(18.30 hodin)
(pokračuje Matušovská)

Předkladatelé návrhu argumentují rozvojem vinařských cyklostezek. Opravdu nám stojí podpora vinařů za ztráty na lidských životech? Cyklista primárně neohrožuje jen sebe, ale i ostatní účastníky silničního provozu, a to jak řidiče automobilů, tak i chodce. Bavíme se o hladině 0,5 promile. Ale je to tak, že cyklisté budou s sebou jezdit stále s alkohol testery, aby věděli, že mají pouze těch 0,5 promile? Není jednodušší při jízdě na kole či dopravním prostředku prostě nepít vůbec?

Argumentace, která tu zazněla od pana senátora ohledně užití silnic třetích tříd a samozřejmě i nižších, promiňte, nezlobte se, ale zdá se mi to komické. Tyto komunikace jsou zpravidla dle jejich charakteristik užší a mnohdy na nich v turistických oblastech je snad i větší provoz než na silnicích třeba druhých tříd, to znamená, že i řidič cyklista může být daleko nebezpečnější.

Nutné je hlavně dodat, že většina návrhů argumentuje západními zeměmi z pohledu povolení určitého množství alkoholu v krvi, ale bohužel zapomíná na daleko tvrdší postihy při spáchání přestupků zaviněných pod vlivem alkoholu, a to vůbec nehodnotím zavinění dopravní nehody. Pokud prolomíme tabu - alkohol za řídítka či volant nepatří - je nutné taky, aby k tomu byly odpovídající tresty a postihy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. Přeji hezký večer. Přečtu omluvu. Ze zdravotních důvodů se omlouvá mezi 18.15 až do půlnoci paní poslankyně Markéta Adamová.

Nyní máme dvě faktické poznámky. Jako první vystoupí pan poslanec Radek Koten a připraví se pan poslanec Mikuláš Ferjenčík. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Radek Koten: Dobrý den, dámy a pánové. Máme to tu. Máme to tu opět. Je to v podstatě velice podobný problém jako u zákona o vnitrostátní plavbě, kdy jsme chtěli vodákům povolit aspoň to jedno pivo. A já si myslím, že se dostáváme opět do podobné situace, která tady byla předtím. To, že tady máme vystavěné vinařské cyklostezky a další cyklostezky, které jsou poměrně bezpečné a kde bychom chtěli neustále kriminalizovat lidi, kteří si dají třeba to jedno pivo nebo dvě deci vína někde ve sklípku, to mi připadá opravdu velmi špatné, a to hlavně i z toho důvodu, že my tady říkáme, jaké jsou následky v případě toho, že ten člověk se nějakým způsobem zraní nebo zraní někoho jiného, ale na druhé straně jsme schopně tolerovat, že někdo, kdo je závislý na alkoholu, řídí Evropskou unii. A to mi připadá velmi bizarní. (Pobavení v sále.)

Takže já si dovoluji tvrdit, že skutečně to jedno pivo na kole... nebo na kolečkových bruslích, to tady nikdo neřeší, protože ten, kdo jede na kolečkových bruslích na cyklostezce, tak to je vlastně chodec, takže u toho to řešit nemusíme, a přitom i na těch kolečkových bruslích se dá dosáhnout poměrně dost velké rychlosti. Takže já bych asi zůstal při zemi a budu rozhodně podporovat tento návrh, protože si myslím, že je to hlavně o tom, zda budeme našim občanům něco stále dokola zakazovat, anebo jestli jim tedy něco povolíme pro změnu, protože mi připadá, že jsme spoutáni různými zákazy, příkazy daleko více, než tomu bylo možná v tom jiném režimu, na který jsme tady všichni nadávali.

Děkuji za pozornost. (Tleskají poslanci za SPD a pirát Jakub Michálek.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji také za dodržení času. Další s faktickou poznámkou je pan poslanec Mikuláš Ferjenčík. Připraví se pan poslanec Blaha.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Chtěl bych stručně reagovat na kolegy, kteří upozorňují na to, co hrozí, když se tento zákon přijme. Tak bych chtěl upozornit na to, že dneska je naprosto běžné, že lidé si dají pivo a jedou na kole. Když jsou rozumní, tak jedou skutečně po těch silnicích třetích tříd a houby se děje. Takže si myslím, že schválit tenhle zákon a povolit jedno pivo na silnicích třetích tříd a na cyklostezkách je naprosto adekvátní. Je to v souladu s tím, jak se lidé dneska běžně chovají. Přestaňme kriminalizovat úplně normální chování, které nikoho neohrožuje. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. Nyní další s faktickou pan poslanec Blaha, připraví se pan poslanec Klaus. Vaše dvě minuty.

 

Poslanec Stanislav Blaha: Děkuji, pane předsedající. Myslím si, že je pravda, že ta debata opět kopíruje to povolování alkoholu u vodáků. Dostáváme se do úplně stejného problému. Rozdíl v tom, jestli má být absolutní nula, nebo jestli máme něco tolerovat, to je prostě možná i jakási životní filozofie a přístup k tomu, jestli má být člověk sám odpovědný za sebe, nebo je potřeba ho neustále hlídat.

To, že dnes v tom zákoně je nula, neznamená, že ti cyklisté si to pivo nedají. Z čeho by žily všechny ty hospůdky po trase, nebo po všech těch cyklotrasách? Samozřejmě ti lidé si to pivo dají. Tady jde o to uvolnit ruce policii, aby se mohla věnovat skutečným problémům a nemusela šikanovat lidi, kteří fakticky nic nedělají a mají svůj osud ve svých rukou.

My v okolí Uherského Hradiště jsme vybudovali spoustu vinařských cyklostezek, mnohdy za peníze Evropské unie. A stalo se nám, že na takovou jednu mírumilovnou akci nám krajské ředitelství policie udělalo policejní akci, takže policisté byli na všech možných místech po trase otevírání cyklostezek, které probíhaly, a nikdy se na nich nic mimochodem nestalo, a chyběli v buchlovských kopcích, kde každoročně umírají motorkáři a provádějí zde závody, a nevěnovali se tady této situaci. Takže prostě jde i o kapacity policie, aby skutečně řešila to, co má, a zbytečně nešikanovala lidi, kteří nikomu nic nedělají.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní s faktickou pan poslanec Klaus. Připraví se paní poslankyně Procházková. Zatím poslední dvě přihlášky. Vaše dvě minuty, prosím.

 

Poslanec Václav Klaus: Jenom krátce zareaguji na předřečníky - na paní Matušovskou a pana Ferjenčíka. Kdyby se projednávalo jenom používání alkoholu, tak bych, jak tak koukám, mohl pomalu vstoupit do pirátského klubu. Ale pak jsou ještě i ty ostatní zákony, takže k tomu asi nedojde.

A k paní Matušovské. Ta bezpečnost není všechno, protože zaprvé třeba 93 % nehod způsobí střízliví řidiči, kdybychom se bavili takhle, a jenom 7 % ti podnapilí, a zadruhé pak bychom mohli měřit skutečně tu nebezpečnost a zjistíme, že nejnebezpečnější jsou tedy motorky na tisíc ujetých kilometrů, pak to nějak pokračuje, ti cyklisté jsou poměrně nedaleko, pak je ještě bezpečnější letecká doprava a nejbezpečnější jsou lanovky. Takže s takovouhle podobnou logikou bychom se mohli snažit zakázat úplně všechno kromě přepravy občanů lanovkami. A takhle to prostě není. Když chcete žít úplně bezpečně, tak je nejlepší se zabalit do nějakého igelitu nebo molitanu doma, vzít si telefon na záchrannou službu a čekat a nikam nevycházet, protože už jakékoli vyjetí na kole i za střízliva je daleko nebezpečnější, než když doma zůstanete sedět na židli v nějaké té klidové poloze. Takže tady skutečně to, že lidé si občas dají pivo na kole, ta společenská nebezpečnost je poměrně malá.

A znova opakuji, je to součást života spousty lidí, mladých, starých, nevím jakých, kteří někam jedou na kole, a protože nejsou autem, tak si dají jedno pivo nebo dvě a jedou spořádaně domů. Když něco způsobí, tak si to samozřejmě odskáčou, stejně jako když něco způsobí řidič střízlivý. Ale jaksi tu bezpečnost tlačit až donekonečna prostě nejde, protože to není jediná hodnota lidského života. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Dále paní poslankyně Procházková na faktickou. Prosím. A připraví se ještě pan poslanec Ferjenčík. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Věra Procházková: Děkuju za slovo. Dobrý večer všem. Už jsem tady jednou vystupovala u těch vodáků. Já jsem zásadně proti alkoholu. Máme dneska birelly a nealkoholické nápoje, takže osvěžit se jistě cestou můžou. A nemyslím si, a to směrem k mým předřečníkům, že když je dneska už standardem, že se tedy na cyklostezce lidé napijou a jsou happy a mají z toho svátek, mně to tedy vyhovuje i bez toho piva, tak to bych mohla já říct klidně, dneska je standardem, že sem tam se vraždí, ale taky tu vraždu nelegalizujeme, že jo?

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. Nyní pan poslanec Mikuláš Ferjenčík na faktickou a připraví se paní poslankyně Ožanová. Zatím dvě faktické. Tak prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP