(12.30 hodin)

 

Poslankyně Alena Gajdůšková: Děkuji. Stihnu za půl minuty, protože se bavíme o budoucnosti, vážená ctěná Sněmovno, vládo. A k té budoucnosti bych si tedy dovolila odsud popřát našemu váženému, milému kolegovi Petru Dolínkovi, kterému se dopoledne, dnes ráno dopoledne, narodila dcera, a ještě k tomu má narozeniny. Takže hodně zdraví, hodně štěstí, ať se mu daří.

A pokračovat budu tedy, až budeme pokračovat. (Potlesk především v levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkujeme. Ano, blahopřejeme, pane kolego.

Nyní prosím, abychom přistoupili k projednávání bodů, které jsme zařadili na 12.30. Nejprve se budeme věnovat bodu číslo 117. Dámy a pánové, prosím o klid, ať se můžeme věnovat volebním bodům.

 

Otevírám bod

 

117.
Návrh na jmenování členů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání

Jedná se o druhé kolo. V prvním kole 13. března byl zvolen Vadim Petrov. Prosím předsedu volební komise pana poslance Martina Kolovratníka, aby se ujal slova. Pane předsedo volební komise, prosím, máte slovo. Zahájil jsem bod číslo 117 a prosím, abyste nás informoval o dalším postupu.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Za slovo děkuji, pane předsedající. Přeji vám, kolegyně a kolegové, dobré odpoledne. Provedu vás následujícími volebními body a mé vystoupení bude stručné, protože ve většině případů se pohybujeme ve druhém kole těch voleb, to znamená, k těm jednotlivým bodům nebudou ani rozpravy.

První volební bod, který dnes máme naplánován, je tedy bod číslo 117, návrh na jmenování členů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. V této radě 1. října 2018 skončilo funkční období paní Miladě Richterové a potom letos 6. března 2019 panu Richardu Svobodovi. Takže v této volbě obsazujeme dvě volná místa. Omlouvám se. V předchozí volbě už byl zvolen pan Vadim Petrov, kterého následně 18. března 2019 do funkce jmenoval předseda vlády, a nyní zbývá dovolit druhého člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Standardně do druhého kola postupuje dvojnásobek členů, kteří mají být zvoleni, tedy dva kandidáti, dva finalisté. Z toho prvního kola je to pan Ladislav Jakl, který byl nominován klubem SPD a v prvním kole získal 85 hlasů, a pan Milan Bouška, který byl nominován klubem ODS a získal 61 hlas.

Nyní, pane předsedající, prosím o přerušení tohoto bodu.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ano. Děkuji. Přerušuji projednávání tohoto bodu.

 

Otevírám bod číslo

 

118.
Návrh Poslanecké sněmovny na volbu kandidátů
na člena Rady Ústavu pro studium totalitních režimů

Připomínám, že v prvním kole nebyl nikdo zvolen. Pane předsedo, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuju. Mohu potvrdit, v prvním kole nebyl nikdo zvolen. V Radě Ústavu pro studium totalitních režimů obsazujeme jedno místo. A vy nyní v tom druhém kole, je to už druhá volba druhého kola, my jsme se pokoušeli volit již na konci loňského roku, budeme vybírat ze třech kandidátů. Můžete označit nebo vybrat, chcete-li nominovat, až všechny tři kandidáty. A je to z toho důvodu, tato volba je trochu atypická. Není to volba Poslanecké sněmovny, ale je to návrh Poslanecké sněmovny pro Senát, který potom z kandidátů, které my navrhneme, bude to jedno místo obsazovat. Zatím tedy žádný z kandidátů neobdržel nadpoloviční počet hlasů, to znamená, dnes v této volbě budete vybírat z kandidátů Lukáš Jelínek - minule měl 47 hlasů, Jiří Padevět 48 hlasů a Mikuláš Pešta 36 hlasů. A ještě jednou upozorňuji, tato volba má trochu jiný parametr. Můžete po dohodě nebo po zvážení vašeho klubu označit buď nikoho, ale můžete označit jednoho, dva, až všechny tři kandidáty. Následně tedy, pokud někdo námi bude zvolen, dostane nadpoloviční počet hlasů, bude postoupen k posouzení Senátu. Opět prosím o přerušení tohoto bodu.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ano. Přerušuji projednávání tohoto bodu na tajnou volbu.

Otevírám bod číslo

 

119.
Návrh na volbu člena Dozorčí rady Vinařského fondu

Jedná se o druhé kolo. Pane předsedo, prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Ve Vinařském fondu skončilo čtyřleté funkční období 23. ledna 2019 panu Miroslavu Volaříkovi. Obsazujeme tedy jedno místo. V předchozím, prvním kole nebyl nikdo zvolen. Do druhého kola opět postupují dva kandidáti, dva finalisté, ze kterých budete na volebním lístku vybírat. A je to pan Miroslav Volařík, tedy ten původní kandidát, kterému skončilo období právě 23. ledna, byl nominován TOP 09, v prvním kole získal 39 hlasů. A druhým finalistou je pan Jiří Dušek, nominován hnutím ANO, který získal 68 hlasů. Ze dvou kandidátů budete tedy vybírat jednoho.

Prosím o přerušení tohoto bodu.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ano. Přerušuji tento bod na provedení volby.

 

Otevírám bod číslo

 

120.
Návrh na volbu členů Rady Českého rozhlasu

Opět se jedná o druhé kolo. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: V Radě Českého rozhlasu obsazujeme dvě místa. Jedno místo bylo obsazeno. 13. března jsme v prvním kole této volby zvolili pana Tomáše Kňourka s počtem 95 hlasů. Nyní tedy dva finalisté na jedno zbývající místo. Těmi dvěma finalisty, ze kterých budete vybírat, jsou pan Jan Krůta se 70 hlasy z prvního kola a pan Ilja Racek se 63 hlasy z prvního kola.

 

Prosím o přerušení.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Přerušuji tento bod.

 

Otevírám bod

 

121.
Návrh na volbu zástupce Veřejného ochránce práv

Opět druhé kolo. Pane předsedo, prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: U volby zástupce Veřejného ochránce práv pracujeme s 60denní lhůtou, která je nutná pro případné zvolení zástupce. Ta lhůta uplyne 5. dubna. Je to z toho důvodu, že stávajícímu zástupci panu doktoru Stanislavu Křečkovi právě 5. dubna 2019 skončí jeho funkční období. A v souladu s patřičným zákonem, je to zákon č. 349/1999, ho Sněmovna volí na další funkční období šesti let. Nebudu zdržovat. Je to z kandidátů, které po dvou navrhuje prezident a po dvou Senát.

V prvním kole jsme ve volbě zatím nebyli úspěšní. Žádný ze čtyř navržených kandidátů nezískal potřebné kvorum a v souladu s naším volebním řádem do finále opět postupují dva finalisté, z kterých budeme na to jedno místo vybírat. Jsou to pan Stanislav Křeček s 26 hlasy a paní Markéta Selucká se 45 hlasy z kola prvního.

I zde prosím o přerušení tohoto bodu.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Přerušuji tento bod.

 

Otevírám bod číslo

 

160.
Návrh na jmenování členů Kontrolní rady Grantové agentury České republiky

Pane předsedo, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: To jsou poslední dva body, které vám stručně představím. U Kontrolní rady Grantové agentury je neobsazeno pět míst. Ta místa se uvolňovala postupně. Již od 30. května 2018 bylo jedno místo volné. Další místa se uvolňují 1. dubna letošního roku a poté 10. dubna letošního roku.

Prosím, k tomu vám potřebuji říci a veřejně zaznamenat i pro stenozáznam pro případnou kontrolu, aby volební komise nebo Sněmovna nemusela posuzovat, kdo z případně zvolených kandidátů by se ujal funkce hned a kdo by čekal až na toho 11. dubna, tak jsme se na volební komisi shodli v usnesení č. 112 z 6. března, že navrhujeme Sněmovně, aby všechny kandidáty volila s možností započetí čtyřletého funkčního období až od 11. dubna 2019, aby to bylo spravedlivé. Kandidáti o svůj mandát nepřijdou, je čtyřletý, pouze by se o několik dnů posunul v čase. (Hluk v sále.)

Tyto návrhy Sněmovně předkládá po projednání náš školský výbor. Konstatuji, že od školského výboru jsme na tuto volbu obdrželi pouze tři nominace, takže ač je tam pět volných míst, budeme vybírat pouze ze tří kandidátů. Víc jich výbor nedoručil. Těmi kandidáty jsou profesor František Hrdlička -

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Dámy a pánové, prosím o klid. Pane předsedo, omlouvám se, ale už tu není vůbec slyšet, co říkáte. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Věřím, že kolegyně, kolegové už všechno vědí, a proto je mé vystoupení téměř zbytečné. Ale prosím, pro stenozáznam musím tyto informace říci. Tedy profesor František Hrdlička, profesor Petr Konvalinka a profesorka Hana Vykopalová. Na volebním lístku můžete označit až všechny tři kandidáty.

Prosím o přerušení tohoto bodu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP