(18.10 hodin)
(pokračuje Skopeček)

V dnešní hodnotově vyprázdněné a rozkývané době, kde si můžou vybírat, kde už pohlaví není biologická danost, ale sociální konstrukt, kde se nám snaží levicoví progresivisté namluvit, že si pohlaví v rámci sociálního konstruktu můžeme vybrat nebo v průběhu života i měnit, v době, kdy matku a otce nahrazujeme termíny jako rodič jedna a rodič dvě, je podle mého názoru pravý čas na to být ostražitý v tom, abychom jeden ze základních stavebních prvků společnosti, tedy rodinu, jakkoli ohrožovali jeho rozmělňováním.

Závěrem bych tedy chtěl poprosit liberály, kteří sedí v tomto sále, aby nerozšiřovali státní regulaci i na páry stejného pohlaví a nezvyšovali tak vliv státu. Vás konzervativce zase prosím, abyste neměnili a nerozmělňovali generacemi a staletími prověřenou instituci, která je základním stavebním kamenem společnosti. A vás levicové progresivní liberály prosím, abyste měli alespoň trochu úcty k přirozeným a biologicky daným zákonitostem našeho světa.

Děkuju za pozornost. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji, pane poslanče. S faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Bartoň. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lukáš Bartoň: Děkuji, pane předsedající. Pan poslanec Skopeček prostřednictvím pana předsedajícího tady mluvil dlouze a v rozpravě bude ještě dalších sedm příspěvků a dalších závěrečných slov. Je víceméně jasné, že do sedmi hodin tento bod neuzavřeme. Proto bych požádal o procedurální hlasování o přerušení této sloučené rozpravy k bodům 37 a 38 - přerušení do dnešního dne, na dnešek.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Já se přiznám, pane poslanče, že nerozumím vašemu návrhu. Asi nejsem sám. Prosím, kdybyste ho...

 

Poslanec Lukáš Bartoň: Podávám procedurální žádost o hlasování o přerušení tohoto bodu. (Reakce ze sálu: Dokdy?) Do zítra. (Rozruch v sále.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Já jsem porozuměl tomu, že navrhujete přerušení projednávání tohoto bodu. A ještě si musíme říct dokdy. Takže do zítřejšího jednání Poslanecké sněmovny?

 

Poslanec Lukáš Bartoň: Ano. Vzhledem k tomu, že do zítra by se to muselo navrhnout a schválit, tak pravděpodobně do příští schůze.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Dobře, do příští schůze. O tom můžeme hlasovat. Takže přivolám poslance, kteří nejsou v sále. Současně vás všechny odhlásím, protože takovou žádost slyším. Prosím, abyste se znovu přihlásili svými hlasovacími kartami.

 

Připomínám, že pan poslanec navrhl, abychom přerušili projednávání obou bodů, resp. přerušili sloučenou rozpravu a vrátili se k projednávání těchto bodů na příští schůzi Poslanecké sněmovny. O tom budeme nyní hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 303, přihlášeno 126 poslanců, pro 65, proti 10. Návrh byl přijat. Přerušujeme oba tyto body do příští schůze Poslanecké sněmovny.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo

 

151.
Kontrola plnění usnesení Poslanecké sněmovny č. 66
ze dne 19. 10. 2017 ve věci zvýšení platů učitelů

Prosím, aby se slova ujal zástupce navrhovatelů tohoto bodu pan Lukáš Bartoň, který, bude-li souhlasit, se posléze stane i zpravodajem. Pan poslanec souhlasí. Prosím, máte slovo. (V sále je velký hluk.)

 

Poslanec Lukáš Bartoň: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, asi bych se předně omluvil některým odcházejícím návštěvníkům, kteří zde byli na minulý bod. Opravdu bychom to na tomto jednání nestihli.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, prosím o klid, ať nás pan navrhovatel může seznámit s tímto bodem. Prosím, pane poslanče, pokračujte.

 

Poslanec Lukáš Bartoň: Usnesení č. 66 ve věci platů učitelů jsme přijali téměř jednomyslně v prosinci 2017. A pro osvěžení paměti uvedu bod 2a tohoto usnesení: Poslanecká sněmovna doporučuje vládě, aby od 1. 9. 2018 zvýšila platy učitelů o 15 % a dalších pracovníků ve školství nejméně o 10 % pro dosažení průměrného platu učitele 130 % průměrné mzdy ve státě nejpozději v roce 2020.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Já vás ještě jednou přeruším, pane poslanče. Takto nemůžeme pokračovat. Dámy a pánové, prosím vás, abyste vytvořili podmínky, ve kterých pokračovat můžeme. Děkuji vám. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Lukáš Bartoň: Jenom upřesním tu důležitou část - pro dosažení průměrného platu učitele 130 % průměrné mzdy ve státě nejpozději v roce 2020.

Když jsem požádal o zařazení tohoto bodu na schůzi, tak to bylo z toho důvodu, že již nyní se tvoří rozpočet pro rok 2020 a tohoto usnesení je možno docílit. (Hluk v sále trvá.)

Řeknu nějak ta čísla. V roce 2017 byl průměrný plat pedagogických pracovníků v regionálním školství 30 228 Kč, průměrná mzda 29 500, z čehož plyne, že průměrný plat pedagogů v roce 2017 byl 102 % průměrného platu v republice. V roce 2018 zde bohužel už nemám přesné číslo. Ministerstvo školství ještě přesné číslo průměrného platu -

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Vážený pane poslanče, ještě jednou vás přeruším. Tentokrát už poměrně důrazně žádám všechny kolegyně a kolegy, kteří tady hovoří nahlas, aby odešli do předsálí a umožnili těm, kteří mají zájem, aby poslouchali tento bod.

 

Poslanec Lukáš Bartoň: Zde se jedná pouze o odhad, takže odhadem je za minulý rok průměrný plat pedagogických pracovníků 34 000 Kč díky tomu, že došlo v listopadu 2017 k zvýšení. Průměrná mzda činí 31 885 Kč. Jedná se tedy zhruba o 107 % průměrného platu v republice. V roce 2019 došlo v lednu k navýšení platů o 15 %. Těmi patnácti procenty si nejsme jisti, protože šlo 10 % do tarifů, s kterými jsme si jisti, a šlo 5 % pravděpodobně do pohyblivé složky, což ještě nevíme. To budeme vědět na konci března, jak k tomu došlo. (Hluk v sále přetrvává.) Nicméně pokud budeme uvažovat, že oněch 15 % prošlo, bude průměrný plat pedagogického pracovníka něco málo přes 39 000 Kč.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Dámy a pánové, nezbývá mi, než začít jmenovat poslance a poslankyně, kteří neuposlechli prosby předsedajícího a neumožnili, abychom pokračovali v jednání. Ještě jednou vás všechny vyzývám k tomu, aby pan poslanec měl odpovídající podmínky pro svoje vystoupení. Děkuji vám. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Lukáš Bartoň: Když vezmeme průměrný plat za rok 2018, lze spočítat, že tento rok by měly být průměrné platy učitelů vůči průměrnému platu v roce 2018 na 123 %. Nicméně nelze brát průměrný plat z roku 2018, a proto když se to přepočte k průměrné mzdě dle střednědobého vývoje dle ČSÚ a MF, které uvádějí předpokládaný nárůst o 8,3 %, dostaneme se na 113 % v roce 2019. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP