova správně v jejich významu.

Druhá poznámka. Já sám jsem byl předkladatelem, když jsme řešili vodáky, nějakého kompromisu, který z mého pohledu nejméně nebezpečným způsobem řešil ty vodáky. Možná jsem to dělat neměl, protože stalo se to, co někteří předvídali, že se tím otevírá Pandořina skříňka. A potvrdilo se to, otevírá se. Takže já určitě jsem pro to ji co nejdříve zavřít a určitě podpořím návrh na zamítnutí v prvním čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní pan poslanec Patrik Nacher na faktickou a připraví se pan poslanec Munzar. A ještě další faktická - pan poslanec Peksa. Prosím, máte dvě minuty.

 

Poslanec Patrik Nacher: Dámy a pánové, pěkný podvečer. Já bych se chtěl zeptat kolegyně Pastuchové, jak pak řeší tu situaci, když si tedy večer dá to víno a ráno má nějaký ten zbytkový, jak se tomu říká, a pak vyjede na kole, tak jak by tohle řešila. A mě to přivedlo na myšlenku, že vlastně všichni vy, co jste tady mluvili, tak máte střet zájmů, protože pijete, tak by bylo dobré, aby každý tady vždycky na mikrofon řekl, jestli tedy konzumuje alkohol, nebo ne. Já jsem abstinent, takže bych mohl být proti tomu, a i přesto mi to nevadí a podpořím to, aby to šlo do druhého čtení, a tam můžeme některé věci upřesnit. Takže by bylo dobré, aby se tady každý odhalil a řekl, jak je na tom. Děkuji. (Pobavení.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak. Další faktickou - pan poslanec Munzar a připraví se pan poslanec Peksa. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP